Αναζήτηση:

Ξαβιέ Ντολάν

 

(Xavier Dolan)

Ημ. γεν.:
20/3/1989
O Ξαβιέ Ντολάν γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1989 στο Κεμπέκ του Καναδάκαι είναι γιος του γνωστού κωμικού και μουσικού Μανουέλ Ταντρός.
Έκανε τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική στα 5 του μόλις χρόνια, παίζοντας σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
Το πέρασμά του στη σκηνοθεσία έγινε το 2009 σε ηλικία μόλις 19 ετών, με την (ημι-αυτοβιογραφική) ταινία «Σκότωσα τη Μητέρα Μου», στην οποία ήταν επίσης σεναριογράφος και πρωταγωνιστής.
Η ταινία συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες και πέρα από τα βραβεία απέσπασε εγκώμια κοινού και κριτικών, που τον βάφτισαν παιδί-θαύμα του γαλλόφωνου κινηματογράφου.
Την αμέσως επόμενη χρονιά ο Ντολάν πήρε μέρος και πάλι στις Κάννες με την ταινία «Φανταστικές Αγάπες», μια ιστορία ερωτικού τριγώνου ανάμεσα σε νεαρούς φίλους, που κέρδισε το φεστιβαλικό κοινό.
Το «Λόρενς Για Πάντα», που επιλέχτηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του τελευταίου φεστιβάλ των Καννών, είναι η τρίτη μεγάλου μήκους του νεαρού σκηνοθέτη.
Αυτή την εποχή, ο Ντολάν ετοιμάζει την καινούργια του ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Καναδού συγγραφέα Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ, “Tom à la Ferme”, και μιλάει για έναν άνδρα που ενώ πενθεί για το θάνατο του συντρόφου του, έρχεται σε επαφή με τους γονείς του εραστή του, οι οποίοι όμως αγνοούσαν την ερωτική ζωή του γιου τους.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

2010 ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΑΠΕΣ (HEARTBEATS, LES AMOURS IMAGINAIRES)
2009 ΣΚΟΤΩΣΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ (I KILLED MY MOTHER , J’AI TÉ MA MÈRE)