Αναζήτηση
Αρτούρο Ρίπσταϊν βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Βιογραφικό
Ο Αρτούρο Ρίπσταϊν θεωρείται ο πιο καταξιωμένος σύγχρονος Μεξικανός σκηνοθέτης και ίσως ο μόνος πραγματικός «κληρονόμος» του ύφους του Μπουνιουέλ, καθώς και αυτός επιλέγει τολμηρά, αμφιλεγόμενα, αιρετικά θέματα, που τα παρουσιάζει με σουρεαλιστικό τρόπο. Γεννήθηκε στο Μεξικό το 1945. Γιος κινηματογραφικού παραγωγού, ο Ρίπσταϊν μεγάλωσε μέσα στα κινηματογραφικά πλατό και ενθουσιάστηκε από μικρός με την ιδέα της σκηνοθεσίας. Άρχισε την καριέρα του στα 19 ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στον μεγάλο Μπουνιουέλ, στην ταινία «ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ» (1962). Η συνεργασία τους εξελίχθηκε σε φιλία, που συνεχίστηκε μέχρι το θάνατο του Μπουνιουέλ, και η επιρροή του Μπουνιουέλ πάνω στον Ρίπσταϊν είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ο Ρίπσταϊν έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1965, σε ηλικία μόλις 21 ετών, με την ταινία ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, μια ιστορία φόνου και εκδίκησης, που περιείχε πολλά στοιχεία που θα γίνονταν σήμα κατατεθέν του κινηματογράφου του: «μακάβρια» και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, μελόδραμα, γοητεία του τρελού και παράλογου έρωτα. Οι ταινίες του έχουν ως σεναριογράφους τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Εμίλιο Παντσέρο, Χοσέ Ντονόσο, Βινσέντε Λενέρο, Λουίς Σπότα. Μια από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι το ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΓΝΟΤΗΤΑΣ, ένα σουρεαλιστικό δράμα εσωτερικών χώρων, στο οποίο ο κεντρικός χαρακτήρας, ένας πατέρας, κρατά την οικογένεια του κλειδωμένη στο σπίτι για 18 χρόνια για να μείνει πάντα αγνή. Στην ταινία του EL SANTO OFICIO αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας εβραίων που έρχονται στο Μεξικό από τη Ισπανία κυνηγημένοι από την Ιερά Εξέταση Η τραγική ιστορία ενός τραβεστί είναι το κεντρικό θέμα στο ΤΟΠΟΣ ΔΙΧΩΣ ΟΡΙΑ. Η ταινία ΙΣΟΒΙΑ ΔΕΣΜΑ είναι ένα νουάρ, που εστιάζει στην βιαιότητα της αστυνομίας ενώ το LA SEDUCCION έχει ως ήρωα ένα ληστή, που χρησιμοποιεί την κόρη της ερωμένης του ως δόλωμα σ' ανύποπτους στρατιώτες.
Στη δεκαετία του ‘80 ο Ρίπσταϊν γύρισε τα ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ, μια ιστορία για τη μοίρα, την τύχη και την τραγωδία του ανθρώπου. Η ταινία Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, βασισμένη σε διήγημα του Γκυ ντε Μωπασάν, έχει θέμα έναν ναύτη, που ερωτεύεται μια πόρνη. Στα ΕΡΩΤΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ο Ρίπσταϊν απεικονίζει ένα ερωτικό τρίγωνο, ενώ η ταινία ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, βασισμένη σε μυθιστόρημα του βραβευμένου με ΝΟΜΠΕΛ Ναγκίπ Μαχφούζ, επικεντρώνει στην ηθική κατάρρευση μιας οικογένειας. Στη ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ μια σταρ του καμπαρέ προσπαθεί να επιβιώσει την εποχή των Ναζί, σε μια ιστορία πορνείας και σεξουαλικ... Διαβάστε περισσότερα
ής απελευθέρωσης. Ενώ ασυνήθιστη και προκλητική είναι και η ιστορία στο πολυβραβευμένο ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ, όπου παρακολουθούμε την πραγματική ιστορία ενός παράξενου ζευγαριού -ενός ζιγκολό και μιας νοσοκόμας.
Σε διάστημα 30 χρόνων γύρισε ταινίες, η επιτυχία των οποίων τόσο σε φεστιβάλ όσο και στο κοινό τον έχει τοποθετήσει στη θέση ίσως του πιο σημαντικού σκηνοθέτη στην Λατινική Αμερική. O κινηματογράφος του ξεχωρίζει για τη μοναδικότητα της ματιάς του πάνω στη μεξικάνικη κοινωνία, μια ματιά διφορούμενη και ανατρεπτική… Πόρνες, ληστές, δολοφόνοι, ζιγκολό, παραστρατημένοι οικογενειάρχες: όλα τα πρόσωπα των ταινιών του βρίσκονται στο τελευταίο επίπεδο της κοινωνικής πυραμίδας, αναζητώντας απεγνωσμένα αγάπη. Οι εικόνες του Ρίπσταϊν ξεχειλίζουν από πάθη και συναισθήματα μιας ακραίας ζωής… Ο Ρίπσταϊν έχει τιμηθεί με 32 διακρίσεις μέχρι τώρα σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ και θεσμούς, ανάμεσά τους, 6 Μεξικάνικα κινηματογραφικά βραβεία Ariel, Βραβείο Ειδικής Μνείας στο φεστιβάλ Βενετίας, 2 βραβεία Λατινοαμερικανικού σινεμά στο φεστιβάλ Σάντανς και πολλά άλλα, και ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής του φεστιβάλ Βενετίας το 1999. Παράλληλα, ο Ρίπσταϊν είναι ο μόνος -εκτός τον Μπουνιουέλ- που έχει ποτέ τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Τεχνών του Μεξικού, το 1997.

Επιλεγμένη φιλμογραφία
Η γυναίκα είναι η καταστροφή (La perdicion de los hombres) 2000
Αυτά έχει η ζωή (Asi es la vida) 2000
El coronel no tiene quien le escriba 1999
El evangelio de las maravillas 1997
Βαθύ κόκκινο (Profundo carmesi) 1995
Η βασίλισσα της νύχτας (La reina de la noche) 1994
Αρχή και τέλος (Principio y fin) 1993
Η γυναίκα του λιμανιού (La mujer del puerto) 1991
Ερωτικά ψέματα (Mentiras piadosas) 1988
Τα γυρίσματα της τύχης (El imperio de la fortuna) 1985
Ισόβια δεσμά (Cadena perpetua)1978
Τόπος δίχως όρια (El lugar sin lίmites) 1977
Λεκουμπέρι, το σκοτεινό παλάτι (Lecumberri, el palacio negro) 1976
El santo oficio 1974
Το κάστρο της αγνότητας (El castillo de la pureza) 1972
Η ώρα του παιδιού (La hora de los ninos) 1969
Καιρός να πεθάνεις (Tiempo de morir) 1965
Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551