Αναζήτηση
Γιάννης Ζουγανέλης βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
03/02/1955
Ηλικία
69
Βιογραφικό
Ο Γιάννης Νικολάου Ζουγανέλης (Άνω Πατήσια Αττικής, 3 Φεβρουαρίου 1955) είναι Έλληνας συνθέτης, μουσικός, ηθοποιός, παρουσιαστής και δάσκαλος.

Η καταγωγή του είναι από τη Μύκονο και τη Νάξο. Στην προσχολική ηλικία, ξεκίνησε την βυζαντινή μουσική στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών με τον ιεροψάλτη καθηγητή Θ. Θεοδωρακόπουλο.

Στο Ελληνικό Ωδείο σπούδασε κιθάρα με τους καθηγητές Χαράλαμπο Εκμεκτσόγλου και Κώστα Τρίαντο και θεωρία με τον Αντίοχο Ευαγγελάτο. Συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με αρμονία, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο υπό την διδασκαλία των Πατρικίδη και Βώκου.

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των μουσικών του σπουδών έπαιξε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης που του δίδαξε ενορχήστρωση και ρυθμολογία. Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές, σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Το 1975, με υποτροφία Βίλι Μπραντ (για το έργο του «Δέκα Βυζαντινά δοκίμια» μικρό συμφωνικό σύνολο και μικτή χορωδία), σπούδασε σύνθεση, ενορχήστρωση και όπερα στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, από την οποία και αποφοίτησε με άριστα.

Εργάστηκε για την ΕΡΤ γράφοντας μουσική σε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Η δισκογραφική του δραστηριότητα ξεκίνησε σε ηλικία δεκαπέντε χρόνων με το «Σώσον Κύριε τον Λαόν σου», από τη LYRA του Α. Πατσιφά. Ξεκίνησε τις ζωντανές εμφανίσεις, με τον Διονύση Σαββόπουλο, κατόπιν με τον Θανάση Γκαϊφύλλια και Νικόλα Άσιμο.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από τα εκατό έργα του.

Είναι από τους ελάχιστους Έλληνες συνθέτες ορχηστρικής μουσικής που έργα του έχουν κυκλοφορήσει σ’ όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» (1980) από τη SONET MUSIC και τη CBS, «Ατρείδες» (1978) από τη Deutsche Grammophon στις Αγγλοσαξωνικές χώρες. CD του κυκλοφορούν σ’ όλο τον κόσμο από την VENOL.

Έγραψε μουσική για τις τηλεοπτικές σειρές: «Mεγάλος ξεσηκωμός», «Συμβολαιογράφος», «Αργώ», «Για την τιμή και το χρήμα», «Λαυρεωτικά», «Αστροφεγγιά», «Η Κυρία μας», «Στην κόψη του ξυραφιού» και στα δικά του τηλεοπτικά προγράμματα. Έγραψε επίσης μουσική για μπαλέτο, συνεργαζόμενος με τον Γ. Μέτση, τη Λία Μελετοπούλου, το Πειραματικό Μπαλέτο Πειραιώς και με τους χορογράφους: Γ. Φλερύ, Β. Σειληνό, Λ. Ντεπιάν, Χ. Μανταφούνη, Α. Χατζή, Κων. Ψαρέλη, Ε. Πάλλη, Α. Γεωργίου, Δ. Παπάζογλου, Φ. Ευαγγελινό.

Συνεργάστηκε με τους θιάσους: Δ. Ποταμίτη στο «Θέατρο Έρευνας», Τζ. Καρέζη – Κ. Καζάκου, Μ. Κατράκ... Διαβάστε περισσότερα
η, Κ. Βουτσά, Θ. Βέγγου, τον Ευγ. Σπαθάρη, με το «Πειραματικό Θέατρο» του Δ. Τριβιζά, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί», τον «Θίασο 81», το «Θέατρο της Ημέρας, το «Θεατρικό Σανίδι», με την «Εθνική Λυρική Σκηνή», με το «Πελοποννησιακό και Δωδεκανησιακό Θέατρο», στα «ΔΗΠΕΘΕ» Βέροιας, Λαμίας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, "Εθνικό θέατρο" κ.ά.

Έγραψε μουσική για περισσότερα από εκατό θεατρικά έργα, αρχαιοελληνικά και σύγχρονα. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται έργα των: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Μενάνδρου, Τερέντιου, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Λόπε ντε Βέγκα, Λόρκα, Τ. Ουίλιαμς, Μπρέχτ, Γ. Σκούρτη, Μ. Τσικληρόπουλου, Μ. Ευθυμιάδη, Γ. Διαλεγμένου, Μποστ, Κ.Χ. Μύρη, Γ. Ξανθούλη, Σ. Φασουλή, Κ. Δήμα, Α. Θωμόπουλου, Αλέκου Σακελλάριου.

Έγραψε μουσική σε πολυάριθμες κινηματογραφικές ταινίες. Έργα του παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων Βραβείο Νόμπελ το 1996.

Δίδαξε μουσική, με έμφαση στην απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων και την φιλοσοφία των ήχων και της μουσικής, στις ανώτερες δραματικές σχολές του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, στους 'μοντέρνους καιρούς' καθώς και στον 'ΙΑΣΜΟ'.

Είναι μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων», της ΕΜΣΕ (Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας και του ΣΕΗ (Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών).

Το 2002 απέσπασε το βραβείο D. SHARP για τις 500.000 πωλήσεις που ξεπέρασε το σύνολο των έργων του παγκοσμίως.

Το 2014- 15 Διδαξε στή δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου. Το 2016 διορίστηκε τακτικός καθηγητής στην ακαδημία του Μονάχου. Έχει περιοδεύσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Πρωταγωνίστησε στο αρχαίο θέατρο της Επιδάυρου καθώς και σε άλλα αρχαία θέατρα της Ελλάδας με τους "Ιππείς" - "Βατράχους" - "Εκκλησάζουσες" του Αριστοφάνους.

Έχει βραβευτεί από τον ΟΗΕ και τη UNICEF για τη συνεργασία και διδασκαλία του σε παιδιά με αναπηρία για το σύγγραμμά του «Οι Προσωπικότητες δημιουργούνται με τη διαφορετικότητα».

Το 2002 απέσπασε το βραβείο D. SHARP για τις 500.000 πωλήσεις που ξεπέρασε το σύνολο των έργων του παγκοσμίως

Το 2004 βραβεύτηκε από την διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή για τη συμβολή του στους παραολυμπιακούς αγώνες με το βραβείο "creative selflessness"

Το 2008 βραβεύτηκε από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο, με το έπαθλο «ΤΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ» για τη διετία 2006-2008 για την ερμηνεία του στο έργο "Το trendy θα σφυρίξει τρεις φορές", σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Το 2009 συμμετείχε στα special Olympics και του απονεμήθει το βραβείο "ΤΥΧΗ ΑΓΑΘΗ" ως κύρηκα εθελοντισμού. Στην τελετή λήξης συνέπραξε με τον Stevie Wonder.

Το 2011 βραβεύτηκε ως καλύτερος ηθοποιός για το έργο "Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη από το κοινό του "Αθηνοραματος".

Υποψήφιος βραβείου grammy για lounge music με το άλμπουμ passaggio το 2009.

Πανεπιστημιακός καθηγητής της Ακαδημίας του Μονάχου, όπου ενεργεί για τη δημιουργία έδρας ελληνικής κουλτούρας και μουσικής.

Έχουν δημοσιευτεί οι διατριβές και διδακτορικές του μελέτες:

α) "Η σημασία να εκτίθεσαι"

β) "Απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων στις μουσικές και θεατρικές ερμηνείες" - δημοσιεύτηκε από την Ακαδημία Μονάχου HOCHSCHULE FUR MUSIK UND THEATER MUNCHEN

γ) ''Η συνείδηση στη ζωή και τις τέχνες" - δημοσιεύτηκε από το University of LIVERPOOL

δ) "Το φρόνημα στο λόγο και τη μουσική"- δημοσιεύτηκε από την Ακαδημία Μονάχου HOCHSCHULE FUR MUSIK UND THEATER MUNCHEN

ε) "Κουλτούρα είναι αυτό που συμβαίνει" (αδημοσίευτο)

στ) "Η τεχνολογία είναι μέσον για την εκπαίδευση ή κατάρα;)

ζ) "Η νοηματική στην εξέλιξη της ετυμολογίας των λέξεων

η) "Η σοβαρότητα της κωμικότητας - άρθρο


Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Γιάννης Ζουγανέλης: Η παρέμβασή του σε περιστατικά βίας και το σοκ για τον Νίκο Ξυλούρη Γιάννης Ζουγανέλης: Η παρέμβασή του σε περιστατικά βίας και το σοκ για τον Νίκο Ξυλούρη  πριν 1 μήνα
Όλα για τη ζωή μας vita: Ο Τάσος Τεργιάκης, καλεσμένος της εκπομπής Όλα για τη ζωή μας vita: Ο Τάσος Τεργιάκης, καλεσμένος της εκπομπής  πριν 1 μήνα
Συνάντηση του Να Μου Γελλάς με τον Γιάννη Ζουγανέλη στις 28/1 Συνάντηση του Να Μου Γελλάς με τον Γιάννη Ζουγανέλη στις 28/1  πριν 2 μήνες
«Σπίτι με το MEGA»: Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο «Σπίτι με το MEGA»: Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο  πριν 2 μήνες
Ο Χρήστος Φερεντίνος κάνει πρεμιέρα με τη νέα του εκπομπή Ο Χρήστος Φερεντίνος κάνει πρεμιέρα με τη νέα του εκπομπή   πριν 2 μήνες
Τελευταίο «αντίο» σήμερα στον Βασίλη Καρρά Τελευταίο «αντίο» σήμερα στον Βασίλη Καρρά  πριν 3 μήνες
Γιάννης Ζουγανέλης: «Όσο λιγότερο βλέπει κανείς τηλεόραση, τόσο καλύτερη ζωή έχει» Γιάννης Ζουγανέλης: «Όσο λιγότερο βλέπει κανείς τηλεόραση, τόσο καλύτερη ζωή έχει»  πριν 7 μήνες
Ο Γιάννης Ζουγανέλης αποκαλύπτει: «Μου πρότειναν να παίξω σε καθημερινή σειρά με 300 ευρώ το επεισόδιο» Ο Γιάννης Ζουγανέλης αποκαλύπτει: «Μου πρότειναν να παίξω σε καθημερινή σειρά με 300 ευρώ το επεισόδιο»  πριν 8 μήνες
Ρεβεγιόν Χριστουγέννων με το «Ό,ΤΙ ΑΓΑΠΩ» και τον Γιάννη Μπέζο Ρεβεγιόν Χριστουγέννων με το «Ό,ΤΙ ΑΓΑΠΩ» και τον Γιάννη Μπέζο  πριν 2 χρόνια
Σοκάρει ο Γιάννης Ζουγανέλης: Σοκάρει ο Γιάννης Ζουγανέλης: "Μου πρότειναν να πάμε ταξίδι Ταϊλάνδη να κάνουμε σεξ με παιδιά "  πριν 2 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551