Αναζήτηση:
Κύκλοι
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
1

Στο τοίχο του γραφείου του, ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε ένα σκίτσο εφημερίδας εξαιρετικά επικριτικό για τη χούντα. Οποίος το έβλεπε πίστευε ότι ήταν ανεκτικός.
Η αλήθεια ήταν ότι το σκίτσο είχε λογοκριθεί και δε δημοσιεύθηκε ποτέ.
Ο Παπαδόπουλος το είχε σε κοινή θέα για να ξεγελάει τους ανταποκριτές ξένων εφημερίδων ότι στην Ελλάδα υπάρχει ελευθερία του τύπου.
Τα κόλπα της χούντας αλλά και η στυγνή λογοκρισία είναι το θέμα της «Μηχανής του Χρόνου», που με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο επανέρχεται στα χρόνια που όλα τα σκίαζε η φοβέρα.
Αιχμή του δόρατος για την ιδεολογική καθοδήγηση ήταν ο Γεώργιος Γεωργαλας που είχε τη θέση του «υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργω».
Με εκπομπές στην χουντική τηλεόραση πέρναγε απευθείας την γραμμή της χούντας, ωραιοποιούσε την πραγματικότητα και διαστρέβλωνε την αλήθεια.
Η εκπομπή ανακάλυψε σπάνιο οπτικό υλικό με τον θεωρητικό της χούντας επι το έργο σε ομιλίες και περιοδείες
Ο «σοβιετολόγος» των συνταγματαρχών και πρωην στέλεχος του ΚΚΕ μετεξελίχθηκε σε έναν από τους χειροτέρους διώκτες της αριστερής ιδεολογίας.
Η λογοκρισία κυριάρχησε και στην τέχνη. Οι λογοκριτές μάλιστα φρόντιζαν ακόμη και στους δίσκους των 45 στροφών να μπαίνουν αληθινά τσιρότα πάνω στο βυνίλιο, έτσι ώστε να μην μπορεί να παίξει ο δίσκος στο πικ απ της ελληνικής ραδιοφωνίας. Η μηχανή του χρόνου βρήκε πολλούς τέτοιους δίσκους και παρουσιάζει τις ιστορίες των κομμένων τραγουδιών.
Οι τότε νέοι της εποχής θυμούνται το ξύλο σε κινηματογραφικές αίθουσες προκειμένου να μην δουν επικίνδυνες αμερικανικές ταινίες, όπως το έργο Φράουλες κι αίμα κι φυσικά ούτε λόγος για τη ροκ μουσική, που στο μυαλό των χουντικών ήταν το ίδιο επικίνδυνη με τον κομμουνισμό!

 
 
Προσθήκη στα αγαπημένα Προσθήκη υπενθύμισης Προτείνετέ το σε έναν φίλο
Φωτογραφίες
WebTV
Επεισόδια
Ενημερωτική εκπομπή
Ενημέρωση - Έρευνα
Όλα τα επεισόδια του κύκλου