Αναζήτηση
Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
22/10/1919
Ηλικία
105
Βιογραφικό
Η Ντόρις Λέσινγκ (γενήθηκε Ντόρις Μέι Τάυλερ στο Κερμανσάχ, Περσία στις 22 Οκτωβρίου, 1919) είναι βρετανίδα συγγραφέας.
Έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2007 και περιγράφηκε από τη Σουηδική Ακαδημία ως: «επική συγγραφέας της γυναικείας εμπειρίας, η οποία με σκεπτικισμό, πάθος και ιδεαλιστική δύναμη υπέβαλε έναν διχασμένο πολιτισμό σε εξονυχιστική έρευνα».
Στην ηλικία των 87 είναι από τους γηραιότερους συγγραφείς που έλαβαν το βραβείο. Ο αμέσως προηγούμενος ήταν ο Τέοντορ Μόμμσεν, που έλαβε το βραβείο σε ηλικία 85 ετών το1902.

Γεννήθηκε από γονείς Βρετανούς των αποικιών. Ο πατέρας της, Άλφρεντ Τάυλερ, μετά τον τραυματισμό του στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασε το ένα του πόδι, ταξίδεψε στην Περσία και έγινε υπάλληλος στην Αυτοκρατορική Τράπεζα της Περσίας. Η μητέρα της Έμιλυ Μοντ Τάυλερ ασκούσε το επάγγελμα της νοσοκόμας. Το 1925, η οικογένεια ταξίδεψε στην Ροδεσία, όπου αγόρασε χίλια περίπου εκτάρια γης με καλλιέργειες καλαμποκιού. Οι καλλιέργειες ωστόσο δεν κατάφεραν ποτέ να αποδώσουν τα αναμενόμενα και η Ντόρις μπήκε οικότροφος σε θρησκευτικό σχολείο, το οποίο εγκατέλειψε οριστικά στην ηλικία των 13 για να εργασθεί ως γκουβερνάντα και στη συνέχεια ως τηλεφωνήτρια.

Το 1949 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο με τον γιο της, μετά από δύο αποτυχημένους γάμους, όπου εργάσθηκε ως γραμματέας. Τα βιβλία της άρχισαν να γίνονται γνωστά στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και γνώρισαν έκτοτε μεγάλη εκδοτική επιτυχία.
Η Ντόρις Λέσινγκ πιστεύει ότι το βρετανικό κατεστημένο ποτέ δεν την συγχώρησε πραγματικά για τη σχέση της με τον σοσιαλισμό στα μεταπολεμικά χρόνια αλλά και για το ότι υπήρξε μαχητική φεμινίστρια.

Η συγγραφέας ζει σήμερα στο Λονδίνο.
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551