Αναζήτηση
Γιώργος Θεοδοσιάδης βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Θάνατος
03/09/2006
Βιογραφικό
Ο Γιώργος Θεοδοσιάδης του Παναγιώτη (1924 - 3 Σεπτεμβρίου 2006) ήταν σκηνοθέτης και δάσκαλος του θεάτρου, ένας από τους πρώτους που «δίδαξε» στο ελληνικό κοινό το σύγχρονο αγγλόφωνο θέατρο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1924.
Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και σπούδασε στη Σχολή Μουσικής και Δραματος Γκίλτχωλ στο Λονδίνο, όπου και πρωτοεμφανίστηκε ως σκηνοθέτης, το 1954, με το έργο «Living Room».
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1956 και συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, ανάμεσά τους και με αυτόν του Μίμη Φωτόπουλου, και πολλές φορές με το Εθνικό Θέατρο.
Το 1960 σκηνοθέτησε την κινηματογραφική ταινία τα «Ερωτικά Παιχνίδια», με πρωταγωνιστές τους Λάμπρο Κωνσταντάρα και Θανάση Βέγγο.
Το 1962 ίδρυσε και διεύθυνε τη Δραματική Σχολή Αθηνών, που έφερε και το επώνυμό του (Σχολή Θεοδοσιάδη), από την οποία πέρασαν πολλοί ηθοποιοί.
Υπήρξε επίσης τακτικός σκηνοθέτης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1972-1975).

Ο Γιώργος Θεοδοσιάδης είχε σκηνοθετήσει για το ραδιόφωνο και τη τηλεόραση, (ΕΙΡ και ΥΕΝΕΔ), περισσότερα από 2.500 θεατρικά έργα, ραδιοχρονικά, λογοτεχνικές εκπομπές, θεατρικές επιθεωρήσεις κ.λπ.
Σκηνοθέτησε επίσης περισσότερα από 60 θεατρικά έργα και μετέφερε 10 περίπου ξένα θεατρικά έργα που ανεβάστηκαν από κεντρικούς αθηναϊκούς θιάσους. Ανάμεσα στα έργα αυτά που σκηνοθέτησε περιλαμβάνονται τα: "Ιφιγένεια εν Ταύροις", "Ηλέκτρα", "Ελένη" και "Βάκχες" του Ευριπίδη, όπως και πολλά έργα του Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Ο' Νηλ, Άρθουρ Μίλλερ, Ξενόπουλου, Τερζάκη, Τένεση Ουΐλιαμς κ.ά.

Διετέλεσε επίσης μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1974-1975) και του Εθνικού Θεάτρου (1975-1976) και γενικός διευθυντής στο "Άρμα Θέσπιδος" (1976-1978).

O Γιώργος Θεοδοσιάδης ομιλούσε επίσης γαλλικά και αγγλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών (Νέα Σμύρνη).

Πέθανε το 2006 από ανακοπή της καρδιάς, στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».
Τελευταίες ειδήσεις
Λεβεντογιάννης: Δείτε πώς ήταν πριν 6 χρόνια – Η ηλικία, οι σπουδές και η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση Λεβεντογιάννης: Δείτε πώς ήταν πριν 6 χρόνια – Η ηλικία, οι σπουδές και η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση  πριν 3 μήνες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551