Αναζήτηση
Αλεχάντρο Χοδορόφσκι (Alejandro Jodorowsky) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
07/02/1929
Ηλικία
95
Βιογραφικό
Ο Αλεχάντρο Χοδορόφσκι είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, συνθέτης, μίμος, σεναριογράφος κόμικς, ερμηνευτής του Ταρώ και ψυχοθεραπευτής.
Είναι κυρίως γνωστός για τις σουρρεαλιστικές του ταινίες. Γεννήθηκε στην Τοκοπίλλα της Χιλής στις 7 Φεβρουαρίου, 1929 από εβραίους γονείς ρωσικής καταγωγής.

Το 1962 μαζί με τον Ρόλαντ Τόπορ και τον Φερνάντο Αρραμπάλ δημιούργησε το Κίνημα Πανικού. Έχει συνεργαστεί επίσης με άλλους διάσημους καλλιτέχνες όπως Μαρσέλ Μαρσώ, Μωρίς Σεβαλιέ, Χ.Ρ. Γκάιγκερ και Ζάν Γκιρώ (Mœbius). Ο Τζον Λένον ήταν θαυμαστής της δουλειάς του και τον βοήθησε να βρει χρηματοδότες για τις ταινίες του στις ΗΠΑ.

Άρχισε την κινηματογραφική του σταδιοδρομία στο Μεξικό με την ταινία Ο Τυφλοπόντικας (El Topo, 1970) και Το Ιερό βουνό (La montaña sagrada, 1973). Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους Φάντο και Λίζ (Fando y Lis, 1967), έμεινε στην ιστορία για τις ταραχές που προκάλεσε η πρεμιέρα της στο φεστιβάλ ταινιών του Ακαπούλκο.

Το 2000, κέρδισε το Jack Smith Lifetime Achievement Award στο Underground Film Festival του Σικάγο, όπου και προβλήθηκαν όλες οι ταινίες του.

Έχει γυρίσει όλες σχεδόν τις ταινίες του στο Μεξικό.

Ο Χοδορόφσκι έχει γράψει τα σενάρια για αρκετές σειρές κόμικς, οι περισσότερες από τις οποίες κινούνται στο ίδιο, δικό του σύμπαν και ανήκουν θεματικά στην επιστημονική φαντασία. Κυριότερα έργα του είναι το Ινκάλ, οι Μεταβαρώνοι, οι Τεχνοπάπες, το Megalex κ.α.
Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551