Αναζήτηση
Αεροπλάνα - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Αεροπλάνα - iShow.gr
Είδος
Παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων αμερικανικής παραγωγής 2013
Διάρκεια
92'
Συντελεστές
Σκηνοθεσία
Σενάριο
Μουσική
Παραγωγή
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Υπόθεση
Παιδικά
Κινούμενα σχέδια
Ο Ντάστι (φωνή, Γιώργος Καπουτζίδης) είναι ένα γρήγορο και καλόκαρδο ψεκαστικό αεροπλάνο που ονειρεύεται να λάβει μέρος σε έναν εξαιρετικά απαιτητικό εναέριο αγώνα ταχύτητας. Υπάρχουν όμως μερικά εμπόδια. O Ντάστι δεν είναι φτιαγμένος για να πετάει σε αγώνες, αλλά για να ψεκάζει καλλιέργειες, αλλά το κυριότερο είναι ότι τρέμει τα ύψη, καθώς πάσχει από υψοφοβία. Παρόλους του φόβους του και χάρη στην ενθάρρυνση του μέντορά του Σκίπερ (φωνή, Ντίνος Σούτης), ενός μαχητικού αεροπλάνου του πολεμικού ναυτικού, ο πρωταγωνιστής με τον ένα κινητήρα και τους μόλις 680 ίππους καταφέρνει να κριθεί, οριακά βέβαια, υποψήφιος για να διαγωνιστεί. Το φιλότιμο του Ντάστι και το γεγονός ότι είναι πραγματικά γρήγορος θα απειλήσουν τον πρωταθλητή Ριπσλίνγκερ (φωνή, Τηλέμαχος Κρεβάικας), που θα κάνει τα πάντα για να αποτύχει ο αντίπαλός του. Όταν όμως προκύψει μια μεγάλη ανατροπή στο αποκορύφωμα του αγώνα, ο Ντάστι θα χρειαστεί όλο του το κουράγιο για να ανταποκριθεί στην υπέρτατη δοκιμασία. Με την υποστήριξη των παλιών και νέων του φίλων, ο ήρωας θα φτάσει τόσο ψηλά όσο δεν είχε ποτέ του ονειρευτεί. Και μαζί του όλοι εμείς.
Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
Όσο οι τροχοφόροι ήρωες των Αυτοκινήτων (Cars) γκαζώνουν στους δρόμους, σε έναν άλλο κόσμο, πιο ψηλά, κάποιοι νέοι παράτολμοι ήρωες διασχίζουν τους αιθέρες στη νέα τρισδιάστατη περιπέτεια κινουμένων σχεδίων της Disney. Τα «Αεροπλάνα» (Planes) είναι μια συναρπαστική κωμωδία με γερές δόσεις δράσης, σε παραγωγή του John Lasseter, ενός από τα πιο δημιουργικά μυαλά του σύγχρονου animation, που υπόσχεται να μας συγκινήσει με την ιστορία του Ντάστι, ενός ταπεινού μονοκινητήριου αεροπλάνου που τολμά να λάβει μέρος στην πιο δύσκολη δοκιμασία της ζωής του. Μαζί του θα γνωρίσουμε μια νέα αξέχαστη ομάδα, θα έρθουμε σε επαφή με εναέριους «κινητήρες» από κάθε γωνιά της γης και θα κάνουμε τον γύρω του κόσμου στους αιθέρες: Αμερική, Γερμανία, Μεξικό, Ινδία και Κίνα είναι μερικά από τα μέρη που θα επισκεφθούμε. Ας δέσουμε τις ζώνες μας, λοιπόν, και ας φορέσουμε τα 3D γυαλιά μας, γιατί είναι ώρα να απογειωθούμε!


Πόσο ψηλά μπορούμε να πετάξουμε

Το πάθος του σκηνοθέτη Klay Hall (Tinker Bell and the Lost Treasure, King of the Hill TV series) για τα αεροπλάνα ξεκινάει από την παιδική του ηλικία, αφού ο πατέρας του και ο παππούς του ήταν πιλότοι στο ναυτικό. Όταν ο παραγωγός John Lasseter (Cars, Toy Story) του ζήτησε να σκηνοθετήσει το Planes, αυτός δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί ιδιαίτερα και συμφώνησε αμέσως. “Όταν ήμουν παιδί” λέει ο Hall, “παρακολουθούσα μαζί με τον πατέρα μου τα αεροπλάνα να απογειώνονται και να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο που είχαμε στην πόλη. Εγώ θυμάμαι προσπαθούσα να τα σχεδιάσω, καθώς εκείνος μου εξηγούσε με λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά τους. Όταν μου έγινε η πρόταση, ήταν πολύ οικείο όλο αυτό για μένα και ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένος εξαρχής”. Ο Hall συνεχίζει και μιλάει για τον ήρωα της ταινίας τον Ντάστι. “Θα μπορούσαμε όλοι να ταυτιστούμε μαζί του. Ο Ντάστι μας αποδεικνύει πως αν πιστεύουμε πραγματικά στους εαυτούς μας και ξεπεράσουμε τους φόβους μας, τα αποτελέσματα θα είναι πραγματικά εντυπωσιακά”. Εξαίρει το χαρακτήρα και την αποφασιστικότητα του Ντάστι, “ο Ντάστι έχει μάθει μια ζωή να πετάει χαμηλά, δεν έχει πετάξει ποτέ πάνω από τα 1.000 πόδια και επιπλέον έχει και υψοφοβία, αλλά παρολαυτά θέλει να λάβει μέρος στην πιο γρήγορη κούρσα του κόσμου. Γνωρίζει ότι έχει να υπερκεράσει πολλά εμπόδια και να ψάξει βαθειά μέσα του, για να βρει το κουράγιο να ξεπεράσει τη φοβία του και να αλλάξει τη φύση του που κάποιοι άλλοι όρισαν”. Το να γίνεις κάτι περισσότερο από αυτό που σε προόριζαν είναι το κεντρικό μήνυμα της ταινίας.


Διάφορα αεροπλανικά

-Οι παραγωγοί προσπάθησαν να αποδώσουν όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά τη συμπεριφορά των αεροπλάνων της ταινίας. Μελέτησαν διεξοδικά τα σχέδια και τον τρόπο λειτουργίας των κανονικών αεροπλάνων, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη σύγκλιση με την πραγματικότητα. Έτσι, θα δούμε τα φτερά τους να μην λυγίζουν, τον κυρίως κορμό να μην αλλάζει σχήμα και τους έλικες να κινούνται σε πραγματική διάσταση.
-Για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, κινηματογράφησαν αληθινά αεροπλάνα, από ένα απλό αεροψεκαστικό, έως και μαχητικά της αεροπορίας.
-Οι παραγωγοί “στρατολόγησαν” επίσης, τον Jason McKinley, σκηνοθέτη και παραγωγό του “Dogfight” μιας εκπομπής του History Channel που αφηγείται πραγματικά περιστατικά από πιλότους που έχουν εμπλακεί σε αερομαχίες. “Τα αεροπλάνα πρέπει να είναι σε κανονικό μέγεθος, η ταχύτητα που πετάνε επίσης πρέπει να είναι η κανονική. Το ανθρώπινο μάτι είναι εναρμονισμένο με την κίνηση. Όλοι έχουμε δει ένα πουλί να πετάει ή κάποιος να πετάει μια μπάλα. Όλοι έχουμε καλλιεργήσει στον εγκέφαλό μας μια βάση αναφορικά με την κίνηση των πραγμάτων. Τη στιγμή που θα αποκλίνουμε από τους νόμους της φυσικής, ο καθένας θα καταλάβει ότι πρόκειται για λάθος¨, μας εξηγεί ο McKinley.
-Για να μελετήσουν τον ανεφοδιασμό των σκαφών και να γίνει και αυτός σε ρεαλιστική βάση, ήρθαν σε επαφή με πραγματικούς πιλότους. Έτσι, οι πόλεις που σταματάνε τα αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της κούρσας κάθε άλλο παρά τυχαίοι σταθμοί είναι.
-Το κοντινά πλάνα του Ντάστι στην ταινία, είναι πιο κοντινά από αυτά του αντιπάλου του Ριπσλίνγκερ. Οι παραγωγοί με αυτόν τον έξυπνο τρόπο μας καλούν να νιώσουμε οικεία με τον Ντάστι και να αντιληφθούμε πιο άμεσα τα συναισθήματα που βιώνει.
-Κάποια από τα σχέδια κατασκευής των αεροπλάνων της Disney είναι φανταστικά, ενώ κάποια άλλα είναι εμπνευσμένα από πραγματικά αεροπλάνα.
-Αναφορικά με την υψοφοβία του Ντάστι υπήρχε στην ομάδα ειδικός επιστήμονας, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατανοητή η φοβία του. Οι μέθοδοι και οι συμβουλές αντιμετώπισής της στην ταινία βασίζονται σε πραγματικές συμβουλές.
-Μέλη της παραγωγής παρακολούθησαν τοπικούς αγώνες με αεροπλάνα, επισκέφθηκαν μουσεία της αεροπορίας και μικρά τοπικά αεροδρόμια. Όλα αυτά, για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και να καταφέρουν να αποδώσουν καλύτερα το κλίμα και την ατμόσφαιρα που επικρατούν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
-Για το χαρακτήρα του Σκίπερ, του εκπαιδευτή του Ντάστι, η παραγωγή ήρθε σε επαφή με έναν πιλότο που πετούσε ένα μαχητικό μονοθέσιο το 1944-1945. Η επαφή και επικοινωνία μαζί του ήταν πολύτιμη, για να χτιστεί ο χαρακτήρας του γερό-Σκίπερ.


Οι χαρακτήρες/κινητήρες

Η ομάδα του Ντάστι

Ντάστι (φωνή, Γιώργος Καπουτζίδης)
Ο Ντάστι είναι ένα αεροπλάνο με μεγάλα όνειρα. Αυτό το ψεκαστικό αεροπλάνο με τον έναν έλικα που περνάει την ώρα του ψεκάζοντας σητείες και χωράφια, ονειρεύεται να πετάξει δίπλα στους ιπτάμενους ήρωες του σε ένα διεθνή αγώνα. Το γεγονός ότι δεν είναι φτιαγμένος για τέτοιους αγώνες δεν τον αποθαρρύνει από το να κυνηγήσει το όνειρό του. Στα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η υψοφοβία του. Αλλά ο Ντάστι δε μασάει. Είναι αποφασισμένος. Με τη βοήθεια των φίλων του και ενός βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με μεγάλη εμπειρία και σωρευμένη σοφία, ο Ντάστι ξεκινάει μια μοναδική περιπέτεια, βάζοντάς τα με πρωταθλητές και τολμώντας να φτάσει σε ύψη που ποτέ δε φανταζόταν. Όνειρό του είναι να κάνει κάποιους να “φάνε” τη σκόνη του.

Σκίπερ Ράϊλι (φωνή, Ντίνος Σούτης)
Ένα μοναχικό, παλιό πολεμικό μονοκινητήριο και μονοθέσιο κορσέρ, ο Σκίπερ ήταν άσος στις πτήσεις και κορυφαίος εκπαιδευτής της περίφημης διμοιρίας “Πειρατές των Αιθέρων” μέχρι που ένα συμβάν κατά τη διάρκεια μια αποστολής τον έβγαλε εκτός και τον καθήλωσε στο έδαφος για πάντα. Ο Σκίπερ είναι κλεισμένος στον εαυτό του, και αποτραβηγμένος από τον υπόλοιπο κόσμο. Η απομόνωσή του όμως διακόπτεται, όταν ο φιλόδοξος και επίμονος Ντάστι ζητάει την πολύτιμη βοήθειά του. Ο Σκίπερ, όμως, που δεν έχει συμφιλιωθεί ακόμη με το παρελθόν του, βλέπει ότι έχει αρκετά πράγματα να μάθει όσο εκπαιδεύει τον Ντάστι να πετάει πιο γρήγορα και έξυπνα. Έτσι, κάποια στιγμή οι ρόλοι αλλάζουν και ο δάσκαλος γίνεται μαθητής και το αντίστροφο.

Λιντμπότομ (φωνή, Νίκος Νίκας)
Ο Λιντμπότομ είναι ένα παλιό διπλάνο και ένας γκρινιάρης επιστάτης, ένας τύπος με… «μισογεμάτο ντεπόζιτο». Εφευρέτης του βιταμίνα-πλατς, ενός ειδικού, αλλά αηδιαστικού, μείγματος βιταμινών, ανόργανων ουσιών και λιπασμάτων που κάνει θαύματα όταν ψεκάζεται στις καλλιέργειες, ο Λιντμπότομ δεν έχει χρόνο για τα καπρίτσια του Ντάστι. Έχει πολλά σπαρτά να ραντίσει και οι ώρες δεν του φτάνουν. Για τον Λιντμπότομ, έρχεται πρώτα η δουλειά και μετά... κι άλλη δουλειά. Δεν θα αλλάξει για κανένα λόγο τις συνήθειές και τον τρόπο ζωής του και δεν συμμερίζεται σε καμία περίπωση το όνειρο του Ντάστι.

Ντότι (φωνή, Ντορέτα Παπαδημητρίου)

Η Ντότι είναι ένα περονοφόρο ανυψωτικό και συνιδιοκτήτρια του συνεργείου Τσαγκ και Ντότι “Γέμισμα και Πέταγμα¨. Είναι μια πραγματική φίλη του Ντάστι, αλλά και άψογη μηχανικός, ως εκ τούτου και ρεαλίστρια. Η Ντότι προσπαθεί να κρατήσει τα μεγάλα του όνειρα προσγειωμένα, γιατί φοβάται μήπως ο φίλος της πληγωθεί από όλη αυτή τη δοκιμασία. Γνωρίζει καλά ότι ο Ντάστι δεν είναι σε θέση να διαγωνιστεί και το όνειρό του είναι άκρως επικίνδυνο. Παρ’ όλα αυτά, ό,τι κι αν ο ίδιος αποφασίσει, η Ντότι θα τον στηρίξει.

Τσαγκ (φωνή, Χρήστος Σαπουντζής)
Το πετρελαιοφόρο Τσαγκ είναι λίγο άξεστος, αλλά ταυτόχρονα ωραίος τύπος. Θα ΄θελες να κάνεις παρέα μαζί του. Δουλεύει ακατάπαυστα και είναι ο έτερος συνιδιοκτήτης του συνεργείου Τσαγκ και Ντότι “γέμισμα και πέταγμα¨. Έχει έντονη προσωπικότητα και είναι θερμός υποστηρικτής της προσπάθειας του Ντάστι. Πράγματι, δεν είναι μόνο φίλος του Ντάστι, αλλά προπονητής και μεγάλος θαυμαστής του. Οι γνώσεις του Τσαγκ είναι ίσως περιορισμένες για τέτοιου είδους αγώνες και ίσως το προπονητικό team θα πρέπει να διευρυνθεί λίγο.


Οι αντίπαλοι

Ριπσλίνγκερ (φωνή, Τηλέμαχος Κρεβάικας)
Πρωταθλητής και με αμέτρητους θαυμαστές, ο Ριπσλίνγκερ είναι το μεγαλύτερο όνομα στους εναέριους αυτούς αγώνες και το ξέρει καλά. Παρά την ψυχολογία του νικητή, όμως, και τον εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει, ο παγκόσμιος πρωταθλητής δεν παίζει δίκαια. Δεν κάνει κέφι καθόλου ένα μικρό αεροπλάνο με ελάχιστη εμπειρία από αγώνες που έχει το θράσος να σταθεί απέναντι του και δεν χάνει ευκαιρία να το χλευάσει. Ο Ντάστι δεν έχει θέση στο άθλημα του Ριπσλίνγκερ και η παρουσία του και μόνο κάνει τον πρωταθλητή να βράζει από το κακό του. Και αν η απειρία του Ντάστι δεν τον πετάξει έξω από τον αγώνα, η συμμορία του Ριπσλίνγκερ περιλαμβάνει μερικούς βοηθούς που είναι ικανοί να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Νεντ & Ζεντ (φωνές, Δημήτρης Μαρίζας & Χρήστος Θάνος)
Οι φασαριόζοι οδηγοί της ομάδας του Ριπσλίνγκερ, Νεντ και Ζεντ, ειδικεύονται στο σαμποτάζ. Αφού δεν έχουν τα προσόντα να κερδίσουν τον αγώνα, επηρεάζουν την έκβασή του, βγάζοντας το αφεντικό τους Ριπσλίνγκερ νικητή κάθε φορά. Ο Ζεντ, που πετάει απρόσεκτα και ο Νεντ που πετάει και ο αυτός... απρόσεκτα, μπορεί να μην αποτελούν τους εξυπνότερους βοηθούς, αλλά έχουν βρει τρόπο να κάνουν τον Ριπσλίνγκερ διάσημο.

Ελ Τσουπακάμπρα (φωνή, Δημήτρης Πακσόγλου)
Ο γοητευτικός Ελ Τσουπακάμπρα είναι θρύλος στο Μεξικό. Με οδηγό το πάθος του για τους αγώνες (για να μην αναφερθούμε στο πάθος του για τη Ροσέλ που δείχνει πάντως να μη συγκινείται), αυτός ο Καζανόβας μόνο χαμηλών τόνων δεν είναι. Εξωστρεφής και με εκρηκτικό χαρακτήρα, η δυνατή φωνή του και η χαρισματική παρουσία του είναι τόσο πληθωρικές, όσο και ο πελώριος κινητήρας του. Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι είναι αλήθεια και τι ψέμα όσον αφορά τον Ελ Τσου. Ένα, όμως, είναι σίγουρο: έχει και πάθος και ψυχή, δυο συστατικά απαραίτητα για τα ύψη που μιλάμε.

Ροσέλ (φωνή, Σοφία Τσάκα)
Η Ροσέλ είναι σκληρή ανταγωνίστρια και το καμάρι του Καναδά. Είναι ιδιαίτερα ικανή και πάντα γεμάτη αυτοπεποίθηση. Ξεκίνησε μεταφέροντας αλληλογραφία σε μικρές πόλεις του Κεμπέκ, ενώ κουβαλούσε και ανταλλακτικά για μηχανικές βλάβες. Έτσι, ανέπτυξε και το πάθος της για τα γρήγορα ταξίδια που τελικά την οδήγησε μέχρι τους αγώνες. Η Ροσέλ δεν κοιτάζει ποτέ πίσω, ο χαρακτήρας της, άλλωστε, δεν της το επιτρέπει. Την κυνηγάει διαρκώς ο γόης Ελ Τσουπακάμπρα, αλλά η γρήγορη Ροσέλ είναι υπερβολικά συγκεντρωμένη στον αγώνα για να ανταποκριθεί στη γοητεία του.

Μπούλντογκ (φωνή, Κώστας Δαρλάσης)
Ο Μπούλντογκ είναι ο κλασικός φλεγματικός βρετανός. Διαγωνίζεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στους αγώνες. Ως παλιότερος και σίγουρα σοφότερος, αναπολεί τα παλιά χρόνια, πριν το GPS, που οι πραγματικοί αθλητές εμπιστεύονταν τα συστήματά τους και πορεύονταν με τα αστέρια. Όταν μιλάμε για αγώνες, δύο πράγματα είναι απαραίτητα, λέει το Μπούλντογκ: η καλή πτήση και το αθλητικό πνεύμα. Τέλος. Και ενώ ο ανταγωνισμός αναρωτιέται κρυφά αν αυτό το ηλικιωμένο αεροπλάνο έχει πια αντοχές, εκείνος πετάει και φτάνει συνέχεια στην πρωτιά αποδεικνύοντας ότι αυτό ο Μπούλντογκ έχει ακόμη γερά δόντια.

Ισάνι (φωνή, Ρένα Μόρφη)
Η εξωτική βασίλισσα από την Ινδία, Ισάνι, είναι πανέμορφη στην όψη, αλλά αδίστακτη στους ουρανούς. Χάρη στην ανταγωνιστικότητα και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της, έχει αφήσει άναυδους πάνω από ένα δισεκατομμύριο θαυμαστές, όπως και έναν παλιό αθλητή που ζητάει κάποια στιγμή τη συμβουλή της. Εκθαμβωτική και μυστήρια, η Ισάνι είναι όλο εκπλήξεις, αλλά έχει πάντα το βλέμμα της στραμμένο προς το έπαθλο.


Βοηθητικοί «κινητήρες»


Μπράβο & Έκο (φωνές, Ανδρέας Ευαγγελάτος & Κώστας Κορωναίος)

Όντας οπλισμένοι με τρομερό ένστικτο, απίστευτες εναέριες ικανότητες και μοναδικά ρεκόρ, ο Μπράβο και ο Έκο είναι δύο από τα μέλη της περίφημης διμοιρίας “Πειρατές των Αιθέρων”. Αυτά τα μαχητικά τζετ είναι λάτρεις των εναέριων αγώνων και έχουν αδυναμία στον Ντάστι. Και όταν έρθει η ώρα του αγώνα, δε βλάπτει να έχεις δύο βοηθούς δίπλα σου εύκαιρους σε περίπτωση που κάποιο αεροπλάνο λυγίσει από την πίεση του μεγαλύτερου ράλι στον κόσμο. Στην υποτιτλισμένη version τις φωνές του Μπράβο και Έκο δανείζουν ο Van Kilmer και Anthony Edward, ο Iceman και Goose δηλαδή από το Top Gun. Το παρεάκι ξανάσμιξε.

Κόλιν Κόουλινγκ (φωνή, Φοίβος Ριμένας)
Το πρόσχαρο αερόστατο Κόλιν Κόουλινγκ πήγε στη διακεκριμένη σχολή Zeppelin Broadcasting και ξεκίνησε την καριέρα του ως εκφωνητής στους αγώνες Pacific Coast με αερόστατα. Η στιγμή που αναδείχτηκε ήταν, όταν ο σχολιασμός του για το Eye-In-The-Sky-In-Sports τράβηξε την προσοχή των παραγωγών του μεγάλου αθλητικού καναλιού Racing Sports Network (RSN).
Παίζουν
Βαλ Κίλμερ
Echo (φωνή)
Τέρι Χάτσερ
Dottie (φωνή)
Τζούλια Λούις – Ντρέιφους
Rochelle (φωνή)
Ντέιν Κουκ
Dusty Crophopper (φωνή)
Priyanka Chopra
Ishani (φωνή)
Στέισι Κιτς
Skipper (φωνή)
Άντονι Έντουαρντς
Bravo (φωνή)
Τζον Κλιζ
Bulldog (φωνή)
Μπραντ Γκάρετ
Chug (φωνή)
Λάρι Δε Κέιμπλ Γκάι
Mater (φωνή)
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: webmaster@ishow.gr
Δελτία τύπου: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551