Αναζήτηση
Μαικλ Τσανς και Σύνολο Μπαρόκ Sinfonia: Ιδανικός Πέρσελ - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μαικλ Τσανς και Σύνολο Μπαρόκ Sinfonia: Ιδανικός Πέρσελ - iShow.gr
Είδος
Μουσικό αφιέρωμα στον Χένρυ Πέρσελ.
Συντελεστές
Άλλοι συντελεστές
Μάικλ Τσανς
Τενόρος
Σύνολο Μπαρόκ Sinfonia
Φανή Γκάρτσου
Σοπράνο - Φλάουτο με ράμφος
Έφη Μηνακούλη
Μετζοσοπράνο - Λαούτο και θεόρβη
Γιάννης! Παπαγιάννης
Φλάουτο με ράμφος και μπαρόκ όμποε
Κατερίνα Κτώνα
Τσέμπαλο - Όργανο
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Υπόθεση
Μουσική
Ο διάσημος τενόρος θα ερμηνεύσει τραγούδια και άριες από Ωδές, Ελεγείες και Μουσική για το Θέατρο του Πέρσελ, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα ανοίξει με τη Σουίτα από την ημι-όπερα Διοκλητιανός (Z 627) αποσπάσματα της οποίας θα ακουστούν και στο δεύτερο μέρος(χοροί). Θα ακολουθήσουν: «Η μουσική για λίγο» από το θεατρικό Οιδίπους (Z 583), Ο Επικήδειος της βασίλισσας: «Μάταια, Λέσβια κόρη, με ικετεύεις», Ελεγεία για το θάνατο της Βασίλισσας Μαρίας (Z 383), «Εδώ οι θεότητες εγκώμια λένε» από την Ωδή για την Ημέρα της Αγίας Καικιλίας Welcome to All the Pleasures (Z 339), Σονάτα σε ντο μείζονα, αρ. 7 (Z 808) από τις Δέκα τετράφωνες σονάτες, Εσπερινός ύμνος: «Τώρα που η μέρα έκρυψε το φως της» (Z 193).
Το δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ανοίξει με Αποσπάσματα από τη Β΄ Πράξη της ημι-όπερας Η βασίλισσα των ξωτικών (Z 629) ενώ στη συνέχεια θα ακουστούν: «Ω μοναξιά» (Z 406), «Βάλτε στεφάνια στο βωμό» από την Ωδή για τα γενέθλια της βασίλισσας Μαρίας Celebrate this festival (Z 321), «Γλυκύτερο απ’ τα ρόδα» από την τραγωδία Παυσανίας, ο προδότης της πατρίδας του (Z 585), και «Βιόλα να παίξεις» από την Ωδή για τα γενέθλια της βασίλισσας Μαρίας Come Ye Sons of Art away (Z 323).

Πληροφορίες
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Χένρυ Πέρσελ μέσα από την εξαιρετικά υψηλού επιπέδου ερμηνεία ενός από τους σπουδαιότερους κόντρα τενόρους της εποχής μας, του Μάικλ Τσανς με τη συνοδεία του Συνόλου Μπαρόκ Sinfonia θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι του μπαρόκ στο Μέγαρο Μουσικής.

Το πολυαναμενόμενο ρεσιτάλ του Μάικλ Τσανς, εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου Παλιές Μουσικές-Νεωτερικές Ερμηνείες. Με το Σύνολο Μπαρόκ Sinfonia συμπράττουν οι μουσικοί: Roswitha Dokalik,(βιόλα), Φανή Βοβώνη(βιολί) και Χρήστος Βλάχος(βιόλα). Για τη διευκόλυνση του κοινού θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι.

Λίγα λόγια για τον Πέρσελ:
Αν και η ζωή του ήταν σχετικά σύντομη (έζησε μόλις 36 χρόνια) ο Πέρσελ(1659-1695) παραμένει ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του μπαρόκ και ένας από τους μεγαλύτερους Άγγλους συνθέτες γενικότερα. Άφησε παρακαταθήκη ένα μόνο –μικρό– οπερατικό αριστούργημα (Διδώ και Αινείας) που θεωρείται σήμερα η σημαντικότερη αγγλική όπερα του 17ου αιώνα. O Πέρσελ έζησε σε μια περίοδο στην οποία η όπερα απέτυχε να καθιερωθεί στην Αγγλία. Δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατό του όμως, οι Λονδρέζοι άρχισαν να αγαπούν με πάθος την όπερα, με τον νεαρό τότε Χαίντελ να γνωρίζει μεγάλες επιτυχίες. Συνέθεσε ακόμα 48 σκηνικές μουσικές, 5 ημι-όπερες (δημοφιλή εκκεντρικά θεάματα δηλαδή που συνδύαζαν το τραγούδι, το χορό και το λόγο με φανταχτερά σκηνικά εφέ) , εκκλησιαστική μουσική(60 anthems, δοξολογίες, ύμνους, ψαλμούς κ.α.), κοσμικά τραγούδια και καντάτες, 25 ωδές και ενόργανη μουσική. Η μελωδικότητά του, η τολμηρή αρμονική γλώσσα, και η βαθιά αίσθηση της δραματουργίας, δίνουν στη μουσική του φρεσκάδα και την καθιστούν άμεση.

Μάικλ Τσανς

Ο Μάικλ Τσανς έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη και σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κόντρα τενόρους (αντρική φωνή κοντράλτο) σε όλο το φάσμα του κλασικού ρεπερτορίου, και είναι περιζήτητος σε λυρικά έργα, κοντσέρτα και ηχογραφήσεις. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο «Commander» του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) το 2009 ενώ το 1993 κέρδισε το βραβείο Γκράμμυ για τη συμμετοχή του στη Σεμέλη του Χαίντελ για την Deutsche Grammophon με τους Κάθλην Μπατλ και Μέριλιν Χορν υπό τη μουσική διεύθυνση του Τζον Νέλσον.
Αρχικά σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Κινγκς Κόλετζ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, όπου ήταν και υπότροφος χορωδός. Στη συνέχεια σπούδασε φωνητική με τον Rupert Bruce Lockhart. Η πρώτη του συμμετοχή σε λυρικό θέαμα ήταν στο Φεστιβάλ Μπάξτον, στον Ιάσονα του Φραντσέσκο Καβάλλι (σκηνοθεσία Ρόναλντ Άυρ), ενώ ακολούθησαν εμφανίσεις στη Λυόν, την Κολωνία, καθώς και για τρεις σεζόν στην όπερα του Κεντ. Επίσης εμφανίστηκε στην Όπερα του Σύντνεϋ, στο Θέατρο Κολόν του Μπουένος Άιρες, στη Σκάλα του Μιλάνου, τη Φλωρεντία, τη Νέα Υόρκη, τη Λισαβόνα, στο Οβιέδο, στη Λιψία, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στο Άμστερνταμ, καθώς και στο Κόβεν Γκάρντεν, το Γκλάυνμπορν και στην Εθνική Όπερα της Αγγλίας. Είναι σημαντικό ότι ο Μάικλ Τσανς έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ηχογραφήσεις με μεγάλους μαέστρους όπως: Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ, Τρέβορ Πίνοκ, Φραντς Μπρούγκεν, Τον Κούπμαν και Νίκολας Μακ Γκέγκαν. Ο ίδιος υποστηρίζει σθεναρά τη διεύρυνση του ρεπερτορίου του κόντρα τενόρου, ενώ γράφτηκαν νέες συνθέσεις ειδικά γι’ αυτόν από τους Ρίτσαρντ Ρόντνεϋ Μπέννετ, Αλεξάντερ Γκαιρ, Ταν Νταν, Άντονυ Πάουερ, Τζον Τάβενερ και Έλβις Κοστέλλο.

Έχουν γραφτεί ρόλοι ειδικά για τον Μάικλ Τσανς από τους συνθέτες σερ Χάρισον Μπέρτγουισλ (Ορφέας, Η δεύτερη κυρία Κονγκ) και Τζούντιθ Γουίαρ (Military Governor, A Night at the Chinese Opera). Οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις συμπεριλαμβάνουν τις όπερες A Night at the Chinese Opera, Θάνατος στη Βενετία, Η βασίλισσα των ξωτικών, τις τρεις όπερες του Μοντεβέρντι με την Όπερα της Ολλανδίας, την Ποππαία με την Εθνική Όπερα της Ουαλίας, και τον Μεσσία στο Δουβλίνο με τον σερ Νέβιλ Μάρρινερ. Το φθινόπωρο του 1999 πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον Μάικλ Τσανς, στο South Bank Show. Πρόσφατα έχει εμφανιστεί στα Κατά Ματθαίον Πάθη, στο Πασχαλινό Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ με τον σερ Σάιμον Ρατλ και τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, καθώς και με την Ορχήστρα της Εποχής του Διαφωτισμού, στο ρόλο του Σολομώντα (από το ομώνυμο ορατόριο του Χαίντελ) με την Ορχήστρα Μοτσαρτέουμ και τον Άιβορ Μπόλτον στο Ζάλτσμπουργκ, καθώς και με το σύνολο Tafelmusik στο Τορόντο, στο ρόλο του Ρινάλντο (από την ομώνυμη όπερα του Χαίντελ) με την Όπερα της Αυστραλίας, και σε ένα ρεσιτάλ Πέρσελ για το Φεστιβάλ Παλιάς Μουσικής του Ίνσμπρουκ το 2009.

Σύνολο Μπαρόκ Sinfonia
Το Σύνολο Μπαρόκ Sinfonia, από τα παλαιότερα στην Ελλάδα στο χώρο της μουσικής Μπαρόκ, ερμηνεύει την Παλιά Μουσική με τα όργανα για τα οποία γράφτηκε: το φλάουτο με ράμφος, το μπαρόκ όμποε, το τσέμπαλο, το λαούτο και τα μπαρόκ έγχορδα, προγόνους των εγχόρδων της σημερινής ορχήστρας. Στην επιλογή αυτή κατέληξαν τα μέλη του γιατί πιστεύουν πως έτσι υπηρετείται πιστότερα το πνεύμα και το γράμμα της μουσικής αυτής, ο πλαστικός και εκφραστικός χαρακτήρας της, τα ηχοχρώματα και οι δυναμικές της. Οι συντελεστές του Συνόλου Μπαρόκ Sinfonia σπούδασαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κοντά σε διάσημους δασκάλους της Παλιάς Μουσικής, και σήμερα έχουν τη χαρά να διδάσκουν τις νεότερες γενιές μουσικών στην Ελλάδα στον ίδιο τομέα. Το Σύνολο αποτελείται από τους μουσικούς Φανή Γκάρτσου (σοπράνο, φλάουτο με ράμφος), Έφη Μηνακούλη (μετζοσοπράνο, λαούτο και θεόρβη), Γιάννη Παπαγιάννη (φλάουτο με ράμφος και μπαρόκ όμποε), Κατερίνα Κτώνα (τσέμπαλο-όργανο), Άγγελο Ρεπαπή (βιόλα ντα γκάμπα). Το Σύνολο Μπαρόκ Sinfonia έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εμφανίσεις στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα της ΕΛΣ, Εθνική Πινακοθήκη) και σε άλλες πόλεις, ενώ συνεργάζεται συχνά με την ΕΡΤ. Τον Φεβρουάριο του 2002 το Σύνολο εμφανίστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαράγιεβο αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές. Τον Οκτώβριο του 2004 ηχογράφησε το πρώτο του CD με φωνητική και οργανική μουσική από την Ιταλία του 17ου αιώνα, με τίτλο Nativita di Christo.

Συμμετέχουν
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551