Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Κούμπα: Μία ζέβρα και μισή - iShow.gr
Κούμπα: Μία ζέβρα και μισή (Khumba)
Παιδικά
Κινούμενα σχέδια
Περιπέτεια
Οικογενειακή
Είδος
Παιδική ταινία κινουμένων σχείων παραγωγής Νότιας Αφρικής 2013
Διάρκεια
85'
Συντελεστές
Υπόθεση
Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο, ακόμα και στην περίπτωση μιας ζέβρας. Ο Κούμπα είχε την ατυχία να γεννηθεί με τις μισές του ραβδώσεις και έτσι το προληπτικό κοπάδι του τού αποδίδει την ξαφνική ξηρασία που έχει πλήξει την περιοχή. Η νεαρή ζέβρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να φύγει, για να βρει τον θρυλικό νερόλακκο, όπου οι πρώτες ζέβρες απόκτησαν τις ρίγες τους. Στο ταξίδι του αυτό, ο Κούμπα θα έχει για συνοδοιπόρους μια θρασύτατη αντιλόπη και μία φανταχτερή στρουθοκάμηλο, ενώ θα γνωρίσει ένα σωρό εκκεντρικούς χαρακτήρες. Η πραγματική πρόκληση θα έρθει, όταν στον δρόμο του εμφανιστεί μια άγρια λεοπάρδαλη.
Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
Το Kούμπα: Μία Ζέβρα και Μισή είναι μια απολαυστική ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Νότιο Αφρική με γερές δόσεις χιούμορ και έντονης δράσης. Με εντυπωσιακά τοπία, άρτια εφέ και αξέχαστους χαρακτήρες η ταινία ξετυλίγει μια διασκεδαστική και γεμάτη ελπίδα ιστορία ενηλικίωσης μιας νεαρής ζέβρας, της οποίας η διαφορετικότητα θα την οδηγήσει σε περιπέτειες που θα αλλάξουν τη ζωή της και τη θέση της στον κόσμο.


Η περιπέτεια του Κούμπα
Ο Κούμπα φεύγοντας από το κοπάδι είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Φάνγκο, την τυραννική λεοπάρδαλη που τρομοκρατεί όλα τα ζώα στο Μεγάλο Καρού. Ο Φάνγκο γεννήθηκε βλέποντας μόνο από το ένα μάτι και γι’ αυτό το λόγο απορρίφθηκε και εγκαταλείφθηκε από την οικογένειά του, όταν ήταν ακόμη μωρό. Είναι εξαιρετικά προληπτικός και περιμένει εδώ και πολλά χρόνια μια ζέβρα που έχει μόνο τις μισές ραβδώσεις. Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο, αυτή η ζέβρα, θα τον μετατρέψει στον πιο ισχυρό κυνηγό που έχει υπάρξει ποτέ. Ο Κούμπα αγνοεί πλήρως αυτόν τον μύθο και τις προθέσεις του Φάνγκο.
Μετά τη συνάντησή του με ένα θρασύτατο Αγριόσκυλο, ο Κούμπα θα γκρουπαριστεί με δύο πολύ ιδιότροπους χαρακτήρες, μια μεγαλόσωμη αντιλόπη που λέγεται Μαμά-Βι και μια φανταχτερή, αλλά μες στην ανασφάλεια στρουθοκάμηλο, τον Μπράντλυ. Οι δυο τους θα ακολουθήσουν τον Κούμπα στην περιπέτειά του. Δεν γνωρίζουν, όμως, ότι ο Φάνγκο έχει γίνει η σκιά τους, προκειμένου να εξυπηρετήσει το σκοπό του.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ο Κούμπα θα συναντήσει διάφορους περίεργους χαρακτήρες. Ένα κοπάδι από αντιλόπες που μεταναστεύουν, για να βρουν πιο εύπορα και ασφαλή βοσκοτόπια. Μια μποέμ κοινότητα που ζει με ασφάλεια σε έναν εθνικό δρυμό που προσφέρει όλες τις ανέσεις. Έναν λαγό που ζει κοντά σε ποτάμια με το είδος του να είναι υπό εξαφάνιση. Μια αγέλη μοχθηρών τρωκτικών που λατρεύουν τον πανίσχυρο Μαύρο Αετό και ένα ανισόρροπο πρόβατο που ζει μόνο του σε μια εγκαταλειμμένη φάρμα.
Οι εντάσεις μεταξύ των τριών συνοδοιπόρων σιγά σιγά κορυφώνονται καθώς σε κάθε τους βήμα εγκυμονεί και ένας κίνδυνος. Όταν δε αντιλαμβάνονται ότι ο χάρτης οδηγεί κατευθείαν στο κρησφύγετο του Φάνγκο, τα παρεάκι σπάει και ο Κούμπα συνεχίζει την αναζήτησή του μόνος.
Έχοντας ξεφορτωθεί τη Μαμά-Βι και τον Μπράντλυ, ο Φάνγκο αντιλαμβάνεται ότι ο Κούμπα συμπτωματικά έρχεται προς αυτόν και επιστρέφει στη σπηλιά του. Οι δύο πρώην συνταξιδιώτες του, όμως, αποφασίζουν να επιστρέψουν και να τον βοηθήσουν. Πίσω στο κοπάδι, ο Σέκο, ο πατέρας του Κούμπα θεωρεί ότι ο γιός του έχει πεθάνει και ότι ο ίδιος έχει απογοητεύσει το κοπάδι του. Αντιλαμβάνεται πως, αν δεν τους οδηγήσει σε μια πηγή με νερό σύντομα, όλοι θα πεθάνουν.
Μακριά από αυτούς, οι υπόλοιπες ζέβρες, μένουν έκπληκτες, όταν αντιλαμβάνονται ότι ο μικρός είναι ζωντανός, αλλά κατευθύνεται προς τον Φάνγκο. Αποφασισμένος να βρει τον νερόλακκο και να πάρει πίσω τις ρίζες του, ο Κούμπα κατευθύνεται στο καταφύγιο της λεοπάρδαλης. Σε μια επικού μεγέθους τιτανομαχία καταφέρνει να νικήσει τον Φάνγκο και να βρει τη χαμένη πηγή.

Οι χαρακτήρες
Κούμπα
Πρόκειται για τον ήρωα της ιστορίας. Μπορεί να του λείπουν οι μισές ρίγες, αλλά διαθέτει μπόλικο κουράγιο και αποθέματα θάρρους. Γνωρίζει από πρώτο χέρι πως είναι να είσαι διαφορετικός. Εγκαταλείπει την ασφάλεια του σπιτιού του, για να βρει τις υπόλοιπες ρίγες του και να σώσει το κοπάδι, στο οποίο ανήκει. Σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, θα γνωρίσει κάθε καρυδιάς καρύδι και θα κάνει νέους ξεχωριστούς φίλους.
Τόμπι
Η Τόμπι είναι κάτι παραπάνω από μια όμορφη ζέβρα. Πρόκειται για τη μοναδική φίλη του Κούμπα και δεν μοιάζει καθόλου με τα υπόλοιπα κορίτσια στο κοπάδι. Δεν την ενδιαφέρουν καθόλου οι συζητήσεις για το ποιο αγόρι έχει τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές ρίγες. Είναι ανοιχτόμυαλη, έχει διάθεση για εξερεύνηση και λέει ανοιχτά τη γνώμη της, ακόμη και αν αυτό πολλές φορές προκαλεί κάποια προβλήματα. Είναι η μοναδική που πιστεύει ότι ο Κούμπα είναι ακόμη ζωντανός και παρασύρει και το υπόλοιπο κοπάδι στην αναζήτησή του.
Μπράντλυ
Full σαρκαστικός και ισχυρογνώμων. Μπορεί να γίνει πολύ αγενής και ειρωνικός. Όντας, επίσης, νάρκισσος, καμαρώνει πολύ για τα φτερά του. Μεγάλη drama queen, επιδιώκει όλη την ώρα να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και να ασχολούνται όλοι μαζί του. Απολαμβάνει τις φροντίδες της Μαμά-Βι , την οποία εκτιμά βαθύτατα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του με τον Κούμπα αντιλαμβάνεται ότι αυτό που τελικά μετράει είναι ο εσωτερικός κόσμος κάποιου και όχι η εξωτερική εμφάνιση.
Μαμά-Βι
Όπως μπορεί να εικάσει κανείς και από το όνομά της, η Μαμά-Βι είναι μια στοργική και υπερπροστατευτική μεγαλόσωμη αντιλόπη. Έχει αναλάβει να φροντίζει με ζήλο τα δύο “παιδιά” της, Κούμπα και Μπράντλυ. Έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται οποιαδήποτε κατάσταση και δεν έχει πρόβλημα να προτάξει τα κιλά της, για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εγκυμονούν. Είναι ελεύθερο πνεύμα και της αρέσει να ταξιδεύει. Δεν τη φοβίζει τίποτα, εκτός από τις… λεοπαρδάλεις.
Σκαλκ
Πρόκειται για έναν τυχοδιωκτικό χαρακτήρα, ένα παλιοαγριόσκυλο. Μπορεί να ξεμπλέξει, αλλά και να μπλέξει σε οποιαδήποτε κατάσταση. Είναι παρτάκιας και βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις δυνάμεις του. Ως γνήσιο γλειφτρόνι, θα τα βάλει με τον Κούμπα, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια του Φάνγκο.
Νάιτζελ
Ο κλαψιάρης της υπόθεσης. Ίσως να ήταν περισσότερο χρήσιμος, αν δεν μάθαινε τα πάντα τελευταίος. Έχει καθιερώσει το δικό του στιλ στο “τρέχω πανικόβλητος”. Έχει τρομερή έλλειψη συντονισμού. Είναι ψιλό χάλιας στο παρουσιαστικό. Τα μάτια του είναι περίεργα και τα χείλη του πολύ πεταχτά. Ο ενθουσιασμός, όμως, που έχει και η θετική ενέργεια που ξεχειλίζει τον καθιστούν ένα από τα πιο αξιαγάπητα ζώα στο κοπάδι.
Φάνγκο
Ο κακός της υπόθεσης. Έχει πολύ badass στιλάκι και την έχει δει ο βασιλιάς των ζώων. Πρόκειται για μια κακεντρεχή λεοπάρδαλη με πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Θέλει να γίνει πανίσχυρος και να κάνει κακό στους πάντες. Είναι πολύ κυριαρχικός και δεν έχει κανένα φίλο προφανώς, μόνο άλλα ζώα-υποτελείς που επιθυμούν να κερδίσουν την εύνοιά του.
Σημείωμα του σκηνοθέτη
Πρόκειται για μια ιστορία που αφορά σε μια ζέβρα, τον Κούμπα, που ψάχνει να βρει τις ρίγες του, για να γίνει αποδεκτός από την ομάδα στην οποία ανήκει. Στην πραγματικότητα, όμως, το ταξίδι αφορά στην αποδοχή του ίδιου του εαυτού του.
Πόσες ρίγες πρέπει να έχει μια ζέβρα για να θεωρείται κανονική;
Αυτή η ερώτηση ταλαιπωρεί τον Κούμπα. Αν, όμως, ο Κούμπα συνεχίζει να επικεντρώνεται σε αυτήν την ιδιαιτερότητά του, δεν θα είναι ποτέ ευτυχισμένος. Το όνομα “Κούμπα/Khumba” στη γλώσσα των ζουλού σημαίνει “δέρμα”. Αυτή, ακριβώς, η εξωτερική εμφάνισή του έχει καθορίσει το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του. Αυτά τα χαρακτηριστικά στο δέρμα του.
Επιθυμία του είναι να αποκτήσει όλες τις ρίγες του. Θέλει να αλλάξει. Κανονικά θα έπρεπε να αγκαλιάσει αυτήν τη διαφορετικότητά του. Όντως, αυτή είναι υπεύθυνη που έχει απομακρυνθεί από το υπόλοιπο κοπάδι, αλλά όταν αντιληφθεί ότι πρόκειται για κάτι που τον ξεχωρίζει και το αντιμετωπίσει θετικά, θα καταφέρει να βοηθήσει και τα υπόλοιπα ζώα στο Καρού. Το Κούμπα: Μία Ζέβρα και Μισή ξεκίνησε σαν μια προσωπική ιστορία, αλλά σύντομα συνειδητοποίησα ότι καταπιάνεται με θέματα που έχουν οικουμενικό ενδιαφέρον. Όταν αναφέρω την ιστορία σε κάποιον τρίτο και ξεκινάω με τη φράση “πρόκειται για μια ζέβρα που έχει τις μισές ρίγες…” αμέσως όλοι καταλαβαίνουν πως πρόκειται για μια ιστορία με θέμα τη διαφορετικότητα.
Αυτό πιστεύω πως έχει σχέση με την επιδίωξή μας να νιώθουμε άνετα με το δέρμα μας, με το σώμα μας. Πιθανόν να έχουμε κάτι πάνω μας είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά που θα θέλαμε πολύ να αλλάξουμε. Θα σκεφτόμαστε σίγουρα πως αν δεν υπήρχε αυτό, όλα θα ήταν διαφορετικά, όλα θα ήταν καλύτερα. Όταν, όμως, αντιλαμβανόμαστε ότι κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, αλλά πρέπει απλά να τα αποδεχτούμε και πολλές φορές και να τα αγκαλιάσουμε, η ζωή μας παίρνει αυτόματα μια εξαιρετικά διαφορετική τροπή. Τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο.
Σε μια κρίσιμη καμπή του σεναρίου αντιλήφθηκα ότι τελικά έψαχνα τις προσωπικές μου ρίγες, και όπως και ο Κούμπα έπρεπε να αγαπήσω αυτήν τη διαφορετικότητά μου. Θεωρώ ότι αν δεν είχα τους δικούς μου δαίμονες να αντιμετωπίσω, η ιστορία του Κούμπα δεν θα υπήρχε. Αλλά δεν θα μπορούσα μόνος μου να δημιουργήσω κάτι τέτοιο. Ήταν μεγάλη μου τιμή που είχα την ευκαιρία να δουλέψω παρέα με μια τόσο καταπληκτική ομάδα. Δημιουργήσαμε από κοινού έναν καταπληκτικό κόσμο και τον γεμίσαμε με τόσο αξιαγάπητους και μοναδικούς χαρακτήρες. Ανυπομονώ πραγματικά να μοιραστώ αυτό το ταξίδι με το κοινό σε όλον τον κόσμο.
Η κεντρική ιδέα του θέματος δεν ήταν μόνο να ενθαρρύνει τα παιδιά να είναι ανεκτικά απέναντι στη διαφορετικότητα, αλλά επιπλέον να την επικροτούν. Άσχετα αν αυτή η διαφορετικότητα αφορά στη φυλή, τη θρησκεία, την κουλτούρα, την κοινωνική τάξη ή τέλος τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Anthony Silverston

Η ταινία αφορά σε μια ζέβρα που κατευθύνεται στο άγνωστο με σκοπό να βρει τις ρίγες της. Τι ήταν αυτό που αρχικά σας ενέπνευσε, για να ξεκινήσετε την ιστορία;
Η ταινία μιλάει για μια ζέβρα που έχει τις μισές ρίγες, η οποία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι κακό να είσαι διαφορετικός. Η ταινία πραγματεύεται πολλά διαφορετικά ζητήματα, τα οποία είναι εμπνευσμένα από προσωπικές εμπειρίες που είχα μεγαλώνοντας στη Νότιο Αφρική. Μια ζέβρα με τις μισές ρίγες είναι μια μεταφορά, αρκετά εύληπτη σχετικά με ζητήματα διαφορετικότητας.
Κάθε ανεξάρτητη ταινία έχει και τις δικές της προκλήσεις. Ποιες ήταν αυτές που αντιμετωπίσατε εσείς σαν σκηνοθέτης της συγκεκριμένης ταινίας;
Η αρχική ιδέα για την ταινία γεννήθηκε το 2003. Από την αρχή πίστευα που πρόκειται για ένα πολύ δυνατό concept, αλλά πάντα στην πορεία προκύπτουν διάφορα προβλήματα, ειδικά όταν πρόκειται για την πρώτη ταινία που σκηνοθετείς. Τα προβλήματα σίγουρα είναι εντονότερα, όταν έχεις ένα μικρό budget στη διάθεσή σου.
Ποια ήταν η πιο αστεία σας στιγμή στην ταινία; Πώς σας προέκυψαν όλα αυτά τα αστεία που βλέπουμε στην ταινία;
Υπάρχουν κάποιες πραγματικά αστείες στιγμές, αλλά πιο πολύ μάλλον πρόκειται για κάποιες στιγμές που όλα είναι τόσο αρμονικά ενορχηστρωμένα, από την έκφραση του χαρακτήρα και τη φωνή του, έως την ατάκα που ξεστομίζει. Τότε, όντως προκύπτει κάτι ιδιαίτερα μοναδικό και ανεπανάληπτο. Η σκηνή με τα τρωκτικά ας πούμε είναι μία από τις αγαπημένες μου. Έχουμε δύο άγρια ζώα της φύσης που είναι πρωταγωνιστές σε μια απίστευτα τρελή σκηνή. Καμιά φορά έχω κάποιες τρελές ιδέες που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα, ώστε να προκύψουν κάποιες πολύ γελοίες καταστάσεις. Στη συνέχεια, όταν εμπλέκεται και το τμήμα του animation, οι σκηνές αυτές απογειώνονται.
Θα μας πείτε δύο λόγια για τη μουσική της ταινίας;
Η μουσική και γενικά οι ήχοι διαδραμάτισαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, για να δημιουργηθεί αυτή η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο Καρού. Έτσι, οι ήχοι του τοπίου μπορεί να είναι από ανεμόμυλους που τρίζουν, έως και το θόρυβο των τζιτζικιών. Ένα από τα βασικά θέματα που πραγματεύεται η ταινία είναι όπως είπαμε η διαφορετικότητα, έτσι επιδίωξή μας ήταν να υπάρχει μια ποικιλία από μουσικά θέματα και μουσικά όργανα. Οι διάφοροι χαρακτήρες που συναντά ο Κούμπα στο ταξίδι του έχουν σκοπό να δώσουν έμφαση σε αυτήν την ποικιλία. Έτσι, θέλαμε ο κάθε χαρακτήρας να έχει μια δική του ιδιαίτερη μουσική χροιά. Όλο αυτό ήταν μια πραγματική πρόκληση για τον συνθέτη μας Bruce Retief που έπρεπε να ταιριάξει με μαεστρία όλους αυτούς τους ήχους και τις μουσικές.
Το πρώτο location βρίσκεται κυρίως στο κοπάδι με τις ζέβρες. Έτσι, ψάξαμε για πιο παραδοσιακούς ήχους που αναγνωρίζονται διεθνώς σαν “αφρικάνικη μουσική”.
Το δεύτερο location βρίσκεται έξω από το περιφραγμένο περιβάλλον, όταν ξεκινάει η αναζήτηση του Κούμπα. Εκεί, θέλαμε κάπως πιο “Καρού” ήχους που παραπέμπουν στους ανεβαστικούς ρυθμούς της Νοτίου Αφρικής.
Στην τελευταία πράξη οι ζέβρες ενώνονται με τα υπόλοιπα ζώα του Καρού σε μια δραματική μάχη εναντίον του Φάνγκο. Εκεί, μιλάμε για μια πιο ορχηστρική κατάσταση.
Τι θα θέλατε να αποκομίσουν οι θεατές από την ταινία;
Βασικός στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια διασκεδαστική ταινία κινουμένων σχεδίων που θα ενθάρρυνε τα παιδιά, όχι απλά να ανέχονται το διαφορετικό, αλλά να το επικροτούν συνάμα. Επίσης, θέλαμε το κοινό να πάρει μια γεύση από την απαράμιλλη νοτιοαφρικάνικη αισθητική, τα μαγευτικά τοπία του Καρού, έναν τόπο που είχε εξιτάρει στο έπακρο τη φαντασία μου, όταν ήμουν παιδί.
Αυτή τη στιγμή εργάζεστε σε κάποιο άλλο project;
Έχουμε στο μυαλό μας διάφορα. Σκεφτόμαστε μάλιστα το σίκουελ του Ζαμπίζια: Πουλιά στον Αέρα. Ακόμη, όμως, δεν έχουμε φέρει στο προσκήνιο το πιο φιλόδοξό μας σχέδιο. Πρόκειται για μια ιστορία με ένα θαλάσσιο τέρας. Και βέβαια σκέφτομαι έντονα και τη συνέχεια του Κούμπα: Μία Ζέβρα και Μισή. Έχουν δημιουργηθεί κάποιοι πολύ όμορφοι χαρακτήρες. Είναι πολύ κρίμα να μην τους ξαναδούμε.

Ο κόσμος του Κούμπα
Το ταξίδι του Κούμπα μάς μεταφέρει σε τοποθεσίες και μέρη που χαρακτηρίζονται από μεγάλες αντιθέσεις. Το τοπίο αντικατοπτρίζει τον ψυχισμό του Κούμπα. Για παράδειγμα, όταν ο Κούμπα ασχολείται μόνο με τον εαυτό του και ανησυχεί μόνο για τις ρίγες του, βλέπει κάποιες γραμμές στα σύννεφα ή και στο τοπίο. Όταν, αντιθέτως νοιάζεται για το κοινό καλό, τα χρώματα στα τοπία γίνονται πολύ πιο έντονα.
Επιφανειακά, το Μεγάλο Καρού μοιάζει με μια απέραντη, ομοιόμορφη και άγονη έκταση που διακόπτεται από ένα πολύ ασυνήθιστο γεωλογικά φαινόμενο, ένα βουνό με επίπεδη οροφή. Όταν, όμως, κάποιος κοιτάξει πιο προσεκτικά, θα διακρίνει έναν μικρόκοσμο ζώων και φυτών που είναι τόσο ανομοιογενή μεταξύ τους. Όλα αυτά τα μικρά θαύματα της φύσης δημιουργούν το τέλειο τοπίο στην αναζήτηση του Κούμπα, αλλά μεταδίδουν ένα ακόμη μήνυμα. Πολλές φορές αν εμβαθύνεις και δεν αντιμετωπίζεις επιφανειακά τα πράγματα, θα καταλάβεις ότι όλες οι λύσεις ήταν τόσο καιρό μπροστά στα μάτια σου.
Πολλά από τα στοιχεία στην περιπέτεια του Κούμπα είναι εμπνευσμένα από τον πραγματικό κόσμο, από πραγματικούς ανθρώπους και αληθινές ιστορίες.

Trivia/Fun facts
• Ο Κούμπα έμαθε πως οι ζέβρες απέκτησαν τις ρίγες τους από τη μητέρα του, τη Λουνγκίζα. Σύμφωνα με το μύθο οι Κουάγκας ήταν μια φυλή από ζέβρες που είχε μόνο τις μισές ρίγες. Ήταν πολύ συνηθισμένο στη Νότιο Αφρική να συναντά κανείς τέτοιους είδους ζέβρες. Οι ζέβρες αυτές κυνηγήθηκαν και τελικά οδηγήθηκαν στην εξαφάνιση γύρω στο 1870.
• Αγόρια και ρίγες, ρίγες και αγόρια. Οι θηλυκές ζέβρες έλκονται από τις ρίγες των αρσενικών. Η Τόμπι, η φίλη του Κούμπα μάλλον αποτελεί την εξαίρεση. Στην πραγματικότητα οι ρίγες στις ζέβρες είναι μοναδικές στην καθεμία. Πρόκειται κάτι σαν τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα.
• Τα μάτια των στρουθοκαμήλων είναι μεγαλύτερα από κάθε άλλου επίγειου ζώου. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μάτια τους είναι μεγαλύτερα και από τον εγκέφαλό τους.
• Η Μαμά-Βι δεν είναι μόνο για να προσέχει και να φροντίζει τον Κούμπα. Οι αντιλόπες έχουν την ικανότητα στην πραγματικότητα να αντιλαμβάνονται τις καταιγίδες σε απόσταση 50 χιλιομέτρων.
• Τα αφρικάνικα αγριόσκυλα είναι οι καλύτεροι κυνηγοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουν ένα ποσοστό 80% επιτυχίας, όταν βάλουν κάτι στο μάτι και το καταδιώκουν. Το αντίστοιχο ποσοστό του μεγάλου λευκού καρχαρία είναι 55%, ενώ αυτό των λιονταριών μόλις 33%.
• Οι μικρές αντιλόπες (γαζέλα) είναι τα πιο αθλητικά ζώα επί γης. Έχουν την ικανότητα να τρέξουν συνεχόμενα 90 χιλιόμετρα και μπορούν να πηδήξουν σε ύψος τεσσάρων μέτρων. Η εθνική ομάδα ράγκμπι της Νοτίου Αφρικής αποκαλείται κατά αυτόν τον τρόπο εξαιτίας των εντυπωσιακών αυτών ικανοτήτων του ζώου.
• Η αφρικάνικη νυφίτσα είναι ένα ζώο πολύ κοινωνικό. Κυνηγάνε και κάνουν babysitting όλες μαζί. Μοιράζονται, επίσης, τα λαγούμια τους με άλλα ζώα, όπως τους σκίουρους που ζουν κάτω από το έδαφος.
• Υπάρχουν πάνω από 500 είδη του φυτού αλόη στην Αφρική. Κάποια είδη χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς, ενώ κάποια άλλα για τη βαφή υφασμάτων.
Συμμετέχουν
Jake T. Austin
Khumba
Στιβ Μπουσκέμι
Skalk
Λορέτα Ντιβάιν
Mama V
Λώρενς Φίσμπερν
Seko
Ρίτσαρντ Γκράντ
Bradley
Άνικα Νόνι Ρόουζ
Lungisa
Άννα Σοφία Ρόμπ
Tombi
Catherine Tate
Nora
Λίαμ Νίσον
Phango
Charlie Adler
Wild Dog #1
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz