Αναζήτηση
Τσαρλς Λότον (Charles Laughton) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
01/07/1899
Θάνατος
15/12/1962
Ηλικία
63
Βιογραφικό
Ο αγγλικής καταγωγής ηθοποιός γεννήθηκε στο Γιόρκσιρ (01/07/1899). Γιος των ξενοδόχων Ελίζα Κόνλον και Ρόμπερτ Λότον, φοίτησε αρχικά στο Jesuit Stonyhurst College στο Λάνκασιρ και στη συνέχεια στο Λονδίνο, στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (RADA). Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στη σκηνή ήταν το 1926. Το 1927, πρωταγωνίστησε μαζί με τη μέλλουσα σύζυγό του, Έλσα Λάντσεστερ, με την οποία παρέμεινε ως το τέλος της ζωής τους. Δεν απέκτησαν, ωστόσο, παιδιά.
Πρωταγωνίστησε σε μια μεγάλη γκάμα ταινιών, από κλασικές ως πιο σύγχρονες. Η καριέρα του στον κινηματογράφο τον οδήγησε στο Μπροντγουέι και στη συνέχεια στο Χόλιγουντ, αλλά συνεργάστηκε, επίσης, με τον Αλεξάντερ Κόρντα σε μερικές από τις πιο σημαντικές βρετανικές ταινίες της εποχής.
Ο Λότον ήταν ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους και αγαπητούς ηθοποιούς της γενιάς του. Μεταξύ των ταινιών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη επιτυχία ήταν: “Μις Μπάρετ” (The Barretts of Wimpole Street, 1934), “Ναυτική Ανταρσία” (Mutiny on the Bounty, 1935), “Ruggles of Red Gap” (1935), “Η Ταβέρνα της Τζαμάικα” (Jamaica Inn, 1939), “Η Παναγία των Παρισίων” (The Hunchback of Notre Dame, 1939). Στα τελευταία χρόνια της καριέρας του ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία. Γύρισε μόλις μια ταινία για τη μεγάλη οθόνη, το φιλμ νουάρ “Η Νύχτα του Κυνηγού” (The Night of the Hunter, 1955), η οποία ήταν αποτυχημένη εμπορικά, αν και σήμερα θεωρείται μια από τις καλύτερες της περιόδου. Ανέλαβε επίσης τη σκηνοθεσία των θεατρικών παραστάσεων Caine Mutiny Court Martial και Don Juan in Hell του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω στο οποίο επίσης πρωταγωνίστησε.
Ο Λότον θεωρείται από κάποιους ηθοποιούς ως ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της γενιάς του. O σερ Ντάνιελ Ντέι-Λιούιες τον αναφέρει ως ίνδαλμά του, λέγοντας ότι «Ήταν πιθανότατα ο σημαντικότερος ηθοποιός κινηματογράφου αυτής της περιόδου. Είχε κάτι το ξεχωριστό. Ήταν ιδιαίτερα δοτικός ως ηθοποιός, έδινε τον εαυτό του σε αυτό που έκανε. Η ερμηνεία του ήταν καθηλωτική».
Σημαντική ήταν και η καριέρα του στο θέατρο. Το ντεμπούτο του στο σανίδι ήταν το 1926 με το θεατρικό του Γκόγκολ “Ο επιθεωρητής”. Εμφανίστηκε σε πολλά θεατρικά στο Γουέστ Εντ και αλλού στα χρόνια που ακολούθησαν.
Επίσης, ο o Λότον έχει κάνει πάρα πολλές ηχογραφήσεις.
Απεβίωσε στις 15 Δεκεμβρίου του 1962, σε ηλικία 63 ετών.

Βραβεύσεις
• 1933: Βραβείο Α΄Ανδρικού Ρόλου στην ταινία Ερρίκος Η΄(The Private Life of Henry VIII)
• 1936: υποψήφιος για ... Διαβάστε περισσότερα
βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στην ταινία Ναυτική Ανταρσία (Mutiny on Bounty)
• 1958: υποψήφιος για βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στην ταινία Μάρτυρας Κατηγορίας (Witness for the Prosecution)
Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551