Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
127 ώρες - iShow.gr
127 ώρες (127 hours)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Δραματική
Είδος
Δραματική περιπέτεια αμερικανικής και βρετανικής συμπαραγωγής 2011
Διάρκεια
95'
Συντελεστές
Υπόθεση
Το φιλμ "127 ΩΡΕΣ" είναι η αληθινή ιστορία της ξεχωριστής περιπέτειας του ορειβάτη Άρον Ράλστον (Τζέιμς Φράνκο) να επιβιώσει υπό αντίξοες συνθήκες, όταν ένας τεράστιος βράχος του έσπασε το χέρι, παγιδεύοντάς τον σε ένα απομονωμένο φαράγγι στην Γιούτα. Τις επόμενες πέντε ημέρες ο Ράλστον ελέγχει τη ζωή του και επιβιώνει αφού καταφέρνει ν' απελευθερωθεί με ότι μέσα διαθέτει από έναν τείχος 22 μέτρων και πεζοπορία 8 χιλιομέτρων, έως την τελική του διάσωση. Μέσα από αυτό το ταξίδι, ο Ράλστον θυμάται τους φίλους του, την αγαπημένη του (Κλεμάνς Ποεσί), την οικογένειά του και τους δυο αναρριχητές (Έιμπερ Τάμπλιν, Κέιτ Μάρα) που συνάντησε πριν το ατύχημα. Θα είναι άραγε τα δύο τελευταία άτομα που συνάντησε;
Trailer
Trailer
Πληροφορίες
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ 3 ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ:
-ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΔΡΑΜΑ (ΤΖΕΪΜΣ ΦΡΑΝΚΟ)
-ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ (ΝΤΑΝΙ ΜΠΟΪΛ- ΣΑΪΜΟΝ ΜΠΙΟΥΦΟΪ)
-ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (Α.Ρ. ΡΑΧΜΑΝ)


Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ ("Slumdog Millionaire") επιστρέφει με μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία και συνεργάζεται με τους Τζέιμς Φράνκο ("Milk") και Κέιτ Μάρα ("Iron Man 2").

Μια νύχτα Παρασκευής του Απριλίου του 2003, ο 26χρονος Άρον Ράλστον οδηγούσε με προορισμό την Γιούτα για να περάσει το Σαββατοκύριακό του κάνοντας πεζοπορία στο εκπληκτικής ομορφιάς απομακρυσμένο Εθνικό Πάρκο Canyonlands. Έξι μέρες αργότερα, θα ζούσε για να διηγηθεί την πιο συγκλονιστική ιστορία του αγώνα του για επιβίωση- και μια αξέχαστη ιστορία ανθρώπινης αντοχής, τη στιγμή που ήρθε αντιμέτωπος με τη δυστυχία.
Πολλοί από αυτούς που είχαν ακούσει την ιστορία τού πώς ο Ράλστον επέζησε αυτές τις βασανιστικές 127 ώρες, με το χέρι του καρφωμένο από μια αμετακίνητη κοτρόνα, με λιγοστή τροφή και ελάχιστες σταγόνες νερού και απέδρασε μόνο κάνοντας μια πράξη απίστευτης γενναιότητας, αναρωτήθηκαν: Πώς τα έφερε εις πέρας αυτή τη δύσκολη στιγμή; Πώς βρήκε το κουράγιο να κρατηθεί σε μια τόσο απελπισμένη κατάσταση; Θα έκανα εγώ ό,τι έκανε αυτός προκειμένου να ζήσει;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που ιντρίγκαραν τον σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ, τον παραγωγό Κρίστιαν Κόλσον και τον σεναριογράφο Σάιμον Μπιουφόι, που είχαν συνεργαστεί και στην ταινία "Slumdog Millionaire". Ο Μπόιλ όμως είδε και κάτι παραπάνω στην απίστευτη ιστορία του Ράλστον: την ευκαιρία να αποδώσει σε πρώτο πρόσωπο μια κινηματογραφική εμπειρία, την οποία θα μπορούσε να "ζήσει" το κοινό σε κάθε δευτερόλεπτο της ταινίας, όπου ο Ράλστον περνά από την απόγνωση σε έναν επαναπροσδιορισμό της ζωής, που τον οδηγεί στο να κάνει το ακατόρθωτο.

Παραγωγή
Το αρκετά ασυνήθιστο σκηνικό των "127 Ωρών" προϋπέθετε ότι ο Ντάνι Μπόιλ και η ομάδα του έπρεπε να σκεφτούν πέρα από τα γνωστά όρια κινηματογράφησης. Για τον Μπόιλ, τα πάντα ήταν μία και μόνη λέξη: ορμή. Η δύναμη που τον ωθούσε ήταν να κρατήσει στην οθόνη, σε κάθε δευτερόλεπτο, συνεχή την κίνηση και το συναίσθημα, ασχέτως πόσο λίγο αλλάζει εξωτερικά ο κόσμος για τον Άρον στη διάρκεια του ταξιδιού του. Στην αρχή της ταινίας, ο Μπόιλ χρησιμοποιεί υψηλή αδρεναλίνη ακολουθώντας τον Άρον στα παιχνίδια του στην ύπαιθρο με παράτολμο τρόπο. Διασχίζει τη χρωματιστή έρημο με το ορειβατικό ποδήλατό του, αναρριχάται σε κόκκινους και χρυσούς βράχους μαζί με δύο κορίτσια που γνωρίζει στην πεζοπορία του. Έπειτα ο κόσμος σταματά γι' αυτόν και πλέον όλη η κίνηση συμβαίνει στο μυαλό του. Ενώ ξαφνικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα ενώ αυτός είναι παγιδευμένος, όπως μια νεροποντή, η οπτική γωνία του είναι πλέον περιορισμένη από ό,τι μπορεί να δει μέσα από το φαράγγι- κομμάτια ουρανού, λίγο ήλιο, ένα μυστηριώδες κοράκι, το δικό του κατεστραμμένο σώμα... και οτιδήποτε υπάρχει στο μυαλό του. Για τον Μπόιλ, το να αναπαραστήσει αυτή τη δυναμική που αφορά στον παγιδευμένο Άρον ήταν ένα τεστ για τη φαντασία του. Ένιωσε ότι η λύση θα ήταν μια μείξη τεχνικών της κάμερας, πολλές από τις οποίες έγραψε κατευθείαν στο σενάριο. Όμως έκανε και κάτι που δεν είχε ξαναγίνει: προσέλαβε δύο βασικούς φωτογράφους για να συνεργαστούν στο συγκεκριμένο κομμάτι της ταινίας. "Πήραμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε 2 φωτογράφους, τον Ενρίκε Τσέντιακ και τον Άντονι Ντοντ Μαντλ, γιατί χρειαζόμασταν διαφορετικές λήψεις και γιατί η κάμερα στην ουσία αναπληρώνει την ύπαρξη ελάχιστων χαρακτήρων στην ταινία", εξηγεί ο Μπόιλ.

Σενάριο
Μια νύχτα Παρασκευής του Απριλίου του 2003, ο 26χρονος Άρον Ράλστον οδηγούσε με προορισμό την Γιούτα για να περάσει το Σαββατοκύριακό του κάνοντας πεζοπορία στο εκπληκτικής ομορφιάς απομακρυσμένο Εθνικό Πάρκο Canyonlands. Έξι μέρες αργότερα, θα ζούσε για να διηγηθεί την πιο συγκλονιστική ιστορία του αγώνα του για επιβίωση- και μια αξέχαστη ιστορία ανθρώπινης αντοχής, τη στιγμή που ήρθε αντιμέτωπος με τη δυστυχία. Πολλοί από αυτούς που είχαν ακούσει την ιστορία τού πώς ο Ράλστον επέζησε αυτές τις βασανιστικές 127 ώρες, με το χέρι του καρφωμένο από μια αμετακίνητη κοτρόνα, με λιγοστή τροφή και ελάχιστες σταγόνες νερού και απέδρασε μόνο κάνοντας μια πράξη απίστευτης γενναιότητας, αναρωτήθηκαν: Πώς τα έφερε εις πέρας αυτή τη δύσκολη στιγμή; Πώς βρήκε το κουράγιο να κρατηθεί σε μια τόσο απελπισμένη κατάσταση; Θα έκανα εγώ ό,τι έκανε αυτός προκειμένου να ζήσει; Αυτά είναι τα ερωτήματα που ιντρίγκαραν τον σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ, τον παραγωγό Κρίστιαν Κόλσον και τον σεναριογράφο Σάιμον Μπιουφόι, που είχαν συνεργαστεί και στην ταινία "Slumdog Millionaire". Ο Μπόιλ όμως είδε και κάτι παραπάνω στην απίστευτη ιστορία του Ράλστον: την ευκαιρία να αποδώσει σε πρώτο πρόσωπο μια κινηματογραφική εμπειρία, την οποία θα μπορούσε να "ζήσει" το κοινό σε κάθε δευτερόλεπτο της ταινίας, όπου ο Ράλστον περνά από την απόγνωση σε έναν επαναπροσδιορισμό της ζωής, που τον οδηγεί στο να κάνει το ακατόρθωτο. Από την στιγμή που άρχισε να διαβάζει την best-seller αυτοβιογραφία του Άρον Ράλστον "Between a Rock and a Hard Place", ο Μπόιλ ήξερε ακριβώς τι είδους ταινία ήθελε να κάνει με αυτή την αληθινή ιστορία: θα χρησιμοποιούσε μια ειδική μέθοδο κινηματογράφησης για να περιγράψει το προσωπικό ταξίδι του ήρωα, να μπει στο κορμί και στο μυαλό του με έναν τρόπο που κανένα άλλο μέσο δεν θα μπορούσε να το καταφέρει.

Σκηνοθεσία
Ντάνι Μπόιλ: Γεννήθηκε το 1956 στο Μάντσεστερ. Η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά στον κινηματογράφο ήταν το φιλμ "Μικρά Εγκλήματα Μεταξύ Φίλων" το 1994 με τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ. Η ταινία απέσπασε το βραβείο BAFTAAlexanderKorda, αλλά και βραβείο Σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν, βραβείο Empire Σκηνοθεσίας και Καλύτερης βρετανικής ταινίας και το LondonCritics' CircleFilmAward Καλύτερου Βρετανού Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη. Η επόμενη ταινία του, "Trainspotting", υπήρξε μια από τις πιο επικερδείς βρετανικές ταινίες όλων των εποχών. Η ταινία έλαβε αξιόλογες κριτικές και απέσπασε 4 βραβεία Empire, μεταξύ των οποίων Σκηνοθεσίας και Ταινίας, ενώ προτάθηκε για ένα βραβείο AlexanderKorda. Το 2002 ο Μπόιλ έκανε την επιτυχημένη ταινία τρόμου "28 DaysLater", που απέφερε περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Το φιλμ απέσπασε βραβείο Saturn Καλύτερης Ταινίας Τρόμου από την Ακαδημία Ταινιών Επιστημονικής Φαντασίας και Τρόμου. Στον κινηματογράφο έχει επίσης σκηνοθετήσει τα φιλμ "Εκατομμύρια" (2004), "Η Παραλία" (2000) με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, "Μια Αλλιώτικη Ζωή" (1997) με τους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και Κάμερον Ντίαζ, "AlienLoveTriangle" (2002), "Sunshine" (2007).Το 2008 σκηνοθέτησε το φιλμ "SlumdogMillionaire", το οποίο απέσπασε 8 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Πρωταγωνιστές
Τζέιμς Φράνκο: Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1978 στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. Σπούδασε στο UCLA, άρχισε να παίζει σε θεατρικές παραστάσεις και πρώτος του ρόλος που τον έκανε γνωστό ήταν στην πολυβραβευμένη τηλεοπτική σειρά "Freeks and Geeks" το 1999. Διάσημος έγινε ως Χάρι Όσμπορν στην τριλογία του "Spider Man" πλάι στον Τόμπι Μαγκουάιρ και την Κίρστεν Ντανστ. Η ερμηνεία του ως Τζέιμς Ντιν στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του χάρισε μια Χρυσή Σφαίρα το 2001, βραβείο Έμι και Screen Actors Guild, διθυραμβικές κριτικές και μια θέση στο πάνθεον των σημαντικών ηθοποιών του Χόλιγουντ. Άλλοι ρόλοι του: "The Wickerman", "Στην Κοιλάδα του Ηλά", "Αn American Crime", "Pineapple Express", "Milk", "Fool's Gold", "Date Night", "Eat Pray Love". Προσεχώς θα τον δούμε στις ταινίες "Your Highness" με τη Νάταλι Πόρτμαν, "Rise of the Apes" και "Maladies" με την Κάθριν Κίνερ.

Κέιτ Μάρα: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπέντφορντ της Νέας Υόρκης και άρχισε να ασχολείται με την υποκριτική σε ηλικία 14 ετών σε τοπικές θεατρικές παραστάσεις. Στα 15 της έπαιξε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία "Random Hearts" του Σίντνεϊ Πόλακ. Ακολούθησαν συμμετοχές στις ταινίες "Tadpole", "Brokeback Mountain" (στο ρόλο της κόρης του Χιθ Λέτζερ), "Transsiberian", "We Are Marshall", "Shooter", "Stone of Destiny", "The Open Road", "Happythankyoumoreplease", "Iron Man 2". Στην τηλεόραση έχει εμφανιστεί στα σίριαλ "24", "Entourage", "Law & Order", "Everwood", "Nip/Tuck", "CSI: Miami". Προσεχώς θα τη δούμε στις ταινίες "Iron Clad" με τον Πολ Τζιαμάτι και "Ten Year" με τον Τσάνινγκ Τέιτουμ.Συμμετέχουν
James Franco
Aron Ralston
Κέιτ Μάρα
Kristi
Άμπερ Τάμπλιν
Megan
Σον Α. Μποτ
Aron's Friend
Koleman Stinger
Aron Age 5
Τριτ Γουΐλιαμς
Aron's Dad
Τζον Λόρενς
Brion
Κέιτ Μπάρτον
Aron's Mom
Bailee Michelle Johnson
Sonja Age 10
Rebecca C. Olson
Monique Meijer (ως Rebecca Olson)
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz