Αναζήτηση
Μαχαμέτ Σαλέχ Χαρούν βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Βιογραφικό
Ο Μωχάμετ Σαλέχ Χαρούν γεννήθηκε το 1961 στο Αμπεσέ του Τσαντ. Γύρισε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, “Bye Bye Africa”, το 1999. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που κέρδισε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας της χρονιάς εκείνης, το CinemAvvenire και το Luigi De Laurentis (Ειδική Μνεία), διακρίσεις που αφορούν πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες. Η ταινία απέσπασε ακόμη βραβεία σε φεστιβάλ της Γαλλίας και της Ινδίας.

Ο Χαρούν, ο οποίος από το 1994 έχει σκηνοθετήσει 12 συνολικά ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, είναι ο πρώτος σκηνοθέτης στην ιστορία της χώρας του, του Τσαντ. Η χώρα αυτή ήταν γνωστή στον κινηματογράφο μόνο από το “Επάγγελμα Ρεπόρτερ” του Μικελάντζελο Αντονιόνι, με τους Τζακ Νίκολσον και Μαρία Σνάϊντερ, μια και η ταινία γυρίστηκε εκεί.

Το 2001 η μικρού μήκους ταινία του “Letter from New York” αποσπά το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο 11ο Φεστιβάλ Αφρικανικού Κινηματογράφου του Μιλάνου. Την επόμενη χρονιά, ο Χαρούν σκηνοθετεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, “Abouna”, που κερδίζει Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ του Χονγκ Κονγκ, κι άλλα βραβεία σε φεστιβάλ της Ινδίας, του Βελγίου, της Μπουρκίνα Φάσο κ.ά. Η ιστορία μιλάει για δύο αδέλφια, που ζουν στην Τζαμένα, κι ένα Σάββατο πρωί ανακαλύπτουν ότι ο πατέρας τους, τους παράτησε.

Το 2006, η τρίτη ταινία του “Εποχή ξηρασίας” κερδίζει πολλά βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ του κόσμου. Τα σημαντικότερα όμως έρχονται στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα και εντέλει έφυγε με πέντε διακρίσεις. Οι κυριότερες είναι το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, καθώς κι εκείνο της UNESCO. Η ταινία εξετάζει τις επιπτώσεις του 40χρονου εμφυλίου πολέμου στο Τσαντ, εστιάζοντας σε ποικίλες ιστορίες κατοίκων του. Αυτή η παραγωγή του Χαρούν παίχτηκε και στην Ελλάδα, στο 20ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Η τελευταία του ταινία, “Η κραυγή ενός ανθρώπου”, συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών το 2010. Τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Προβλήθηκε ακόμη σε πολλά άλλα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, βρήκε διανομή στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και την Ασία, και θεωρείται η καλύτερη ταινία του 50χρονου σκηνοθέτη.

Ο Μωχάμετ Σαλέχ Χαρούν έχει κερδίσει περισσότερα από 20 βραβεία σε φεστιβάλ όλου του κόσμου. Πλην των τεσσάρων ταινιών μεγάλου μήκους του, εξακολουθεί να σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινίες. Συνεργάζεται ακόμη και με τη γαλλική τηλεόραση, γυρίζοντας σειρές και τηλεται... Διαβάστε περισσότερα
νίες. Ζει μεταξύ του Τσαντ και της Γαλλίας. Ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος του 64ου Φεστιβάλ των Καννών 2011, όπου προήδρευε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Σύμφωνα με τον Στηβ Ρόουζ της Guardian, ο Μωχάμετ Σαλέχ Χαρούν είναι ένας ήρεμος, απλός, βαθιά ανθρωποκεντρικός, διεισδυτικός, που εμμένει στην παρατήρηση, σκηνοθέτης, ο οποίος φαίνεται επηρεασμένος από τον Κινέζο δημιουργό Χου Χσιάο Χσιεν.

Φιλμογραφία


2010 Η Κραυγή ενός Ανθρώπου
2006 Εποχή Ξηρασίας
2002 Abouna (Our Father)
1999 Bye Bye Africa
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551