Αναζήτηση:
Κύκλοι
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
1
Με αφορμή την πρόσφατη αναψηλάφιση της πολύκροτης δίκης στον Άρειο Πάγο, που οδήγησε το 1922 στην εκτέλεση των έξι, που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι της μικρασιατικής καταστροφής, η εκπομπή ξεφυλλίζει τις σελίδες της ιστορίας μας και επιστρέφει σε εκείνη την ταραγμένη περίοδο.
Καταγράφει το κλίμα της εποχής, όπως διαμορφώθηκε με την κατάρρευση του μετώπου, το κάψιμο και την σφαγή της Σμύρνης, αλλά και το κύμα προσφύγων από την γη της Ιωνίας.
Απόγονοι των εκτελεσθέντων και ιστορικοί καταθέτουν ντοκουμέντα και εξιστορούν τα γεγονότα που οδήγησαν στη δίκη και στην εκτέλεση τριών πρωθυπουργών, δυο υπουργών κι ενός αρχιστρατήγου.
Οι καλεσμένοι, ανάμεσα στους οποίους και δυο Τούρκοι ιστορικοί, απαντούν στα ιστορικά ερωτήματα :
• Γιατί κατέρρευσε το μέτωπο, πως δημιουργήθηκε το κίνημα των Πλαστήρα, Γονατά και Φωκά και ποιος ήταν ο ρόλος των τότε συμμάχων μας;
• Γιατί πολλοί στρατιωτικοί και μεγάλη μερίδα του λαού ζητούσαν το κεφάλι των υπευθύνων και ποιες ήταν οι ενέργειες των Άγγλων για να αποτραπεί η εκτέλεση της απόφασης;
• Ποιος ήταν ο ρόλος του τύπου που επηρέασε τις εξελίξεις μέσα από τις δυο μεγάλες εφημερίδες της εποχής, την «Καθημερινή» του Γεωργίου Βλάχου και το «Ελεύθερον Βήμα» του Δημητρίου Λαμπράκη.
Η «μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει άγνωστα ντοκουμέντα από τις τελευταίες και τραγικές ημερήσιες διαταγές του αρχιστράτηγου Γεωργίου Χατζανέστη, που απαιτούσε να εκτελούνται οι λιποτάκτες και φωτίζει το πολιτικό παρασκήνιο και το πολεμικό προσκήνιο.
Σπάνια κινηματογραφικά ντοκουμέντα από το μέτωπο και φωτογραφίες από την μικρασιατική εκστρατεία, που συντηρήθηκαν από το μουσείο-αρχείο της ΕΡΤ, ζωντανεύουν παραστατικά τις συνθήκες της εποχής και βοηθούν τον θεατή να αντιληφθεί με ακρίβεια την προσπάθεια του ελληνικού στρατού στο αφιλόξενο περιβάλλον της Ανατολίας.
 
 
Προσθήκη στα αγαπημένα Προσθήκη υπενθύμισης Προτείνετέ το σε έναν φίλο
Φωτογραφίες
WebTV
Επεισόδια
Ενημερωτική εκπομπή
Ενημέρωση - Έρευνα
Όλα τα επεισόδια του κύκλου