Αναζήτηση
Τζον Λε Καρρέ (John le Carré) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
19/10/1931
Ηλικία
93
Βιογραφικό
Ο Τζον Λε Καρρέ, ή κατά το πραγματικό του όνομα Ντέιβιντ Τζον Μουρ Κόρνουελ, γεννημένος το 1931, είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Άγγλους μυθιστοριογράφους κατασκοπείας, πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών Εμ-Άι-φάιβ (MI-5) και Εμ-Άι-σιξ (MI-6), (κατασκοπείας και αντικατασκοπείας, αντίστοιχα), της Αγγλίας και ανακριτής των φυγάδων του ανατολικού μπλοκ την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Έγινε παγκόσμια γνωστός από το μυθιστόρημά του, ίσως το σημαντικότερο, «Ο κατάσκοπος που ήρθε από το κρύο» (1963), του οποίου ακολούθησαν πολλά άλλα, κατασκοπευτικής φαντασίας.
Το 2008 στον πίνακα των καλλιτέρων 50 Άγγλων συγγραφέων του 20ου αιώνα που συνέταξαν οι Τάιμς κατέλαβε την 22η θέση.

Ο Τζον Λε Καρρέ γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1931 στο χωριό Πουλ στη περιοχή Ντόρσετ στην Αγγλία. Η μητέρα του τον εγκατέλειψε όταν ήταν πέντε ετών και ο Τζον τη συνάντησε πολύ αργότερα. Πατέρας του ήταν ο Ρίτσαρντ Κόρνουελ (1906-1975) συνταξιούχος ασφαλιστής που είχε δημιουργήσει πολλά χρέη, ενώ για διάφορες παραβατικές υποθέσεις κατέληξε και μία φορά στη φυλακή. Μικρότερη αδελφή του είναι η σημερινή ηθοποιός Σαρλότ Κόρνουελ και ετεροθαλής αδελφός του, από το δεύτερο γάμο του πατέρα του, ο Ρούπερτ Κόρνουελ που διευθύνει μια εφημερίδα.

Ο Τζον Λε Καρρέ ολοκληρώνοντας στις εγκύκλιες σπουδές στη Πέγκμπουρν στη κομητεία Μπερκσάιρ, συνέχισε στην πρότυπη σχολή Σέρμπορν που όμως εγκατέλειψε μη μπορώντας τον αυστηρό εσωτερικό κανονισμό της.

Το 1949 σπουδάζει ξένες γλώσσες στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και τον επόμενο χρόνο εντάχθηκε στις αγγλικές στρατιωτικές μονάδες ασφαλείας και πληροφοριών που είχαν παράρτημα στην Αυστρία. Εκεί σπουδάζοντας την γερμανική γλώσσα ανέλαβε τον τομέα ανακρίσεων των φυγάδων του σιδηρού παραπετάσματος. Μετά τις φιλότιμες εκεί υπηρεσίες του το 1952 επιστρέφει στην Αγγλία και εισάγεται στο Lincoln College της Οξφόρδης, όπου ανέλαβε συνεργάτης της Εμ-Άι-φάιβ (ΜΙ-5) προκειμένου να παρακολουθεί και να παρέχει πληροφορίες για αριστερές ομάδες φοιτητών που ενδεχομένως να είχαν συναντήσεις με Ρώσους παράγοντες. Το 1956 έλαβε το πτυχίο του και άρχισε να διδάσκει γαλλικά και γερμανικά.

Παράλληλα, είχε αναδειχθεί πλέον και αξιωματούχος της ΜΙ-5, αναλαμβάνοντας αποστολές παρακολούθησης στην ενδοχώρα. Το 1960 μετατέθηκε στη Πρεσβεία της Βόννης αναλαμβάνοντας καθήκοντα β΄ γραμματέως και στη συνέχεια στο Αμβούργο, όπου και αναλαμβάνει Πρόξενος.
Την ίδια αυτή εποχή ξεκινά και το συγγραφικό το... Διαβάστε περισσότερα
υ έργο με το πρώτο μυθιστόρημά του «Πρόσκληση για τους νεκρούς» (1961) που αποτελεί ένα μέρος της μέχρι τότε εμπειρίας του στο χώρο της κατασκοπείας εμπλέκοντας φανταστική δράση Γερμανών πρακτόρων στην Αγγλία, όπου στο τέλος αποκαλύφθηκαν από τις Αρχές και συνελήφθησαν.
Οι αποστολές όμως που αναλαμβάνει στο μεταξύ είναι ακόμα σοβαρότερες, το ίδιο όμως συμβαίνει και στο συγγραφικό του έργο με τη συγγραφή του δεύτερου «Μια δολοφονία ποιότητας» (1962) και με το τρίτο και επιτυχέστερο «Ο κατάσκοπος που ήρθε από το κρύο» (1963), λόγω της μυστικής του όμως θέσης υπογράφει με το ψευδώνυμο Τζον Λε Καρρέ (= Ιωάννης ο τετράγωνος στη γαλλική γλώσσα).
Περί το τέλος όμως του 1963 μετά την σημειωθείσα αυτομόληση του Άγγλου πράκτορα. Κιμ Φίλμπυ στη Ρωσία όπου και αποκάλυψε τα ονόματα όλων των Άγγλων πρακτόρων η ΜΙ-6 αποδέσμευσε τον Τζον Λε Καρρέ και αυτός αποχώρησε για να ασχοληθεί πλέον απερίσπαστος στη συγγραφή μυθιστορημάτων κατασκοπείας.
Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551