Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Νήσος - iShow.gr
Νήσος (Νήsos)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Ελληνική Ταινία
Κωμωδία
Είδος
Κωμωδία ελληνικής παραγωγής 2009
Διάρκεια
94'
Συντελεστές
Υπόθεση
Η κλειστή κοινωνία ενός νησιού που όλα δείχνουν να κυλάνε ήσυχα, αναστατώνεται από τον ξαφνικό και περίεργο θάνατο του άρχοντα του τόπου, Θεμιστοκλή Δίκαιου, που αφήνει πίσω του μια τεράστια περιουσία. Καθώς είναι άκληρος, όλοι αναρωτιούνται σε ποιον θα μείνουν τόσα χρήματα.

Η διαθήκη τους επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις. Η περιουσία μοιράζεται στις τέσσερις «εξουσίες» του χωριού. Τον πρόεδρο της κοινότητας, τον αστυνομικό διευθυντή, τον δάσκαλο του σχολείου και τον ιερέα της εκκλησίας. Για να πάρουν όλοι τα χρήματα θα πρέπει να δεχτούν να διαβαστούν, δημοσίως, στην πλατεία του χωριού τέσσερις επιστολές-μία για τον καθένα- το περιεχόμενο των οποίων δεν το γνωρίζει κανείς, παρά μόνο ο ίδιος ο Θεμιστοκλής Δίκαιος.

Θα δεχτούν όμως και οι τέσσερις να διαβαστούν οι συγκεκριμένες επιστολές;
Μεγάλος ο πειρασμός…

Από την μία η τεράστια περιουσία και από την άλλη τα μυστικά…
Γιατί και αυτά υπάρχουν στην κοινωνία τους…
Και είναι πολλά…
Trailer
Trailer
Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
Πάντα γοητευόμουν από αληθινούς ανθρώπους. Ανθρώπους που δεν κουβαλούν λάμψη, ή τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της μεγάλης πόλης. Ανθρώπους που έχουν τη δική τους στάση ζωής και σε μια μικρή κοινωνία, όπως σ’ ένα νησί ή σε κάποιο χωριό, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να ζουν, να δουλεύουν, να μισούν, να αγαπούν, να επικοινωνούν, να αντιδρούν και λίγο πολύ να «υπάρχουν» με τον δικό τους τρόπο.

Το πρώτο πράγμα που με γοήτευσε σαν σκηνοθέτη και σαν αφηγητή σ’ αυτό το έργο, είναι η υπόσχεση ενός «μυστικού».

Βρισκόμαστε σε κάποιο ελληνικό νησί στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 2000. Μικρό νησί αλλά όμορφο, όπου όλοι γνωρίζουν (ή νομίζουν ότι γνωρίζουν) ο ένας τον άλλον. Καλοφτιαγμένοι και μάλλον οικείοι χαρακτήρες, άντρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, που έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και ακόμα μεγαλύτερα όνειρα. Αυτό που έχουν κοινό είναι ότι όλοι έχουν ένα μυστικό (μεγάλο ή μικρό) από το παρελθόν τους , ή μια παρανομία που η αποκάλυψή τους στην ευρύτερη κοινότητα μπορεί να φέρει μοιραία αποτελέσματα, όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στους ανθρώπους γύρω τους. Προκειμένου λοιπόν να κρατήσουν το μυστικό τους ασφαλές και να προστατεύσουν όλα τα παραπάνω, είναι διατεθειμένοι να ξεπεράσουν τα όρια τους. Είναι έτοιμοι να διαπράξουν έγκλημα. Ή να δεχτούν την πρόκληση να αρνηθούν μια ολόκληρη περιουσία. Πρέπει να πληρώσουν ένα τίμημα προκειμένου να κρατήσουν τον τρόπο ζωής τους άθικτο.

Είναι επίσης μια ιστορία που μας υπενθυμίζει πόσο ευάλωτοι μπορούμε να γίνουμε, όταν κάποιος που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, μπορεί και αποκτά πρόσβαση σ’ αυτά τα μυστικά. Είναι μια ελληνική ιστορία, γυρισμένη σε ένα ελληνικό νησί, στην ελληνική γλώσσα, αλλά οι καταστάσεις και η θεματολογία είναι μάλλον παγκόσμια.

… 4 διαφορετικοί άνθρωποι… 4 διαφορετικά περιβάλλοντα… 4 διαφορετικά μυστικά.

Ο δάσκαλος είναι ύποπτος για συμμετοχή σε μια αριστερή τρομοκρατική οργάνωση, ο αστυνόμος ελέγχει τα λαθραία και τις παράνομες συναλλαγές της περιοχής, ο πολιτικός ζει διπλή ζωή, ο ιερέας έχει μια αμαρτωλή ερωτική ταυτότητα. Όλοι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, έχουν δυναμική στην αγάπη και στο μίσος, αληθινά έντονοι χαρακτήρες.

Και γύρω απ’ αυτούς, ένας άλλος Μικρόκοσμος από γυναίκες, συζύγους, ερωμένες, εραστές, τωρινούς και παλαιότερους, γιούς, κόρες, πατέρες, υπηρέτριες, συνταξιούχες πορνοστάρ… Κι αυτοί κουβαλούν το δικό τους μικρό ή μεγάλο μυστικό.
Οπτικά αυτή η ιστορία με εμπνέει να αιχμαλωτίσω τα όμορφα τοπία: το μπλε της θάλασσας του Αιγαίου που συναντά τους ορίζοντες του μεσογειακού ουρανού. Το έθνικ στοιχείο συναντά τον σύγχρονο κόσμο. Η κάμερα αιωρείται πάνω από πέτρινα στενά μονοπάτια και μπαίνει στα σπίτια, ακολουθεί τους ανθρώπους και εισβάλλει στα ασφαλή τους δωμάτια.

Ολόκληρο το νησί γίνεται ένα κινηματογραφικό σύνολο. Μια συνεχής κίνηση της κάμερας. Στην πραγματικότητα δύο κάμερες ακολουθούν τη δράση, δίνοντας στους ηθοποιούς το χώρο και την ελευθερία να κινούνται, καταγράφοντας τα πάντα. Και μιας και η ταινία έχει να κάνει με μυστικά, πρέπει με κάποιο τρόπο η κάμερα να είναι αόρατη. Οι ηθοποιοί μας δεν παίζουν, αλλά κάνουν ότι κάνουν για να κρατήσουν το μυστικό τους ασφαλές. Μιλάνε και φέρονται σαν αληθινοί άνθρωποι. Με κάποιο τρόπο, οι κάμερες και ο σκηνοθέτης έπρεπε να εξαφανιστούν στο σύνολο του νησιού.
Το σενάριο της ταινίας είναι γρήγορο. Διαβάζοντας το, εντυπωσιάστηκα από το πόσο καλοί ήταν οι διάλογοι. Γρήγορη κωμωδία που δεν βασίζεται σε χοντρά αστεία, αλλά στον τρόπο που εξερευνούνται οι χαρακτήρες. Η ταινία μου έδωσε την μεγάλη ευκαιρία να δουλέψω με εξαιρετικούς ηθοποιούς της ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Τα μεσογειακά τοπία (από την βραβευμένη με Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, ιταλική ταινία του Gabriele Salvatores, «Mediterraneo» ? 1991), συναντούν την οπτική προσέγγιση του Steven Soderbergh (δυο κάμερες στο «Traffic» και στο «Erin Brockovich»). Τα τοπία των ελληνικών νησιών, με πολλές εναέριες λήψεις (όπως στο «Elizabeth», του Shekhar Kapur), δίνουν την αίσθηση ότι κάποιος άγνωστος στους πρωταγωνιστές, τους παρακολουθεί συνέχεια. Και όταν μπαίνουμε στα δωμάτια έχουμε στο μυαλό τον τρόπο που σκηνοθέτησε ο Woody Allen το «Match Point». Επίσης, είναι εμφανής η επιρροή από τους αδερφούς Coen, καθώς αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορούν να οδηγούνται οι ιστορίες μέσα από τις πιο περίεργες καταστάσεις, κρατώντας σίγουρα τη μοναδική, σκοτεινή και αστεία αφήγηση τους.

Η μουσική είναι εξίσου σημαντική. Έπρεπε να συνδυάσουμε τους μοντέρνους ήχους μ’ ένα έθνικ ηχόχρωμα. Να ακολουθήσουμε μουσικά την ιστορία του κάθε χαρακτήρα. Αυτά τα τέσσερα, διαφορετικά, μεγάλα μυστικά έχουν το δικό τους μοτίβο. Αλλά, εφόσον όλα και όλοι συναντώνται και αλληλεπιδρούν, χρειάστηκε να βρούμε έναν τρόπο να τα φέρουμε όλα μαζί σε έναν μοναδικό, νέο ήχο, χωρίς να προδώσουμε τους ήχους του νησιού…
Το σκηνικό επιβλήθηκε από το ίδιο το νησί… αυτό που χρειάστηκε ήταν να δώσουμε σε καθέναν από τον Μικρόκοσμο, την δική του μοναδική οπτική. Κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του περιβάλλον, αναγνωρίσιμο και όχι μακριά από την πραγματικότητα.

Ο τρόπος που ήθελα να χρωματίσω το εσωτερικό των δωματίων, μου φέρνει στο μυαλό το «Mamma Mia». Έπρεπε να αποπνέουν ζωή και να έχουν πνοή Ελλάδας. Το ίδιο και τα κοστούμια. Έπρεπε να φέρουμε το ελληνικό καλοκαίρι στα φορέματα και τα ρούχα των αντρών. Κάθε χαρακτήρας πρέπει να είναι αναγνωρίσιμος από τον τρόπο που φοράει το φόρεμα ή το πουκάμισο. Και αφού η ταινία έχει πολλούς χαρακτήρες, έπρεπε να παρουσιάσουμε ιδέες για το πώς κάθε χαρακτήρας μπορεί να είναι μοναδικός αλλά ταυτόχρονα και μέρος του όλου νησιωτικού σκηνικού.

Δεν ξέρω ποια είναι η συνταγή για μια καλή κωμωδία. Ούτε ποιο είναι το μυστικό μιας εμπορικής ταινίας. Αυτό που ξέρω είναι ότι διαβάζοντας το σενάριο, μπόρεσα να αναγνωρίσω τον εαυτό μου, τον πατέρα μου, τη μητέρα μου, τον αδερφό μου, τον γείτονα μου σε διαφορετικές όψεις. Και με έκανε να ονειρευτώ, να γελάσω και να σκεφτώ επίσης. Γι αυτό και ήθελα να πω αυτή την ιστορία. Θέλησα να κάνω ταινία αυτά τα μυστικά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΣΤΑΝΗ – Ολυμπία
Για το πόσο κοντά είναι η μικροκοινωνία της ΝΗΣΟΥ στη σύγχρονη Ελλάδα.....
«Είναι τόσο κοντά, όσο και μακριά. Αυτά που για κάποιους είναι καθημερινότητα , για άλλους είναι αδιανόητο να συμβούν. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ΝΗΣΟΣ μας
βρίσκεται κάπου στην Ελλάδα.»

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ – Μπάμπης
Για τον Χρήστο Δήμα και το υπόλοιπο συνεργείο:
«Από την αρχή ζήτησε από όλους να αποδώσουν στο peak τους... όπως κι έγινε.
Με γενικό μαέστρο τον σκηνοθέτη, τα υπόλοιπα όργανα ανταποκρίθηκαν στις υψηλές απαιτήσεις του σεναρίου.»

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ – Αγγέλα ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ – Παπά Λάμπρος
Για το συνεργείο και τους συναδέλφους της…
Όλοι δουλέψαμε με στόχο να φτιάξουμε μια ωραία ελληνική κωμωδία με άρωμα καλοκαιριού

Η ΝΗΣΟΣ σε μια πρόταση:
« Ένα νησί με 16 μικρούς ήρωες, βγαλμένους σαν από παραμύθι, που καταφέρνουν να κάνουν τις πιο τραγικές στιγμές της ζωής τους να φαντάζουν σκέτη κωμωδία.»

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ – Αποστόλης
Για την πολυμορφία των χαρακτήρων της ταινίας...
«Νομίζω ότι στην ταινία υπάρχουν χαρακτήρες που ο μέσος έλληνας θεατής μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει από τους γύρω του ή ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό. Η λαμογιά είναι μέσα μας. Αλλά και η αίσθηση δικαιοσύνης,επίσης.»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΟΥΜΑΚΗΣ – Άγης
Ένας λόγος για να δουν οι θεατές τη ΝΗΣΟ:
«Για να δει ο κάθε «ψηφοφόρος» σε τι ανθρώπους εναποθέτει τη μοίρα του και τη μοίρα της Φαμίλιας του.»

ΤΑΝΙΑ ΤΡΥΠΗ – Λούλα
Για την αγαπημένη της σκηνή στην ταινία:
«Η σκηνή στο σπίτι της οικογένειας μας, μαζί με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και τον Σόλωνα Τσούνη. Ήταν η πρώτη μέρα γυρίσματος και γι αυτό ιδιαίτερα σημαντική για όλους μας.»

ΖΕΤΑ ΔΟΥΚΑ – Αφροδίτη
Τι ξεχωρίζει από την συμμετοχή της στη ΝΗΣΟ;
“Το σενάριο, τους συντελεστές της ταινίας, την εταιρία παραγωγής (Black Orange) και την Village Films, με τις οποίες συνεχίσαμε την άψογη συνεργασία που είχε ξεκινήσει με «Το Φιλί της... Ζωής.»

ΔΑΦΝΗ ΛΑΜΠΡΟΓΙΑΝΝΗ – Εύα
Ένα περιστατικό που θυμάται από τα γυρίσματα...
«Θυμάμαι να βλέπω από μακριά τον Χρήστο Δήμα να κάθεται στο μικρό του μπαλκόνι, μόνος του και να κοιτάει τη θάλασσα στο τέλος της μέρας, πορτοκαλής απ’ το ηλιοβασίλεμα, με όλη την ταινία και τους ανθρώπους της και ποιος ξέρει τι άλλα, καθισμένα πάνω στο κεφάλι του. Σκεφτόμουνπω πω αυτό είναι σινεμά… Φοβερό!.»

ΠΑΥΛΟΣ ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΣ – Θωμάς
ΝΗΣΟΣ ή αλλιώς… κωδίκελλος
«Μια λέξη που δεν ήξερε κανείς μας, έγινε σύνθημα και σημείο αναφοράς όλων μας. Τη χρησιμοποιούσαμε σε όλες μας τις φράσεις… όλες μας οι κουβέντες άρχιζαν και τελείωναν με αυτή τη λέξη.»

ΝΤΟΡΕΤΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – Ειρήνη
Ποια από τις τέσσερις «εξουσίες» θα της ταίριαζε: « Μα πια άλλη… ο Ιερέας, δαγκωτό!»

ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ – Στράτος
Για το συνεργείο και την παραγωγή:
«Ως προς το επίπεδο της παράγωγης, είμαι σίγουρος ότι όλοι θα ενθουσιαστούν. Τόσο ο κ. Αργυροηλιόπουλος, όσο ο και κ. Δήμας φρόντισαν να μην φορτώσουν την εικόνα με περιττά στοιχειά, αλλά να ακολουθήσουν τη φυσική ομορφιά του νησιού, με τέτοιο τρόπο που η ταινία θα μπορούσε να είναι μέρος καμπάνιας για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥ – Ιορδάνης
Για τα κοινά του στοιχεία με τον Ιορδάνη:
«Με τον Ιορδάνη; Όχι, δεν έχουμε κανένα κοινό στοιχείο. Βέβαια, τώρα που το ξανασκέφτομαι καλύτερα, ίσως και να μοιάζουμε λιγάκι. Τι λέω, ίδιοι είμαστε. Λέτε να 'μαι εγώ;»

ΙΩΑΝΝΑ ΠΗΛΙΧΟΥ – Νένα
Για την εμπειρία των γυρισμάτων:
«Πιστεύω ότι ήταν μια ομάδα από ανθρώπους που γνώριζαν καλά τη δουλειά τους, και γι/ αυτό το γλυκό έδεσε όπως έπρεπε! Ανυπομονώ να δω το αποτέλεσμα και τα σχόλια του κόσμου, μόλις βγει η ταινία»

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ – Παππούς Αποστόλης
Τι είναι η ΝΗΣΟΣ;
«Μια ηθογραφική κωμωδία που θυμίζει κάτι από παλιό, καλό ελληνικό σινεμά του Φίνου και του Τζαβέλλα.»

«6 βδομάδες. 6 μέρες τη βδομάδα. 12 ώρες την ημέρα. Ξύπνημα από τις 4.30. Ύπνος στις 10.30 με μια σχεδόν μοναστική προσήλωση για να είμαι έτοιμος για το γύρισμα της επόμενης ημέρας. Κάθε μέρα και νέος σχεδόν χώρος. Η διαδρομή με τον «ματρακά» μου από το δωμάτιο της Φραντζέσκας στον Αρτεμώνα ή στην Απολλωνία ή στο Κάστρο....

Μέχρι να φτάσω είχα να πω 10 καλημέρες σε ανθρώπους του νησιού που δεν με ήξεραν πέρα του ότι είμαι και εγώ ένας από αυτούς τους Αθηναίους που ήρθαν να κάνουν ταινία στο νησί τους. Το ηλιοβασίλεμα από το μπαλκόνι μου. Τα αυγά και το ξιδάτο χταπόδι στην ταβέρνα του Αργύρη. Η καλντέρα στην Απολλωνία που την κάναμε άνω?κάτω με τα «Μοτέρ, Κατ και... Πάμε»...

Το νησί και οι άνθρωποι της Σίφνου μας αγκάλιασαν. Ήταν τόσο υπέροχος και συγκινητικός ο τρόπος που μας δέχτηκαν μέσα στα σπίτια τους και στα τραπέζια τους. Θα τους χρωστώ το πιο όμορφο καλοκαίρι της ζωής μου.»

"Χρήστος Δήμας"

Η σκηνοθεσία της «Νήσου» είναι του Χρήστου Δήμα («Οι Ακροβάτες του Κήπου», «Δύο Μέρες Μόνο», «10η εντολή»), ενώ το σενάριο υπογράφουν η Έλενα Σολωμού και ο Κωστής Παπαδόπουλος. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Γιώργου Αργυροηλιόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Κικής Πίττα. Τα γυρίσματα της ταινίας «Νήsos» πραγματοποιήθηκαν στην Σίφνο.

Παραγωγοί της ταινίας είναι η Black Orange και ο Γιάννης Ιακωβίδης, με συμπαραγωγό την Village Films.
Συμμετέχουν
Ελένη Καστάνη
Ολυμπία
Ντορέττα Παπαδημητρίου
Ειρήνη
Τάνια Τρύπη
Λούλα
Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Μπάμπης
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Αποστόλης
Κώστας Βουτσάς
Αποστόλης
Κώστας Τριανταφυλλόπουλος
Αθανασίου
Δημήτρης Τζουμάκης
Άγης
Ελισάβετ Κωνσταντινίδου
Αγγέλα
Μιχάλης Μαρίνος
παπά-Λάμπρος
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz