Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Ο Jack και η Jill - iShow.gr
Ο Jack και η Jill (Jack and Jill)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Κωμωδία
Είδος
Κωμωδία αμερικανική παραγωγής 2011
Διάρκεια
91'
Συντελεστές
Υπόθεση
Ο Jack, ένας δυναμικός διαφημιστής, έχει μια σχεδόν τέλεια ζωή στο L.A. με εξαίρεση την δίδυμη αδελφή του Jill που μένει στο Bronx. Κάθε χρόνο πρέπει να υπομένει την επίσκεψη της γεροντοκόρης αδερφής του για την Μέρα των Ευχαριστιών η οποία αυτή τη φορά παρατείνεται για έναν μήνα. Ο Jack, σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης, συμφωνεί να κάνει όλα της τα χατήρια και να της προσφέρει μια πραγματική ξενάγηση στο L.A. Εντωμεταξύ, η διαφημιστική του εταιρία πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει τον Al Pacino για την επόμενη καμπάνια των Dunkin Donuts. Ο διάσημος ηθοποιός όμως είναι απρόσιτος καθώς πάσχει από νευρικό κλονισμό και έχει αρχίσει να συγχέει την πραγματικότητα με τους ρόλους που έχει υποδυθεί στο παρελθόν. Σε έναν αγώνα των Lakers ο Jack συνοδεύει την αδερφή του και εντελώς συμπτωματικά συναντούν τον Pacino που δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Jill. Η Jill όμως δεν ανταποκρίνεται και ο Jack προσπαθεί ιδιοτελώς να την πείσει να δώσει μια ευκαιρία στον ερωτοχτυπημένο Pacino, προκειμένου φυσικά να τον κλείσει για το διαφημιστικό. Η όλη κατάσταση κλιμακώνεται μέχρι που κάποια στιγμή ο Jack καταλαβαίνει ποιοι είναι οι πραγματικά σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή του.
Trailer
Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
O Αdam Sandler είναι γνωστός για το αστείρευτο κωμικό του ταλέντο. Είναι ακόμη γνωστός για την απίθανη ικανότητα του να τσαλακώνει και να ισοπεδώνει ό,τι ιερό και όσιο βρίσκει στο δρόμο του. Συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του. Στο «Ο Jack & η Jill», την νέα του ταινία, ο διάσημος ηθοποιός αναλαμβάνει και τους δύο ομώνυμους ρόλους σε μια αδίστακτη κωμωδία καταστάσεων και κυρίως χαρακτήρων. Ο Sandler αλλάζει συνεχώς φύλο και ταυτότητα και μαζί με τον ρόλο του Jack υποδύεται και την Jill, την πανομοιότυπη δίδυμη αδελφή του. Στον εκρηκτικό συνδυασμό έρχεται να προστεθεί μια θεότρελη εκδοχή του Al Pacino, που μπαίνει και αυτός στην κούρσα του αυτοσαρκασμού.


Το χτίσιμο των ρόλων

«Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι σε κάποια φάση της παραγωγής θεωρούσα τον Adam ως τον ηθοποιό που έπαιζε τον Jack, αλλά η Jill είχε τη δική της υπόσταση. Δεν είναι ότι ο Adam κυκλοφορούσε συνεχώς υποδυόμενος την Jill ακόμα και εκτός κάμερας, απλά μετά από λίγο καιρό ήταν σαν η Jill να ήταν μια γυναίκα που προσλάβαμε που συμπτωματικά μοιάζει με τον Adam», σχολιάζει ο σκηνοθέτης Dennis Dugan στην όγδοη συνεργασία του με τον Adam Sandler.
«Το ήξερα ότι ο Adam δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να παίξει την Jill. Ο ρόλος που δούλεψε περισσότερο ήταν αυτός του Jack» μας λέει ο Steve Koren που έχει συνυπογράψει το σενάριο με τον Adam Sandler. «Ο Jack είναι από αυτούς που είναι λίγο στην τσίτα , οπότε έπρεπε να προσπαθήσει για να διαφοροποιήσει αυτόν τον τύπο από αυτό που είναι πραγματικά».

Όσο έγραφαν το σενάριο ο Koren ανακάλυψε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα: «Μερικά δίδυμα δημιουργούν τη δική τους γλώσσα, όταν είναι παιδιά, οπότε επινοήσαμε μια ιδιαίτερη ιδιωτική γλώσσα που μιλάνε ο Jack και η Jill. Μάθαμε ακόμα ότι τα δίδυμα αδέλφια έχουν έναν δεσμό που είναι πολύ πιο δυνατός από τις υπόλοιπες συγγενικές σχέσεις και έτσι προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε όσα περισσότερα σχετικά στοιχεία μπορούσαμε».

Το να παίξει έναν διπλό ρόλο απαιτούσε μια ευφυή αίσθηση του συγχρονισμού από την πλευρά του Sandler. «Βασικό συστατικό της συγκεκριμένης κωμωδίας ήταν το γεγονός ότι ο Jack και η Jill θα έκαναν ακριβώς τα ίδια πράγματα ακριβώς την ίδια στιγμή», μας εξηγεί ο Koren. «Αυτό σήμαινε, φυσικά, ότι ο Adam έπαιζε κάθε σκηνή μια φορά και μετά την ξαναέκανε υποδυόμενος τον άλλο χαρακτήρα. Ήταν σχεδόν σαν χορευτικό, σαν μπαλέτο. O Adam έπρεπε να είναι απολύτως εστιασμένος και να έχει τέλειο συγχρονισμό. Ήταν πραγματικά απίθανο να το παρακολουθείς».

«Στην ταινία ο Al Pacino δεν παίζει πραγματικά τον εαυτό του, παίζει έναν εμμονικό ηθοποιό που τα έχει χάσει λιγάκι» μας λέει ο Koren. «Οπότε, όταν ερωτεύεται την Jill, φτάνει στα άκρα. Είναι πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε για να κατακτήσει το κορίτσι. Το πρόβλημα είναι ότι στην Jill δεν αρέσει. Γνωρίζει περισσότερα για το “American Idol” παρά για τον Al Pacino».

Ο Pacino υποδύεται τον χαρακτήρα με τρόπο διαφορετικό από αυτό που είναι στην κανονική του ζωή. «Πρόκειται για έναν ηθοποιό που χάνει τον έλεγχο», σχολιάζει ο Pacino. «Είχε υπερβολικά πολύ δουλειά και αυτό άρχισε να τον επηρεάζει και να επιδρά στην πνευματική του κατάσταση. Είναι προφανώς έτοιμος να καταρεύσει. Αυτή τη διαδρομή διάλεξα για να παίξω τον εαυτό μου ως κάποιον άλλο. Είναι τονισμένο και υπερβολικό για να γίνει πιστευτό, επειδή πρόκειται για κωμωδία. Παρόλαυτα, προσπάθησα να το διατηρήσω αληθινό, ώστε η τρέλα να είναι αληθινή».
Το σενάριο θέλει ο διάσημος ηθοποιός σκέφτεται αν θα αναλάβει το ρόλο του Δον Κιχώτη σε μια παραγωγή του Broadway που του έχει προταθεί. H παράλληλη αυτή δράση, δίνει μια ακόμα διάσταση στο χαρακτήρα του Pacino. «Ο Δον Κιχώτης έχει παραφρονήσει και πιστεύει ότι είναι ένας ιππότης και ότι η Δουλτσινέα είναι μια πριγκίπισσα παρόλο που είναι απλά μια άσχημη χωρική. Την ερωτεύεται παράφορα και της προσδίδει αρετές που δεν έχει στην πραγματικότητα», μας εξηγεί ο Pacino. «Όταν συναντά τη Jill, κάνει το ίδιο. Γίνεται η Δουλτσινέα του. Κατά μία έννοια, ο χαρακτήρας υποσυνείδητα τη χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για να ανακαλύψει αν πραγματικά θέλει να παίξει το ρόλο του Δον Κιχώτη. Της αποδίδει όλα τα χαρακτηριστικά της Δουλτσινέας προκειμένου να προβάρει το ρόλο, να δοκιμάσει, να δει αν του ταιριάζει. Δεν συνειδητοποιεί καν ότι το κάνει, αλλά υπάρχει τρέλα στη μέθοδο του».

Ακόμα η Jill εκπροσωπεί κάτι που ο χαρακτήρας του Pacino αισθάνεται ότι έχει χάσει. «Ο χαρακτήρας του Pacino είναι σε ένα σταυροδρόμι» μας εξηγεί ο Ducan. «Είναι κάπως χαμένος στο L.A. και το πράγμα που του λείπει από τη ζωή του είναι αυτό που ήταν παλιά, μια αίσθηση καταγωγής. Ξαφνικά, εμφανίζεται μια γυναίκα στο απώγειο της φήμης του και του υπενθυμίζει ποιος ήταν παλιά. Έχει ανάγκη να επιστρέψει στις ρίζες του και θεωρεί τη Jill το εισιτήριο».

«Μου αρέσει η ιδέα να παίζω έναν μεγαλύτερο σε ηλικία κινηματογραφικό σταρ προσκολλημένο στην προσπάθεια να επιστρέψει σε αυτό που τον έκανε ό,τι είναι εξ αρχής» συνεχίζει ο Pacino. «Ο χαρακτήρας μου είναι ένας τύπος που απλά θέλει να γυρίσει πίσω, να γίνει και πάλι απλός, αλλά που δεν θα τα καφέρει ποτέ. Και όσο τρελός και αν είναι, το ένστικτο του ως ηθοποιός ακόμα λειτουργεί. Ξέρει ότι αν εμπλακεί με τη Jill όπως ο Δον Κιχώτης εμπλέκεται με τη Δουλτσινέα, θα καταλάβει αν μπορεί πραγματικά να υποδυθεί τον συγκεκριμένο ρόλο».
Ο Dugan μοιράζεται μαζί μας πόσο μοναδική ήταν η εμπειρία να δουλεύει με τον Al Pacino: «Δεν ήξερα τι να περιμένω, είναι προφανώς ένας σοβαρός ηθοποιός, αλλά ενστερνίστηκε την παράνοια. Έπαιξε την εκδοχή του Pacino με έναν πραγματικό ευφυή τρόπο. Είναι ένας γνήσια καλός τύπος και είχε μια καταπληκτική αντιμετώπιση όλου του πράγματος».

Η Katie Holmes συμμετέχει στην ταινία ως Erin, η γυναίκα του Jack και μητέρα των δύο παιδιών τους. «Είναι μια πραγματικά πολυάσχολη γυναίκα και μητέρα. Όταν έρχεται η Jill, δημιουργεί έναν πανικό και είναι η μόνη που προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο» μας εξηγεί η Holmes.
«Ήταν υπέροχο να βλέπεις τον Adam να μεταμορφώνεται σε Jill», συνεχίζει. «Ως γυναίκα, ήταν ωραίο να συζητάω με έναν άντρα για το ξύρισμα των ποδιών, για την αίσθηση που έχουν τα τακούνια και όλα τα δύσκολα σημεία του να είσαι γυναίκα. Είχε πραγματικά πολύ πολύ πλάκα».
Ένας από τους κορυφαίους μεξικανούς ηθοποιούς ο Eugenio Derbez συμμετέχει στο ρόλο του Felipe, κηπουρού του Jack που του αρέσει η Jill για αυτό που πραγματικά είναι. «Ο Felipe νομίζει ότι είναι αστείος και όλο λέει αστεία στα αγγλικά. Γενικά απομνημονεύεις τα λόγια και ελέγχεις τη γλώσσα, αλλά πρέπει να αποδώσεις ένα αστείο και δεν αρκεί απλά να το πεις στα αγγλικά. Η εκφορά του λόγου είναι διαφορετική στα ισπανικά από τα αγγλικά. Η πρόκληση είναι να βρεις τον τόνο».


Από Jack σε Jill, η μεταμόρφωση

Για την ομάδα πίσω από τις κάμερες η πρωταρχική πρόκληση της ταινίας ήταν να μεταρέψουν τον Sandler σε Jill. Οι επικεφαλής των ομάδων για το make up και το hair styling εξέτασαν λεπτομερώς καμιά δωδεκαριά διαφορετικά στυλ μαλλιών, χρώματα, υφές, μήκη (κοντά, κατσαρά και μακριά), διάφορα χρώματα και μήκη νυχιών, χρώματα χειλιών, τόνους επιδερμίδας, βλεφαρίδες και δόντια σε διάφορους συνδυασμούς.


Η τεχνική πρόκληση

Για να αντιμετωπίσουν την τεχνική πρόκληση του να κινηματογραφήσουν τον Adam Sandler απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό, οι δημιουργοί απευθύνθηκαν στον διευθυντή φωτογραφίας Dean Cundey, που έχει συμμετέχει ταινίες όπως Who Framed Roger Rabbit, The Parent Trap, Back to the Future και Jurassic Park.
«Όταν ένας ηθοποιός παίζει δύο ρόλους στο ίδιο κάδρο ταυτόχρονα, συνήθως κάνεις μια λήψη με τον ένα χαρακτήρα στο κάδρο και μετά επαναλαμβάνεις τη λήψη με τον άλλo χαρακτήρα στο ίδιο πλάνο», μας εξηγεί ο Cundey. «Στις περιπτώσεις που η κάμερα είναι ακίνητη τότε κάνεις διπλό γύρισμα, μια φορά τον ηθοποιό να παίζει στην μια πλευρά του κάδρου, μετά ξανά τον ηθοποιό να παίζει στην άλλη πλευρά του κάδρου . Μετά τα βάζεις μαζί στον υπολογιστή και είναι σχεδόν σαν να κόβεις δύο φωτογραφίες στην μέση και να τις κολλάς μεταξύ τους».
Με αφετηρία τέτοιες απλές σκηνές, η διαδικασία μπορεί να γίνει όλα και πιο περίπλοκη: «Εμείς κουνούσαμε την κάμερα, τους βάζαμε να αγγίζονται, να δίνει ο ένας αντικείμενα στον άλλο. Είναι ένας καλός τρόπος να κρατάς το ενδιαφέρον του κοινού», συνεχίζει ο Cundey.
O Cundey μας περιγράφει μια τυπική λήψη. «Γυρίζαμε τον Adam ως Jack. Μετά πήγαινε και μεταμορφωνόταν σε Jill. Εμείς ξαναφωτίζαμε το σκηνικό και βεβαιώναμε ότι ο φωτισμός ήταν σωστός στο σημείο που ο Adam θα στεκόταν ως Jill. Ο Adam ερχόταν και του δίναμε ένα μικρό ακουστικό για να ακούει την εκτέλεση του ως Jack που είχε κάνει πριν από λίγο. Είχαμε ένα μόνιτορ στο γύρισμα για να μπορούμε να δούμε τι έκανε ο Jack. Οι τεχνικοί του motion control εξασφάλιζαν ότι είχαμε ακριβώς την ίδια κίνηση κάμερας ξανά και ξανά».


Trivia/Fun facts

Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της παραγωγής, οι επικεφαλής του τμήματος make up και μαλλιών χρειάστηκε να εξατλήσουν όλους τους πιθανούς συνδυασμούς για την εμφάνιση της Jill. Κάτι τέτοιο απαιτεί μέρες πειραματισμού πάνω στο πρόσωπο του Adam Sandler για να αποδοθεί η ομοιότητα του με τη Jill, διαδικασία εξαιρετικά κουραστική και χρονοβόρα για το πρόγραμμα του διάσημου ηθοποιού. Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί επιστράτευσαν όχι έναν αλλά τρεις σωσίες του Sandler.

Από ότι φαίνεται ο Sandler δεν είναι ο μόνος ηθοποιός που παίζει το ρόλο του άντρα και της γυναίκας στην ταινία. Ο Derbez, o μεξικανός ηθοποιός παίζει εκτός από τον Felipe, τον κηπουρό, και τη γιαγιά του. «Ναι, εγώ είμαι. Με ρώτησαν αν είχα κάποια συγγενή που θα μπορούσε να παίξει στη σκηνή και εγώ είπα όχι, αλλά θα μπορούσα να παίζω τη γιαγιά μου. Υποδύομαι ένα σωρό διαφορετικούς ρόλους στη τηλεόραση, οπότε απλά είδαν τη δουλειά μου και αυτό ήταν. Είχε πολύ πλάκα που το έκανα με εξαίρεση το make up. Η διαδικασία διαρκεί 3 ½ με 4 ώρες και άπλωναν κόλα στο πρόσωπο και τα γένια μου. Είχε πέντε διαφορετικά προθέματα στο κεφάλι μου και το πρόσωπο μου. Έβρισκα κόλλα τρεις μέρες μετά το γύρισμα».

Παρόλες τις προετοιμασίες και τις πρόβες, τα γυρίσματα κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Μια τέτοια έκπληξη επιφύλασσε η τύχη στον Adam Sandler που ντυμένος ωs Jill φορούσε μια φούστα που ήταν μάλλον ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Έτσι σε ένα από τα πλάνα αποκαλύφθηκαν τυχαία τα απόκρυφα του διάσημου ηθοποιού. Προφανώς, η συγκεκριμένη λήψη έχει κοπεί στο μοντάζ.

Ο ταινίες του Adam Sanldler είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί και μια σίγουρη επένδυση για το Hollywood. Το 2007, το περιοδικό Forbes υπολόγισε ότι κατά μέσο όρο για κάθε δολάριο που πληρώθηκε ο Adam Sandler για τις ταινίες του απέδωσε 9 δολάρια.

Στην ταινία παρακολουθούμε την οικογένεια να πηγαίνει ταξίδι σε ένα υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο. Πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο γύρισμα, στην περίπτωση του «Jack and Jill» προέκυψε και ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τα πρωινά γυρίσματα. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε προδιαγεγραμένη πορεία, το πλοίο άλλαζε προσανατολισμό ώστε ο διευθυντής φωτογραφίας να έχει τον ήλιο με το μέρος του συνεχώς.
Συμμετέχουν
Άνταμ Σάντλερ
Jack Sadelstein
Αλ Πατσίνο
Ο ίδιος
Κέιτι Χολμς
Erin Sadelstein
Σαντιάγκο Σεγκούρα
Ντάνα Κάρβεϊ
Crazy Puppeteer
Ντέιβιντ Σπέιντ
Monica
Elodie Tougne
Sofia Sadelstein
Rohan Chand
Gary Sadelstein
Eugenio Derbez
Felipe
Nick Swardson
Todd
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz