Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Μια πράσινη ιστορία - iShow.gr
Μια πράσινη ιστορία (A green story)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Βιογραφία
Δραματική
Είδος
Βιογραφικό δράμα αμερικανικής παραγωγής 2012
Διάρκεια
90'
Συντελεστές
Σκηνοθεσία
Σενάριο
Μουσική
Υπόθεση
Ο Ευτύχιος Βλαχάκης έφυγε από την Ελλάδα πριν από πενήντα χρόνια με ελάχιστα χρήματα και έφτασε στην Αμερική με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Εκεί κατάφερε όχι μόνο να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο, αλλά και να δημιουργήσει την πανίσχυρη και διακεκριμένη Earth Friendly Products, έναν κολοσσό που παράγει φιλικά στο περιβάλλον απορρυπαντικά. Η ιστορία επικεντρώνεται στο σήμερα και παρακολουθεί τον γνωστό πια ως Βαν Βλαχάκη (Ed O’Ross), που έχει διαγνωστεί με καρκίνο, ενώ του απομένουν μερικοί μήνες ζωής. Ο πρωταγωνιστής θυμάται τα πρώτα του βήματα, όταν ήταν ακόμα ένας φτωχός μετανάστης τη δεκαετία του ’50 (George Finn) και αποφασίζει να κλείσει μια οικονομική συμφωνία που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.
Trailer
Πληροφορίες
Το ελληνικό αμερικάνικο όνειρο
«Όταν κλείνω τα μάτια μου, ονειρεύομαι τα νιάτα μου. Και όταν ονειρεύομαι τα νιάτα μου, αναρωτιέμαι για τον θάνατο. Και όταν αναρωτιέμαι για τον θάνατο σκέφτομαι τη ζωή μου και διερωτώμαι αν έχω κάνει όλα όσα μπορούσα», Βαν Βλαχάκης
Το «Green Story» είναι μια ταινία για το αμερικάνικο όνειρο και το ελληνικό δαιμόνιο. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία αφηγείται τη συναρπαστική διαδρομή του Βαν Βλαχάκη, ενός Έλληνα μετανάστη από την Κρήτη που κατάφερε με επινοητικότητα, διορατικότητα αλλά κυρίως με περιβαλλοντική ευαισθησία να ιδρύσει τη μεγαλύτερη εταιρεία οικολογικών απορρυπαντικών στην Αμερική.
Το ενδιαφέρον αυτό biopic γυρίστηκε στο Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Ιλινόις και την Ελλάδα, με πρωταγωνιστή τον διάσημο ηθοποιό Ed O’ Ross (Full Metal Jacket). Στην ταινία εμφανίζονται επίσης οι Billy Zane (Titanic), Malcolm McDowell (The Clockwork Orange), Shannon Elizabeth (American Pie), Annabella Sciorra (Sopranos) και Αλέξης Γεωργούλης (My Life in Ruins).
Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη μηνύματα και ελπίδα. Εντυπωσιάζει όχι μόνο το πείσμα κάποιου να τα καταφέρει, αλλά και το ήθος που διακατέχει τον χαρισματικό αυτό άνθρωπο. Σε μια διαδρομή σπαρμένη με εμπόδια και πειρασμούς, ο Βαν Βλαχάκης είχε το θάρρος να διαγράψει το δικό του μονοπάτι και να διακριθεί. Αυτή ακριβώς η μάχη, η αποφασιστικότητα και κυρίως η περιβαλλοντική ευαισθησία εμπνέουν και αποδεικνύουν ότι οι πιο συγκλονιστικές ιστορίες είναι οι αληθινές ιστορίες. Η ερμηνεία του Ed O’ Ross είναι λεπτοδουλεμένη με φροντίδα στις λεπτομέρειες όπως η προφορά του αλλά και οι σιωπές του.


Η έμπνευση και τα μηνύματα της ταινίας
Το Μια Πράσινη Ιστορία παρακολουθεί το φτωχικό ξεκίνημα και την απογείωση του Ευτύχιου Βαν Βλαχάκη που κατόρθωσε να ιδρύσει την Earth Friendly Products, μια αυτοκρατορία με φυσικά καθαριστικά προϊόντα που παράγει τα γνωστά και πολύ επιτυχημένα απορρυπαντικά γνωστά στην Αμερική ως ECOS – τα πρώτα σε πωλήσεις οικολογικά καθαριστικά στην Αμερική.

Ο Ευτύχιος Βλαχάκης έφυγε από την Κρήτη στα 18 του χρόνια και έφτασε στο Σικάγο με φοιτητική βίζα και 23 δολάρια στην τσέπη. Στην αρχή κοιμόταν σε άσυλα για άστεγους και δούλευε σε εστιατόρια και μπαρ, ενώ παράλληλα σπούδαζε Χημεία στο Roosevelt University τη δεκαετία του ’50.

Πολύ σύντομα άρχισε να εργάζεται σε εταιρίες που παρασκεύαζαν καθαριστικά και αντικατέστησε τοξικές ουσίες με πιο φιλικά στο περιβάλλον συστατικά. Πηγή έμπνευσης του ήταν ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ’60 με τίτλο Silent Spring που υποστήριζε ότι τα εντομοκτόνα και διάφορα άλλα χημικά δεν ήταν η καλύτερη λύση. Ο Βλαχάκης απέκτησε πολύ γρήγορα περιβαλλοντική ευαισθησία και αυτό τον διακρίνει μέχρι σήμερα. Όπως αποκαλύπτεται στην ταινία, χρειάστηκε να πάρει ένα πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο προκειμένου να μείνει πιστός στις αξίες του.

Πρόκειται για μια βιογραφική ταινία για την αφοσίωση ενός ανθρώπου στις πεποιθήσεις του παρόλα τα εμπόδια. Ο Nika Agiashvili έγραψε το σενάριο, έκανε την παραγωγή και σκηνοθέτησε ένα all star cast με τους Malcolm McDowell, Annabella Sciorra, Shannon Elizabeth και Billy Zane ενώ ο George Finn και ο Ed O’Ross υποδύονται τον νεαρό και μεγαλύτερο σε ηλικία Βαν Βλαχάκη αντίστοιχα.
Όταν αναφέρεται στην επιτυχία του ο Βλαχάκης ευγνωμονεί ανελλιπώς τους συνεργάτες του, τους χημικούς, τους μηχανικούς και όλο το προσωπικό της EFP. Αν κάποιος επιμείνει θα του αποσπάσει το μυστικό ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα του να κάνεις αυτό που αγαπάς. «Η δουλειά μου είναι το χόμπι μου. Μου αρέσει να κάνω καταδύσεις και να ταξιδεύω. Αλλά όταν ανεβαίνω στο σκάφος μου μετά από μια κατάδυση το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να ελέγξω το κινητό μου για να ξέρω πως πάνε τα πράγματα. Αγαπώ τη δουλειά μου και αυτό εξασφαλίζει την επιτυχία», σχολιάζει ο Βαν Βλαχάκης και συνεχίζει ότι στα 78 του χρόνια να εργάζεται καθημερινά ακόμα και στις διακοπές του, ενώ δεν έχει καμία διάθεση να αποσυρθεί. «Το διασκεδάζω που η εταιρεία μεγαλώνει».
Ενδεικτικά, η EFP πρόσφατα λάνσαρε το ECOS 4X, ένα προϊόν που κάνει την ίδια δουλειά με ένα κανονικό απορρυπαντικό μόλις με το ένα τέταρτο της ποσότητας. Αυτή η υψηλή συγκέντρωση εξοικονομεί χρήματα τόσο για τον καταναλωτή όσο και για την εταιρεία, ενώ μειώνει τη χρήση πλαστικού και των μπουκαλιών που φορτώνονται στα φορτηγά.
Ο Βλαχάκης είναι χημικός και ίδρυσε το πρώτο του εργαστήριο το 1967 με την ονομασία Venus. Σκοπός του από τότε ήταν να παράγει μη τοξικά προϊόντα. Το 1987 ίδρυσε την EFP. «Ήθελα να κάνω ασφαλή για τον άνθρωπο προϊόντα», μας λέει. Αργότερα τον κινητοποίησε και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Προσπαθώ να προφυλάξω τον πλανήτη από τη μεγάλη ζημία που προκαλεί το διοξείδιο του άνθρακα. Πρέπει να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική και να εξαρτόμαστε λιγότερο από τη βενζίνη και τον άνθρακα». Ο ίδιος έχει συλλέκτες ηλιακής ενέργειας στην κυρίως κατοικία του στη Νότια Καλιφόρνια και στο εξοχικό του στα νησιά Τερκς και Κάικος, ενώ οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Συμφώνησε να γίνει ταινία με τη ζωή του όχι για να διαφημίσει τα προϊόντα του, αλλά «με την ελπίδα να κάνω τους ανθρώπους να σκέφτονται διαφορετικά για τους μετανάστες και για αυτά που μπορούν να προσφέρουν σε μια χώρα, αλλά και να σκεφτούν το περιβάλλον». Άλλωστε η αποστολή του είναι να αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες μας και να προωθήσει την οικολογία. Ο ίδιος δηλώνει ότι ο πιο απλός τρόπος για να το γίνει αυτό είναι με τη βοήθεια της οικονομίας. «Οι άνθρωποι θα εξοικονομήσουν χρήματα. Αν επενδύσεις χρήματα στην ηλιακή ενέργεια θα αποζημιωθείς. Καμία τραπεζική επένδυση δεν το κάνει αυτό. Έπειτα είναι και θέμα υγείας. Με τόσα περιστατικά καρκίνου και άλλα προβλήματα υγείας, καταλαβαίνεις ότι δεν προσέχουμε τι γίνεται γύρω μας».

Η προσέγγιση του στη ζωή είναι να μην αφήνει καμία μέρα να πηγαίνει χαμένη και έχει την ενέργεια ενός ανθρώπου 20 χρόνια νεότερου. «Αισθάνομαι ότι είμαι 50 χρονών», μας λέει. «Η επιτυχία στη ζωή εξαρτάται από τη σκληρή δουλειά και την εξυπνάδα. Δεν έχει σημασία από πού προέρχεσαι. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Αμερική». Ο ίδιος είναι η ζωντανή απόδειξη. Όχι μόνο γιατί τα κατάφερε αλλά και γιατί δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να εξελιχθούν. Έτσι, εμπιστεύτηκε την ιστορία του στον νεαρό σκηνοθέτη Nika Agiashvili που γεννήθηκε στη Γεωργία και ήρθε στην Αμερική όταν ήταν 11 χρονών. Οι δυο τους μοιράζονται το αμερικάνικο όνειρο. Ο σκηνοθέτης τον αναζήτησε όταν έμαθε την ιστορία του και οραματίστηκε να κάνει μια ταινία «για τον πρωτοπόρο της πράσινης ανάπτυξης».

Με την πλήρη υποστήριξη όλης της οικογένειας Βλαχάκη, ο σκηνοθέτης απέκτησε πρόσβαση στα γραφεία και στα σπίτια τους, έκανε έρευνα για 6 ολόκληρους μήνες ταξιδεύοντας στην Κρήτη και την Αθήνα- όπου και γύρισε την εισαγωγική σκηνή της ταινίας- ενώ επισκέφθηκε τα εργοστάσια της EFP στο Σικάγο και το Λος Άντζελες.

Όσο για την αξιοπρόσεχτη διανομή ο σκηνοθέτης εξηγεί ότι έχει συνεργαστεί με τον Ed O’ Ross στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο και είχε εξ αρχής την επιθυμία να δει τον διάσημο ηθοποιό στο ρόλο του Βαν Βλαχάκη. Εκτός από τις υποδειγματικές του ερμηνείες ο συγκεκριμένος ηθοποιός είναι από τους λίγους που μπορούν να αποδώσουν την ελληνική προφορά. Στην περίπτωση της Shannon Elizabeth, εκτός από το ταλέντο της, έπαιξε σημαντικό ρόλο το ενδιαφέρον της ίδιας για την οικολογία και η επιθυμία της να συμμετέχει σε μια ταινία που μεταδίδει ένα τέτοιο μήνυμα.

Η ίδια η παραγωγή ήταν φιλική στο περιβάλλον. Από το catering μέχρι τον τρόπο κατασκευής των σκηνικών. «Θέλαμε να είμαστε όσο πιο πράσινοι γίνεται. Τα εργοστάσια της EFP αλλά και τα σπίτια της οικογένειας, όπου κάναμε γύρισμα, τροφοδοτούνται από την ηλιακή ενέργεια», σχολιάζει ο σκηνοθέτης, επισημαίνοντας ότι σε μια σκηνή της ταινίας φαίνονται οι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας. Ο Agiashvili ελπίζει οι θεατές θα δώσουν σημασία και «θα καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η οικολογία. Ο ίδιος έμαθα πολλά, απλά πράγματα όπως γιατί να χρησιμοποιώ οικολογικά προϊόντα.

Κυκλοφορούν πολλά χημικά που προκαλούν καρκίνο». Ως αποτέλεσμα, ο σκηνοθέτης κάνει πιο υγιεινή διατροφή, οδηγεί ένα Prius και είναι πελάτης της EFP.

Χαρακτηριστικό του επιχειρηματικού δαιμονίου του Βαν Βλαχάκη είναι το γεγονός ότι έχει στο ενεργητικό του την Progressive Solar, μια εταιρεία που κατασκευάζει και τοποθετεί φωτοβολταϊκά συστήματα . Κατέχει επίσης από το 2011 το 50% της Paramyth Film με αντικείμενο την παραγωγή ταινιών για όλες τις πλατφόρμες.

Ο Agiashvili είχε σκηνοθετήσει το 2008 το The Harsh Life of Veronica Lambert, ενώ συνεχίζει με ένα επεισόδιο της σπονδυλωτής ταινίας για τη γενέτειρα του στη Γεωργία με τίτλο Tbilisi, My City. Σκοπεύει επίσης να αναλάβει την παραγωγή για λογαριασμό της Paramyth Films μιας σπονδυλωτής ταινίας με τίτλο Athens, My City. Τα γυρίσματα υπολογίζονται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.
Συμμετέχουν
Σάνον Ελίζαμπεθ
Kelly
Εντ Ο Ρος
Van
Μπίλι Ζέιν
Greg Hutchins
Αναμπέλα Σιόρα
Chloe
Αλέξης Γεωργούλης
Μάλκολμ ΜακΝτάουελ
Barton
Ρότζερ Μπαρτ
Johnson
Τζωρτζ Φιν
Younger Van
Alessandra Torresani
Maria
Louis Mandylor
Peter
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz