Αναζήτηση
Ασγκάρ Φαραντί (Asghar Farhadi) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
1972
Ηλικία
52
Βιογραφικό
Ο Ασγκάρ Φαραντί, γεννήθηκε το 1972 στο Ιράν, όπου μεγάλωσε κι έζησε. Για την προσφορά του ως σκηνοθέτης, έχει τιμηθεί με μια Χρυσή Σφαίρα και ένα Όσκαρ για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία. Το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή, το 2012.

Ο Φαραντί ξεκίνησε με ταινίες μικρού μήκους, πριν αρχίσει να γράφει σενάρια και θεατρικά έργα. Έχει σκηνοθετήσει και τηλεοπτικές σειρές όπως το A Tale of a City κι έγραψε και το σενάριο για το Low Heights. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ήταν το Dancing in the Dust κι ακολούθησε το A Beautiful City.

Η τρίτη του ταινία Πυροτεχνήματα την Τετάρτη (Fireworks Wednesday), κέρδισε το Gold Hugo στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο το 2006. Η επόμενη, το Τι Απέγινε η Έλι (About Elly), κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο 59ο Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπως και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ της Τριμπέκα.

Η διεθνής αναγνώριση ωστόσο ήρθε με το Ένας Χωρισμός (A Separation), που απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο 61 Φεστιβάλ του Βερολίνου, και ήταν η πρώτη Ιρανική ταινία που το κατάφερε. Τον Ιανουάριο του 2012, απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ ένα μήνα αργότερα απέσπασε και το Όσκαρ στην ίδια κατηγορία. Ο Φαραντί, έχει μείνει πλέον στην ιστορία ως ο πρώτος ιρανός που κερδίζει Όσκαρ σε οποιαδήποτε κατηγορία.

Φιλμογραφία

2003 Dancing in the Dust (Raghs dar ghobar)
2004 The Beautiful City (Shahr-e ziba)
2006 Πυροτεχνήματα την Τετάρτη Fireworks Wednesday (Chaharshanbe-soori)
2009 Τί Απέγινε η Έλλη About Elly (Darbareye Elly)
2011 Ένας χωρισμός A Separation (Jodaeiye Nader az Simin)
Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Χαβιέ Μπαρντέμ και Πενέλοπε Κρούζ στη νέα ταινία του Ασγκάρ Φαραντί Χαβιέ Μπαρντέμ και Πενέλοπε Κρούζ στη νέα ταινία του Ασγκάρ Φαραντί  πριν 8 χρόνια
Oscar 2014 – 67 χώρες έχουν ήδη υποβάλλει τις υποψηφιότητές τους Oscar 2014 – 67 χώρες έχουν ήδη υποβάλλει τις υποψηφιότητές τους  πριν 11 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551