Αναζήτηση
Ρένη Πιττακή βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
28/10/1945
Ηλικία
79
Βιογραφικό
Η Ρένη (Ειρήνη) Πιττακή είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς.

Ήταν μέχρι την αποχώρησή της, το 2003 , από τα σημαντικότερα στελέχη του Θεάτρου Τέχνης, το οποίο υπηρέτησε για 40 περίπου χρόνια.

Έχει ερμηνεύσει τους σημαντικότερους γυναικείους πρωταγωνιστικούς ρόλους του διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου, καθώς και τους σημαντικότερους Ελληνικούς γυναικείους θεατρικούς ρόλους, ενώ ερμήνευσε - σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα - τους πρωταγωνιστικούς ρόλο στις πρώτες παραστάσεις των έργων της Λούλας Αναγνωστάκη.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει παίξει σε όλα τα θεατρικά είδη, από αρχαία τραγωδία και σύχρονο θέατρο, από θέατρο του παραλόγου και κωμειδύλλιο, και από θεατρικό αναλόγιο μέχρι ιαπωνικό θέατρο Νο.

Επίσης έχει διδάξει Υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης (1987 - 1991), ενώ έχει χρηματίσει και μέλος της επιτροπής απονομής του Θεατρικού Βραβείου «Μελίνα Μερκούρη». Έχει τιμηθεί με τα βραβεία «Βραβείο Κοτοπούλη» (1971 - 1972), «Παξινού» (1992), και 3 φορές (2006, 2009, 2018) με τα «Θεατρικά βραβεία Κοινού (Αθηνόραμα)».

Συγκεκριμένα έχει πάρει «Β΄ βραβείο γυναικείου ρόλου» για την ερμηνεία της στις «Δούλες», στο ρόλο της Κλερ το 2006, το «Α΄ βραβείο» για την ερμηνεία της στο «Εξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες» το 2009 και το «Β' βραβείο» για την ερμηνεία της στο ρόλο της Άνι Γουίλκς στο «Misery» το 2018.

Επίσης, έλαβε το «Βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2014) για την ερμηνεία της στην ταινία "Miss Violence".

Η ερμηνεία της στην τηλεοπτική σειρά 10, βραβεύτηκε με το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στα τηλεοπτικά βραβεία «Πρόσωπα 2008»

Η Ρένη Πιττακή, γεννήθηκε στα Εξάρχεια, από πατέρα Μικρασιατικής καταγωγής (συγκεκριμένα από το Κορδελιό της Σμύρνης που ήρθε στην Ελλάδα με την Μικρασιατική Καταστροφή) και μητέρα Αθηναία με καταγωγή από το Άργος. Είχε έναν ακόμα δίδυμο αδερφό ο οποίος όμως πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στην ηλικία των 6 μηνών.

Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της, (Στρατιωτικός) η παιδική και νεανική της ηλικία χαρακτηρίζεται από τις αλλαγές τόπου κατοικίας και σχολείων. Αν και ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στο Αρσάκειο, συνέχισε σε σχολεία των Σερρών, της Κοζάνης, των Τρικάλων, της Λάρισας για να καταλήξει και πάλι στο Αρσάκειο.

Τελειώνοντας το Αρσάκειο, και ενώ ταλαντευόταν ανάμεσα στην Φιλοσοφική... Διαβάστε περισσότερα
(με απώτερο στόχο την Αρχαιολογία, αφού στην Αρχαιολογία υπήρχε οικογενειακή παράδοση από την πλευρά του πατέρα της. Μάλιστα, στου Ψυρρή, υπάρχει και η οδός Πιττάκη στη μνήμη του προπάππου της, Κυριακού Πιττάκη) και την Υποκριτική. Έδωσε εξετάσεις στην Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, και παράλληλα φοίτησε και στο Πανεπιστήμιο. Όμως, γρήγορα, επέλεξε την Υποκριτική.

Το 1966 θα μπει στη Δραματική Σχολή και όντας ακόμα φοιτήτρια θα κάνει την πρώτη εμφάνισή της σε παράσταση, στο έργο του Πήτερ Βάις, «Η δολοφονία του Ζαν Πολ Μαρά» σε βοηθητικό ρόλο. Το καλοκαίρι του 1966 θα παίξει στους «Πέρσες» σαν μια από τους ακολούθους της βασίλισσας, και στους «Βάτραχους» ως μέλος του Χορού. Τον χειμώνα του 1966 - 1967 θα παίξει σε πρωταγωνιστικό ρόλο, στις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ, σε μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη.

Από εκεί και πέρα, και για τα επόμενα 20 χρόνια, θα παίξει υπό την καθοδήγηση και φιλία του Κάρολου Κουν σε όλες σχεδόν τις παραγωγές του Θέατρου Τέχνης, με τελευταία τον «Ήχο του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη, η τελευταία παράσταση που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Κουν, το 1987.

Αν και αναμενόταν, η Ρένη Πιττακή ωστόσο, δεν ήταν ανάμεσα στους κληρονόμους του θεάτρου Τέχνης. Σύμφωνα με την ίδια και με βάση αυτά που της αναφέρθηκαν από τρίτους, ο Κουν είχε δυσαρεστηθεί μαζί της, λόγω μια επικείμενης τηλεοπτικής εμφάνισής της σε σήριαλ (συνεργασία που τελικά ματαιώθηκε) - κάτι με το οποίο ήταν εντελώς αντίθετος- και φοβούμενος, ίσως, για την κατεύθυνση που θα έπαιρνε το θέατρό του, δεν την συμπεριέλαβε στη διαθήκη του.

Ωστόσο αυτό που είχε αξία για εκείνη ήταν η σχέση της με τον Κουν. «Στην πραγματικότητα, καθόλου δεν με ενδιέφερε, διότι το θέατρο δεν είναι διαμέρισμα ή κατάστημα για να το κληροδοτήσεις κάπου. Δεν νιώθω ότι στην τέχνη υπάρχουν διάδοχοι.

Υπήρξα κόρη του και κανείς δεν μπορεί να μου το πάρει αυτό, όσα χρόνια κι αν περάσουν»


Από το 1987 έως και το 2003 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του θεάτρου Τέχνης, μαζί με τον Γιώργο Λαζάνη και τον Μίμη Κουγιουμτζή. Με τον θάνατο του Κουγιουμτζή και παρά την πρόταση να αναλάβει την θέση του Κουγιουμτζή, η Πιττακή αρνήθηκε και παραιτήθηκε διαφωνώντας με το τρόπο εξυγίανσης του θέατρου .

Η τελευταία της παράσταση με το Θέατρο Τέχνης ήταν το καλοκαίρι του 2002 στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ».

Η πρώτη μεγάλη της συνεργασία εκτός Θεάτρου Τέχνης ήταν με τον Λευτέρη Βογιατζή που στα τρία θεατρικά έργα που πρωταγωνίστησε υπό την καθοδήγησή του συνέβαλλε σε θεατρικές παραστάσεις που άφησαν εποχή.

Το 2015 ξαναγύρισε στο Θέατρο Τέχνης - για την παράσταση που ανέβηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών με το έργο του Ανδρέα Φλουράκη, «Θέλω μια χώρα». Η Πιττακή, έπαιξε στο έργο μαζί με φοιτητές και αποφοίτους της Δραματικής Σχολής του θεάτρου Τέχνης.

Η τελευταία της παράσταση μέχρι στιγμής (2021) ήταν το θεατρικό αναλόγιο "Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού" του Γιώργου Βέλτσου, που η Πιττακή διάβασε στις 30 και 31 Ιουλίου του 2020 στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας.

Υπήρξε σύντροφος του Μίμη Κουγιουμτζή και για ένα μικρό διάστημα, σύζυγός του.

 
Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Ο Δημήτρης Καραντζάς με τους «Πέρσες» και ένα λαμπερό καστ ηθοποιών στην Επίδαυρο Ο Δημήτρης Καραντζάς με τους «Πέρσες» και ένα λαμπερό καστ ηθοποιών στην Επίδαυρο  πριν 2 χρόνια
Ψυχαναλύοντας τη Ρένη Πιττακή Ψυχαναλύοντας τη Ρένη Πιττακή  πριν 3 χρόνια
Θέλω μια χώρα @ Πειραιώς 260 Χώρος Δ' Θέλω μια χώρα @ Πειραιώς 260 Χώρος Δ'  πριν 9 χρόνια
Ηλέκτρα  Ευριπίδη  σε  σκηνοθεσία  Σπύρου Ευαγγελάτου Ηλέκτρα Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου  πριν 9 χρόνια
Η Η "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία: Σπύρου Ευαγγελάτου  πριν 9 χρόνια
Πάθος Πάθος  πριν 9 χρόνια
«Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» στο Παλλάς «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» στο Παλλάς  πριν 10 χρόνια
«Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας»  πριν 10 χρόνια
Δείτε τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) Δείτε τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ)  πριν 10 χρόνια
"Αέρας" του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη - Τελευταίες παραστάσεις  πριν 10 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551