Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Αλφάβητος - κοινός κώδικας - iShow.gr
Αλφάβητος - κοινός κώδικας
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
(2021). ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Επεισόδιο: Άλφα. Πρώτο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου, το άλφα συμβολίζει την αρχή, την αφετηρία. Από τη θεά Αθηνά και την Ακαδημία του Πλάτωνα μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος και... την άβυσσο, μια γνωριμία με το γράμμα από το οποίο ξεκίνησαν όλα. Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Επεισόδιο: Βήτα. Από τον βίο στον Βουκεφάλα και από τους βαρβάρους στα βιβλία, οι διαδρομές της ελληνικής γλώσσας που ξεκινούν από το γράμμα βήτα είναι αμέτρητες. Μια περιήγηση σε μύθους και ιστορία φωτίζει την εξέλιξή του από το χθες στο σήμερα. Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Επεισόδιο: Γάμα. Είναι το γράμμα του... γράμματος, του αρχαίου ιατρού Γαληνού, του γάλατος και του γαλαξία, των Γιγάντων, της Γαίας και της γέννησης. Ποιες ''μυστικές'' συνδέσεις κρύβονται ανάμεσα σε αυτές τις φαινομενικά άσχετες λέξεις από γάμα; Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Επεισόδιο: Δέλτα. Τι κοινό έχουν η θεά Δήμητρα, ο Διόνυσος και ο Δημόκριτος με τα δελφίνια, τη δημοκρατία και το αρχαίο δράμα; Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί αφηγούνται ιστορίες και μύθους ορμώμενοι από λέξεις που ξεκινούν από το γράμμα δέλτα. Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). Επεισόδιο: Έψιλον. Πότε προέκυψε ο όρος ''Έλληνας''; Ποιος ήταν ο Ερμής, ο Έρασμος, ο Ερατοσθένης και ο Επίκουρος; Πώς οι λέξεις έπος, ενέργεια και εκκλησία ενσωματώθηκαν σε ξένες γλώσσες; Ακαδημαϊκοί φωτίζουν τις συναρπαστικές διαδρομές του έψιλον. Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). Επεισόδιο: Ζήτα. Από τον Δία στην έννοια της ζωής και τα ζώδια της αστρολογίας, μέχρι τον Ζαγρέα, τους Ζήνωνες, τον Ζηνόδοτο, το έκτο γράμμα της αλφαβήτου έχει αμέτρητες ιστορίες να αφηγηθεί από την πορεία του στους αιώνες. Ας τις ανακαλύψουμε! Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Επεισόδιο: Ήτα. Είναι το γράμμα της Ήρας, του Ηρακλή, του Ηροδότου, του Ηράκλειτου, αλλά και του ήθους, της ηδονής και... του ηλεκτρισμού. Τι ιστορίες κρύβονται πίσω από τις τόσο διαφορετικές αυτές λέξεις από ήτα; Ακαδημαϊκοί απαντούν. Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Επεισόδιο: Θήτα. Από το θήτα της θάλασσας, των θεϊκών αδυναμιών και των ανθρώπινων θριάμβων έως την αρχαιοελληνική σημασία του θυμού και το θέατρο, απολαύστε μια συνειρμική περιήγηση σε λέξεις και έννοιες που ξεκινούν με το όγδοο γράμμα της αλφαβήτου. Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). Επεισόδιο: Ιώτα. Είναι το γράμμα της Ιλιάδας, του Ικάρου, του ίαμβου, του ίππου, του Ιάσωνα, του Ίππαρχου, της ιστορίας και της Ιθάκης. Ποια ''μυστικά'' μονοπάτια συνδέουν μεταξύ τους αυτές τις τόσο διαφορετικές λέξεις από ιώτα; Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). Επεισόδιο: Κάπα. Από την ελληνιστική κοινή και τα κείμενα της Εκκλησίας, στην Καλλιόπη, την Κλειώ και την Κασσάνδρα, και έως την έννοια της κάθαρσης και τις κάθε λογής... κατηγορίες, μια περιπλάνηση στο ''σύμπαν'' του 10ου γράμματος της αλφαβήτου. Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Επεισόδιο: Λάμδα. Λάμδα όπως λέξη, λόγος, λογική, αλλά και λακωνικός, λήθη και α-λήθεια, Λητώ και Λυσιστράτη. Τι ιστορίες, τι μύθοι και τι διαδρομές κρύβονται πίσω από το ενδέκατο γράμμα της αλφαβήτου; Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί απαντούν. Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Επεισόδιο: Μι. Από τις εννέα Μούσες στη μουσική και το μουσείο. Από τους μύθους στη μαγεία και τη μανία της Μήδειας. Από τη μνήμη στο μέτρο και τη μελαγχολία. Παρακολουθήστε το μυστηριώδες ταξίδι λέξεων από μι από την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο. Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). Επεισόδιο: Νι. Ποιοι ήταν ο Νηρέας και ο Νάρκισσος; Από πού προέρχεται η λέξη ''νέμεσις'' και τι θέση είχε στην αρχαία κοσμοθεωρία; Γιατί ένα γεύμα χαρακτηρίζεται ''νόστιμο''; Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί φωτίζουν τις κρυφές σχέσεις λέξεων από νι. Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Επεισόδιο: Ξι. Είναι το γράμμα του Ξένιου Δία, από όπου γεννήθηκαν αναρίθμητες λέξεις και έννοιες. Από ξι ξεκινούν, επίσης, πολλά αρχαιοελληνικά ονόματα: Ξενοφών, Ξενόκλεια, Ξενοκράτης... Ας ανακαλύψουμε ιστορίες με πρωταγωνιστή το γράμμα ξι. Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Επεισόδιο: Όμικρον. Από τον ποιητή των ποιητών Όμηρο και την Οδύσσειά του, στον Ορφέα, τον Όλυμπο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και μέχρι τις λέξεις οίκος, όρος, ορίζοντας και ορθογραφία, ακαδημαϊκοί μιλούν για το ταξίδι του όμικρον ανά τον κόσμο. Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Επεισόδιο: Πι. Πατέρας, παράδεισος, πανδημία, πανικός, πόλη, πολιτική, αλλά και Πλάτωνας, Πυθαγόρας, Περικλής... Λέξεις και προσωπικότητες από πι που σήμερα αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς. Ποιες είναι οι ιστορίες τους; Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Επεισόδιο: Ρο. Είναι το γράμμα της Ρέας, που το όνομά της συνδέεται άλλοτε με το ρόδο κι άλλοτε με τη ροή, του ακριβοδίκαιου Ραδάμανθυ, των ραψωδών, της ρητορικής και του ρυθμού. Ακαδημαϊκοί μιλούν για το ταξίδι του ρο από την Ελλάδα στον κόσμο. Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
(2021). Επεισόδιο: Σίγμα. Είναι το γράμμα της σημασιολογίας, της σημειωτικής, της σύνταξης αλλά και των Σκεπτικών και Στωικών φιλοσόφων, του Σωκράτη, των σοφιστών, της Σαπφούς και του Σοφοκλή. Δείτε πώς αυτές οι λέξεις και αυτά τα πρόσωπα επιβιώνουν έως σήμερα! Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
Τραύμα, τρόπαιο, τιτάνιος, τακτική, τροπικός, τραγωδία, τύραννος, τέχνη, τρίγωνο, τηλέγραφος... Ελληνικές λέξεις από ταυ, που χρησιμοποιούνται σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Ας ανακαλύψουμε την ιστορία και τις διαδρομές τους! Παραγωγή: COSMOTE TV.
(2021). Επεισόδιο: Ύψιλον. Από τον Ύπνο, αδελφό του Θανάτου στη μυθολογία, έως την υγεία, τον ύμνο, την υστερία, το ύδωρ και την ύλη, το ύψιλον έχει δώσει άπειρες λέξεις σε ξένες γλώσσες. Μια περιήγηση στο ''σύμπαν'' του 20ού γράμματος της ελληνικής γλώσσας. Παραγωγή: COSMOTE TV. (50'')
Από τον αρχαίο παιδαγωγό Φοίνικα στο μυθικό πουλί που αναγεννιέται από τις στάχτες του, και από τον θεό του φωτός Φοίβο στη φύση, τη φιλοσοφία και... τα φαντάσματα, ακαδημαϊκοί αφηγούνται ιστορίες με πρωταγωνιστή το γράμμα φι.
Είναι το γράμμα του χάσματος, του χάους, του Χάροντα και της Χίμαιρας, αλλά και του χρόνου, του χορού, του χρώματος, της χάρης και του Χριστού. Πώς χαρακτηριστικές λέξεις από χι ταξίδεψαν από την Ελλάδα στις γλώσσες του κόσμου; Παραγωγή: COSMOTE TV.
Το προτελευταίο γράμμα του αλφαβήτου κρύβει μέσα του ένα διπλό σύμφωνο και έχει δώσει στην ανθρωπότητα λέξεις και έννοιες όπως το ψεύδος, ο ψαλμός, η ψήφος, το ψύχος και, φυσικά, η ψυχή. Ας ρίξουμε μια ματιά στις ιστορίες τους... Παραγωγή: COSMOTE TV.
Είναι το γράμμα που δίνει ζωή στα συναισθήματα, του αρχέγονου ωκεανού, του ωού ή αυγού που κλείνει μέσα του τη ζωή, των ωρών και του ωραίου. Το ωμέγα μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος της αλφαβήτου, αλλά όχι και το τέλος της γλώσσας.
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz