Αναζήτηση
Άντονι Χόπκινς (Anthony Hopkins) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
31/12/1937
Ηλικία
87
Βιογραφικό

Ο Σερ Φίλιπ Άντονυ Χόπκινς, γεννημένος στις 31 Δεκεμβρίου 1937, είναι ένας πολυβραβευμένος ηθοποιός της μεγάλης οθόνης και του θεάτρου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουαλία, και είναι αμερικανός πολίτης από τις 12 Απριλίου 2000. Για την ενσάρκωση του Χάνιμπαλ Λέκτερ στην ταινία Η σιωπή των αμνών (1991), ενός από τους διασημότερους “κακούς” της ιστορίας του κινηματογράφου, τιμήθηκε το 1991 με Βραβείο Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Στις πιο αξιομνημόνευτες ταινίες της φιλμογραφίας του ανήκουν οι εξής: Το λιοντάρι του χειμώνα (1968), Ο άνθρωπος ελέφαντας (1980), Dracula (1992), Τα απομεινάρια μιας μέρας (1993) και Νίξον (1996). Αποτελεί μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας των Τεχνών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης από το 2008.

Ο Χόπκινς γεννήθηκε στο Μάργκαμ, Πόρτ Τάλμποτ, της Ουαλίας. Είναι γιος της Μύριελ Ανν (πατρικό όνομα Γιτς) και του Ρίτσαρντ Άρθουρ Χόπκινς, φούρναρη στο επάγγελμα. [1] Η μητέρα του είναι μακρινή συγγενής του Ιρλανδού ποιητή Γουίλιαμ Μπάτλερ Γιτς. Δεν είχε ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στο σχολείο. Όντας μοναχικός στο χαρακτήρα και έχοντας δυσλεξία, αποφάσισε πως θα εκφραζόταν καλύτερα δια μέσου των τεχνών, ζωγραφίζοντας ή παίζοντας πιάνο, αντί να απορροφηθεί με σπουδές. Το 1949, και για να του επιβληθεί κάποια πειθαρχία, οι γονείς του επέμειναν να γραφτεί στο Jones' West Monmouth Boys' School στο Πόντυπουλ, στην Ουαλία. Φοίτησε εκεί για πέντε εξάμηνα και κατόπιν στο Cowbridge Grammar School, στο Κάουμπριτζ της Ουαλίας.

Τον Χόπκινς ενθάρρυνε να ασχοληθεί με την ηθοποιία ο συμπατριώτης του Ρίτσαρντ Μπάρτον, με τον οποίο είχε μια σύντομη γνωριμία σε ηλικία 15 ετών. Έτσι φοίτησε στο Welsh College of Music and Drama στο Κάρντιφ, από όπου και αποφοίτησε το 1957. Αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία για δύο χρόνια, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου και σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία της Δραματικής Τέχνης.


Το 1965, μετά από μερικά χρόνια σε διάφορους θιάσους, τον ξεχώρισε ο Σερ Λόρενς Ολίβιε, που τον προσκάλεσε στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρο. Ο Χόπκινς έγινε αντικαταστάτης του Ολίβιε, και έπαιξε στη θ... Διαβάστε περισσότερα

έση του όταν ασθένησε από σκωληκοειδίτιδα κατά τη διάρκεια μιας παραγωγής του έργου The Dance of Death του Αυγούστου Στρίνμπεργκ. Ο Ολίβιε αργότερα, στα απομνημονεύματά του με τίτλο Εξομολογήσεις ενός Ηθοποιού, σημειώνει: «Ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός ηθοποιός στο θίασο που ονομαζόταν Άντονυ Χόπκινς με αντικαθιστούσε και διεκπεραίωσε το ρόλο του Έντγκαρ σαν γάτος με ένα ποντίκι ανάμεσα στα δόντια» .

Παρά την επιτυχία του στο Εθνικό Θέατρο, ο Χόπκινς κουράστηκε να επαναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο κάθε βράδυ και επιθύμησε να εμφανιστεί στον κινηματογράφο. Το 1968, κέρδισε την ευκαιρία του στην ταινία Το λιοντάρι του χειμώνα, όπου υποδύθηκε το Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, στο πλάι των Πήτερ Ο' Τουλ, Κάθριν Χέπμπορν και του Τίμοθυ Ντάλτον, αρκετά προτού ενσαρκώσει τον Τζέιμς Μποντ, στο ρόλο του Φιλίππου Β' της Γαλλίας.

Παρόλο που ο Χόπκινς συνέχισε να εμφανίζεται στο θέατρο, σταδιακά απομακρύνθηκε από αυτό με κατεύθυνση την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Έκανε το ντεμπούτο του στη μικρή οθόνη το 1967 στην παραγωγή του BBC A Flea in Her Ear. Από τότε ευτύχησε να έχει μια μακρά καριέρα, κερδίζοντας μια σειρά από σημαντικά βραβεία. Ο Χόπκινς έλαβε τους τιμητικούς τίτλους Commander of the British Empire (CBE) το 1987 και Knight Bachelor το 1993 (έγινε δηλαδή Ιππότης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, με άλλα λόγια Σερ). Το 1996, ο Χόπκινς έγινε επίτιμο μέλος του Πανεπιστημίου της Ουαλίας (University of Wales), στο Λάμπετερ.


Ο Χόπκινς έχει δηλώσει πως ο ρόλος του Μπερτ Μανρώ, τον οποίο και υποδύθηκε στην ταινία του 2005, The World's Fastest Indian, αποτελεί τον αγαπημένο του. Επίσης πως αποτέλεσε τον ευκολότερο ρόλο που υποδύθηκε καθώς μοιράζεται μαζί του την ίδια φιλοσοφία ζωής.

Το 1996, σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, August, μια διασκευή του Θείου Βάνια, του Άντον Τσέχοφ. Το πρώτο του σενάριο, ένα πειραματικό δράμα με τίτλο Slipstream, το οποίο επίσης σκηνοθέτησε και έντυσε μουσικά, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς για το έτος 2007.

Το 2006, ο Χόπκινς τιμήθηκε με το Βραβείο Σεσίλ ντε Μιλ στην απονομή των Χρυσών Σφαιρών για την δια βίου προσφορά του στον κινηματογράφο. Το 2008 έγινε μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Bafta Fellowship Award). Από τις 24 Σεπτεμβρίου 2003 έχει δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ.

Ο Χόπκινς κατοικεί μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετανάστευσε στη χώρα μία φορά το 1970 επιθυμώντας να ακολουθήσει καριέρα στον κινηματογράφο, μα επέστρεψε στη Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο, επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά τις επιτυχίες που είχε κατά τη δεκαετία του 1990. Έλαβε και την υπηκοότητα στις 12 Απριλίου 2000 την οποία και γιόρτασε με ένα ταξίδι 3.000 μιλίων κατά μήκος της χώρας.

Ο Χόπκινς παντρεύτηκε τρεις φορές. Οι πρώτες δυο σύζυγοί του ήταν οι Πετρονέλλα Μπάρκερ (1967-1972) και Τζένιφερ Λύντον (1973-2003). Τώρα είναι παντρεμένος με την Κολομβιανή Στέλλα Άρρογεϊβ. Έχει μια κόρη από τον πρώτο του γάμο, την Άμπιγκεϊλ Χόπκινς (γεννημένη το 1967), ηθοποιό και τραγουδίστρια.


Υποστήριξε κατά καιρούς πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, με αξιοσημείωτες τις προσπάθειές του για τη διατήρηση του Εθνικού Πάρκου Snowdonia. Ήταν επίσης επίτιμος καλεσμένος στο Γκαλά Συγκέντρωσης Χρημάτων για Γυναίκες σε Αποθεραπεία, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τη Βενετία και την Καλιφόρνια, που παρέχει βοήθεια σε γυναίκες που βρίσκονται σε απεξάρτηση από διάφορες ουσίες. Είναι επίσης εθελοντής διδάσκων στη Σχολή Υποκριτικής Ράσκιν στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, όπου και διαμένει. Είναι ακόμη επιφανές μέλος της Greenpeace και στις αρχές του 2008 πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικό σποτ, εκφράζοντας ανησυχίες για τη μαζική αλιεία φαλαινών που πραγματοποιεί η Ιαπωνία.

Ο Χόπκινς υπήρξε στο παρελθόν αλκοολικός, έχοντας απεξαρτητοποιηθεί από το 1975.

Ο Χόπκινς είναι επίσης ταλαντούχος πιανίστας. Το 1986, κυκλοφόρησε ένα single με τίτλο Distant Star.

Το 2007, ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί προσωρινά από την ηθοποιία για να κάνει ταξίδια σε όλο τον κόσμο.


ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

  • Έχει κάνει δύο γάμους και ισάριθμα διαζύγια. Από την πρώτη του σύζυγο, την ηθοποιό Petronella Barker, έχει μιά κόρη, την Αbigail.
  • Το 2002, χώρισε από τη δεύτερη σύζυγό του, για να παντρευτεί την κατά 20 χρόνια νεότερή του Stella Arroyave
  • Παίζει πολύ καλό πιάνο και ζωγραφίζει
  • Ο πατέρας του, Abigail Hopkins, ήταν αρτοποιός
  • Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Παιχνίδια επιβίωσης, το 1997, έπεσε σε παγωμένο ποτάμι του Καναδά και χρειάστηκε να νοσηλευθεί για να συνέλθει από την υποθερμία.
  • Είναι δυσλεκτικός, πάντα όμως μαθαίνει τέλεια τους ρόλους του. Για να το καταφέρει αυτό, διαβάζει κάθε σενάριο 250 φορές δυνατά πρίν ερμηνεύσει το ρόλο του.
  • Για να εξασκήσει τη μνήμη του, αποστηθίζει ένα ποίημα κάθε εβδομάδα
  • Το θέατρο της Βόρειας Ουαλίας, έχει ονομασθεί "Αnthony Hopkins Theatre" προς τιμήν του
  • Έχει δηλώσει ότι θαυμάζει τον Λώρενς Ολιβιέ και τον Ράσελ Κρόου.
  • H αμοιβή του για κάθε ταινία υπερβαίνει τα 20.000.000 δολάρια.
Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Τα είπε όλα η Κόλμαν για τη μισθολογική ανισότητα - Τα είπε όλα η Κόλμαν για τη μισθολογική ανισότητα - "Αν με έλεγαν Όλιβερ, θα πληρωνόμουν περισσότερο"  πριν 3 ημέρες
Ο Άντονι Χόπκινς παίζει πιάνο σε ξενοδοχείο και γίνεται viral 
Ο Άντονι Χόπκινς παίζει πιάνο σε ξενοδοχείο και γίνεται viral   πριν 6 μήνες
O Άντονι Χόπκινς γιορτάζει τα 47 χρόνια νηφαλιότητας: «Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας» O Άντονι Χόπκινς γιορτάζει τα 47 χρόνια νηφαλιότητας: «Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας»  πριν 2 χρόνια
Η συγκλονιστική ανάρτηση Έλληνα ηθοποιού για τον Χόπκινς! Η συγκλονιστική ανάρτηση Έλληνα ηθοποιού για τον Χόπκινς!  πριν 3 χρόνια
Ο Άντονι Χόπκινς είναι ο γηραιότερος ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ Ο Άντονι Χόπκινς είναι ο γηραιότερος ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ  πριν 3 χρόνια
«Nomadland»: Κέρδισε το BAFTA καλύτερης ταινίας «Nomadland»: Κέρδισε το BAFTA καλύτερης ταινίας  πριν 3 χρόνια
Ο πραγματικός λόγος που ο Άντονι Χόπκινς έχει να μιλήσει 20 χρόνια με την κόρη του Ο πραγματικός λόγος που ο Άντονι Χόπκινς έχει να μιλήσει 20 χρόνια με την κόρη του  πριν 6 χρόνια
Άντονι Χόπκινς: Δεν έχω ιδέα αν είμαι παππούς, έχω να μιλήσω με την κόρη μου 20 χρόνια Άντονι Χόπκινς: Δεν έχω ιδέα αν είμαι παππούς, έχω να μιλήσω με την κόρη μου 20 χρόνια  πριν 6 χρόνια
Ποια πασίγνωστη ηθοποιός φοβόταν τον συμπρωταγωνιστή της και δεν του μιλούσε στα γυρίσματα; Ποια πασίγνωστη ηθοποιός φοβόταν τον συμπρωταγωνιστή της και δεν του μιλούσε στα γυρίσματα;  πριν 8 χρόνια
Η Τζόντι Φόστερ αποκάλυψε ότι φοβόταν τον Άντονι Χόπκινς Η Τζόντι Φόστερ αποκάλυψε ότι φοβόταν τον Άντονι Χόπκινς  πριν 8 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551