Αναζήτηση
Η απειλή - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Η απειλή - iShow.gr
Είδος
Θρίλερ επιστημονικής φαντασίας αμερικανικής και καναδικής συμπαραγωγής 2011
Διάρκεια
103'
Συντελεστές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Υπόθεση
Επιστημονική Φαντασία
Θρίλερ
H παλαιοντολόγος Δρ. Κέιτ Λόιντ (Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ) φτάνει στην Ανταρκτική για να συναντήσει μία ομάδα Νορβηγών επιστημόνων, που ανακάλυψαν θαμένο στον πάγο έναν εξωγήινο οργανισμό. Μετά από ένα απλό πείραμα όμως, το αγνώστου προελεύσεως ον ‘ξυπνάει’ και στρέφεται ενάντια σε ό,τι συναντάει, με μία μοναδική ιδιότητα: να μετατρέπεται σε πιστό αντίγραφο κάθε ζωντανού οργανισμού. Η Κέιτ θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με τον πιλότο Κάρτερ (Τζόελ Έτζερτον) και τον φίλο του Τζέιμσον (Άντεγουεϊλ Ακινουόγε-Αγκμπάζε) για να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία του μυστηριώδους οργανισμού που καταφέρνει να στρέψει τον άνθρωπο ενάντια στον άνθρωπο. Το πρίκουελ της κλασικής ταινίας τρόμου του Τζον Κάρπεντερ ‘The Thing’, μέσα από τη ματιά του πολλά υποσχόμενου νεαρού σκηνοθέτη Μάτις Βαν Χέινινγκεν και με την εγγυημένη υπογραφή των παραγωγών του φιλμ ‘Dawn of the Dead’.
Trailer
Πληροφορίες
Το πρίκουελ της κλασικής ταινίας τρόμου του Τζον Κάρπεντερ ‘The Thing’, μέσα από τη ματιά του πολλά υποσχόμενου νεαρού σκηνοθέτη Μάτις Βαν Χέινινγκεν και με την εγγυημένη υπογραφή των παραγωγών του φιλμ ‘Dawn of the Dead’.


Η ΤΑΙΝΙΑ

H ιστορία της ταινίας ‘The Thing’ ξεκινά το 1938, όταν ο διάσημος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Τζον Κάμπελ Τζούνιορ πρωτοκυκλοφόρησε το pulp μυθιστόρημα “Who Goes There?”. Το βιβλίο περιγράφει τα τρομακτικά γεγονότα που συμβαίνουν όταν μια ομάδα επιστημόνων στην Ανταρκτική ανακαλύπτει ένα σκάφος εξωγήινης προέλευσης. Το 1951, το έργο του Κάμπελ ενέπνευσε τους Χάουαρντ Χοκς και Κρίστιαν Νάιμπαϊ που δημιούργησαν το φιλμ ‘The Thing From Another World’, κάνοντας ένα σαφή παραλληλισμό της αρχικής ιστορίας με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Και 30 χρόνια μετά, το 1982, ο Τζον Κάρπεντερ επέστρεψε στο βιβλίο του Τζον Κάμπελ για να δημιουργήσει το φιλμ ‘The Thing’, ένα κλασικό θρίλερ που ενέπνευσε γενιές ολόκληρες κινηματογραφιστών αλλά και κινηματογραφόφιλων.


ΤΟ ΡΙΜΕΪΚ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΚΟΥΕΛ

Το 2004, όταν οι Μαρκ Έιμπριαμ και Έρικ Νιούμαν ολοκληρώσαν την παραγωγή του φιλμ ‘Dawn of the Dead’, η Universal τους πρότεινε να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με ένα νέο έργο: το ριμέικ της κλασικής ταινίας του Τζον Κάρπεντερ ‘The Thing’. “Η πρώτη μας αντίδραση ήταν ότι κανένας δεν μπορεί να δημιουργήσει μια καλύτερη εκδοχή αυτής της ταινίας” θυμάται ο Έρικ Νιούμαν. Μετά από αρκετή σκέψη όμως, οι δύο παραγωγοί άρχισαν να φλερταρουν με τα κεντρικά θέματα του έργου: την εμπιστοσύνη και την παράνοια. “Σήμερα, πολύ περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη εποχή, είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσεις τους πραγματικούς σου εχθρούς. Συνήθως ο εχθρός είναι αυτός που δεν υποπτεύεσαι” λέει χαρακτηριστικά ο Νιούμαν. “Το πρώτο λοιπόν που αποφασίσαμε σχετικά με τη νέα εκδοχη του έργου ήταν ότι θα έπρεπε να πραγματεύεται αυτό ακριβώς το θέμα: ποιον μπορείς να εμπιστεύεσαι και ποιον όχι”.

Οι δύο παραγωγοί ήθελαν να είναι όσο το δυνατόν πιο συνεπείς στο σύμπαν που είχε δημιουργησει ο Κάρπεντερ και παράλληλα τους ενδιέφερε να εξερευνήσουν τις τύχες και τον κόσμο των Νορβηγών που αναφέρονται ελάχιστα στην πρωτότυπη ταινία. Έτσι, αντί για ένα ριμέικ, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πρίκουελ του κλασικού έργου, που θα διηγείται όλη την ιστορία μέχρι τη στιγμή που ο σκύλος ”ανοίγει” το έργο του Κάρπεντερ. Ο Ντέιβιντ Φόστερ, παραγωγός στην πρωτότυπη ταινία του Κάρπεντερ και executive producer στο νεό φιλμ, λέει χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι ένα ανεξάρτητο έργο, που τελειώνει εκεί που ξεκινά η ταινία ‘The Thing’. Οι οπαδοί του πρωτότυπου φιλμ δεν πρέπει να περιμένουν ότι θα δουν την ίδια ιστορία».

Όταν έγιναν γνωστά τα σχέδια για τη δημιουργία πρίκουελ του κλασικού ‘The Thing’, ο Έρικ Χάισερερ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αναλάβει τη συγγραφή του σεναρίου: οπλισμένος με δεκάδες ιδέες, επιδίωξε μια συνάντηση με τους παραγωγούς. «Εστίασα στους χαρακτήρες και στην ιστορία, φρόντισα να υπάρχει συνέχεια αλλά και εκπλήξεις» λέει ο σεναριογράφος, που επίσης προσέγγισε το φιλμ ως ένα θρίλερ που φλερτάρει με την παράνοια αλλά και με το ζήτημα της εμπιστοσύνης. Αυτή η κοινή ματιά με τους παραγωγούς του χάρισε τη θέση του σεναριογράφου. Αντίστοιχα, και ο νεαρός Ολλανδός σκηνοθέτης Μάτις Βαν Χέινινγκεν κέρδισε τους παραγωγούς από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση, χάρη στην κοινή τους οπτική γωνία: «ήταν σαν ένα πρώτο ραντεβού που δεν τελείωσε ποτέ: πριν το καταλάβουμε είχαμε κιόλας παντρευτεί» λέει ο Νιούμαν. Και ο Μαρκ Έιμπριαμ δικαιολογεί την επιλογή τους: «Ο Μάτις ξέρει να λέει ιστορίες. Ακόμα και στα διαφημιστικά του, εστιάζει στους χαρακτήρες και στην αυθεντικότητα. Επίσης ήξερε πολύ καλά τι ήθελε να κάνει, γνώριζε απόλυτα την πρωτότυπη ταινία και την αντιμετώπισε με σεβασμό».

Στο στάδιο της προ-παραγωγής, ο Χάισερερ, ο Βαν Χέινινγκεν και οι δύο παραγωγοί συνεργάστηκαν στενά, μελετώντας το πρωτότυπο έργο σχεδόν καρέ-καρέ: και η πιο μικρή λεπτομέρεια στην ταινία του Κάρπεντερ θα έπρεπε να δικαιολογηθεί με ακρίβεια. Από τονμεγεθυντικό φακό των δημιουργών φυσικά δεν ξέφυγε και η μουσική: έτσι ο συνθέτης Μάρκο Μπελτράμι κλήθηκε να συμπεριλάβει στη δουλειά του για το έργο το πρωτότυπο θέμα του Ένιο Μορικόνε “Humanity [Part II]” από την ταινία του 1982.


ΤΟ ΚΑΣΤ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ


«Σε μια ταινία τρόμου προσπαθείς να ‘πουλήσεις’ μία πραγματικότητα που δεν υπάρχει. Για να το πετύχεις αυτό, θα πρέπει να ‘πουλήσεις’ πολύ καλά τα ρεαλιστικά στοιχεία και το καστ είναι το σημείο εκκίνησης» εξηγεί ο παραγωγός Έρικ Νιούμαν. Παρότι η αρχική ταινία ήταν μια καθαρά ανδρική υπόθεση, οι δημιουργοί επέλεξαν να βάλουν στον πρωταγωνιστικό ρόλο μία γυναίκα, σύμφωνα με τα πρότυπα των ιστορικών ταινιών ‘Άλιεν’, ‘Ο Εξορκιστής’ και ‘Το Μωρό της Ρόζμαρι’. Η Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ που επιλέχθηκε για το ρόλο καλείται να αναπτύξει μια μοναδική δυναμική με τους άντρες συμπρωταγωνιστές της, και ιδίως με τον πιλότο Κάρτερ - που θα γίνει ο βασικός της σύντροφος στην περιπέτεια αν και ποτέ δεν θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια ερωτική σχέση. Ο Κάρτερ θυμίζει σε αρκετά σημεία τον Μακ Ρέντι, το χαρακτήρα του Κερτ Ράσελ στην πρωτότυπη ταινία, και ο Τζόελ Έτζερτον θεωρήθηκε η ιδανική επιλογή για το ρόλο. Παρότι έχει υποδυθεί πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες στη μέχρι τώρα καριέρα του, ο Αυστραλός ηθοποιός ομολογεί: «Δεν νομίζω ότι έχω ποτέ αναλάβει έναν ηρωικό ρόλο σαν αυτόν του Κάρτερ, αυτόν τον τύπο ανθρώπου που βρίσκεται ξαφνικά μέσα στο χάος και αναλαμβάνει να σώσει την κατάσταση». Φανατικός οπαδός της πρωτότυπης ταινίας, ο Έτζερτον δεν κρύβει το θαυμασμό του απέναντι στον τρόπο με τον οποίον την αντιμετώπισε ο σκηνοθέτης Μάτις Βαν Χέινινγκεν, τόσο όσον αφορά στην αισθητική όσο και στις επιλογές των υπόλοιπων ηθοποιών. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν οι Ούλριχ Τόμσεν και Έρικ Κρίστιαν Όλσεν στους ρόλους, αντίστοιχα, του ερευνητή Δρ. Σάντερ Χάλβορσον και του επιστημονικού βοηθού του, Άνταμ Γκόλντμαν, καθώς και ο γνωστός από την τηλεοπτική σειρά “Lost” Άντεγουεϊλ Ακινουόγε-Αγκμπάζε που υποδύεται τον πιλότο και φίλο του Κάρτερ, Τζέισον.

Θέλοντας να προσδώσει ακόμα περισσότερη αυθεντικότητα στην ταινία, που διαδραματίζεται σε μια Νορβηγική βάση, ο Βαν Χέινινγκεν επέλεξε να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους Νορβηγούς ηθοποιούς σε ρόλους-κλειδιά. «Όταν μιλούν μεταξύ τους δεν ξέρεις αν σχεδιάζουν κάποια συνομωσία εναντίον σου, κι αυτό μεγαλώνει την ένταση» παρατηρεί η Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ. Και ο Τζόελ Έτζερτον συμπληρώνει: «Η διαφορά γλώσσας και η διαφορά κουλτούρας εντείνουν την αίσθηση της παράνοιας που θέλει να περάσει η ταινία».


ΕΞΩΓΗΙΝΑ ΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΕΦΕ

Ένα σημαντικό ερώτημα που έπρεπε από την αρχή να απαντήσουν οι δημιουργοί, ήταν σε ποιο βαθμό θα χρησιμοποιούσαν τις δυνατότητες των σύγχρονων υπολογιστών για να αποδώσουν το εξωγήινο πλάσμα, την «απειλή» του έργου. Θέλοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στα πρωτότυπα εφέ του Ρομπ Μπότιν που έγραψαν ιστορία με την ταινία ‘The Thing’, αποφάσισαν να κάνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση πρακτικών και προσθετικών εφέ, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία συμπληρωματικά. «Προσπάθησα να κάνω τον καλύτερο συνδυασμό μεταξύ τεχνολογίας και προσθετικών εφέ» εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Ακολούθησα στα γυρίσματα τη λογική του Μπότιν: να μη δείχνεις τα πάντα με απόλυτη λεπτομέρεια ώστε το κοινό να συμπληρώνει το τέρας με τη φαντασία του». «Σε αυτού του είδους τις ταινίες πρέπει να αφήνεις πράγματα στη σκιά, να μην τα δείχνεις όλα» συμφωνεί ο Τομ Γούντραφ, που μαζί με τον Άλεκ Γκίλις και την εταιρεία τους Amalgamated Dynamics ανέλαβαν τα πρακτικά εφέ του έργου. «Προσπαθήσαμε να παραμείνουμε πιστοί στο πρωτότυπο έργο, γιατί ήταν μια πραγματικά πρωτοποριακή ταινία. Και χρησιμοποιήσαμε όλα μας τα μυστικά όπλα, από τα πιο παλιά κόλπα μέχρι τα πιο σύγχρονα animatronic» συμπληρώνει ο Γκίλις.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σον Χάουορθ εκτέλεσε εν μέρει χρέη… ντετέκτιβ για το σχεδιασμό του έργου: παρατήρησε μία-μία όλες τις λεπτομέρειες στην ταινία του Κάρπεντερ και αποφάσισε ποιες ήταν οι πιο σημαντικές για να προβληθούν. Επίσης διάβασε ημερολόγια ανθρώπων που είχαν ζήσει στην Ανταρκτική, είδε αρκετά ντοκιμαντέρ και μελέτησε αμέτρητες φωτογραφίες για να αποδώσει τη σωστή αίσθηση του περιβάλλοντος, που θα συμφωνούσε και με το όραμα του σκηνοθέτη. Οι Νορβηγοί ηθοποιοί βοήθησαν επίσης το έργο του Χάουορθ, δίνοντάς του εκ των έσω πληροφορίες π.χ. για τις Νορβηγικές επιτυχίες του 1982 που θα μπορούσαν να τραγουδάνε όλοι μαζί στη βάση. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Μπρίτις Κολούμπια του Καναδά, κοντά στην τοποθεσία όπου κινηματογραφήθηκε και το πρωτότυπο έργο. Αρκετές από τις σκηνές γυρίστηκαν και σε ένα λατομείο έξω από το Τορόντο, το οποίο καλύφθηκε από 92 διαφορετικά είδη τεχνητού χιονιού για τις ανάγκες του έργου.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΑΤΙΣ ΒΑΝ ΧΕΪΝΙΝΓΚΕΝ

Σκηνοθετικό ντεμπούτο: ‘The Thing’
Άλλα στοιχεία: Είναι γιος του γνωστού Ολλανδού παραγωγού Μάτις Βαν Χέινινγκεν και, έφηβος ακόμα, συμμετείχε με κάθε τρόπο στις ταινίες του πατέρα του, από τα σκηνικά και τα φώτα μέχρι το μοντάζ. Ενώ σπούδαζε στη Νομική έδειξε το ταλέντο του στη σκηνοθεσία γυρίζοντας μικρούς μήκους ταινίες. Από το 1999 θεωρείται ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες διαφημιστικών σποτ, με διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και αξιομνημόνευτες δουλειές για μεγάλους πελάτες όπως οι: Toyota, Peugeot, Renault, Stella Artois, Pepsi, Heineken και Visa.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΜΕΡΙ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΓΟΥΙΝΣΤΕΝΤ (Κέιτ Λόιντ)

Σημαντικότερες ταινίες: ‘Death Proof’, ‘Bobby’, ‘Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 4.0’, ‘Γυναίκα Είδωλο’, ‘Black Christmas’, ‘Βλέπω το Θάνατο σου 3’, ‘Sky High’.
Πρόσφατα: Την είδαμε στην ταινία ‘Ο Σκοτ Πίλγκριμ Εναντίον των 7 Πρώην’.
Σύντομα: Θα πρωταγωνιστεί στη «βαμπιρική» περιπέτεια εποχής ‘Abraham Lincoln: Vampire Hunter’.

ΤΖΟΕΛ ΕΝΤΖΕΡΤΟΝ (Μπράξτον Κάρτερ)

Διακρίσεις:
• ‘Το Χρίσμα’: Βραβείο AFI B’ Ανδρικού Ρόλου
Σημαντικότερες ταινίες: ‘The Square’, ‘Acolytes’, ‘Ασος στο Μανίκι’, ‘Kinky Boots’, ‘Star Wars Επεισόδιο ΙII- Η Εκδίκηση των Σιθ’, ‘Star Wars Επεισόδιο ΙI- Η Επίθεση των Κλώνων’, ‘Βασιλιάς Αρθούρος’, ‘Η Συμμορία του Νεντ Κέλι’, ‘Erskineville Kings’.
Πρόσφατα: Δάνεισε τη φωνή του στην ταινία animation ‘Ο Θρύλος των Ιπτάμενων Φρουρών’.
Σύντομα: Θα πρωταγωνιστεί στην ταινία ‘Warrior’, κοντά στους Νικ Νόλτε και Τομ Χάρντι. Θα τον δούμε επίσης λίγο αργότερα στο έργο ‘The Odd Life of Timothy Green’.
Αυτόν τον καιρό: Βρίσκεται στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Μπαζ Λούρμαν ‘The Great Gatsby’, που βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ.




Συμμετέχουν
Μαίρη Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ
Kate Lloyd
Τζόελ Έντζερτον
Sam Carter
Ούλριχ Τόμσεν
Dr. Sander Halvorson
Έρικ Κρίστιαν Όλσεν
Adam Goodman
Αντεουάλε Ακινουόγιε-Αγκμπάζε
Jameson
Πολ Braunstein
Griggs
Τροντ Έσπεν Σέιμ
Edvard Wolner
Κιμ Bubbs
Juliette
Jørgen Langhelle
Lars
Γιαν Γκούναρ Ρόιζε
Olav
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551