Αναζήτηση
Σεμίχ Καπλάνογλου βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
1963
Ηλικία
61
Βιογραφικό
Ο Σεμίχ Καπλάνογλου είναι ένας από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες της σύγχρονης Τουρκικής κινηματογραφίας. Είναι επίσης συγγραφέας και παραγωγός. Έχει γράψει πολλά άρθρα για τις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες όπως οι: Gergedan, Gösteri, Cumhuriyet, και Sanat Dünyamız μεταξύ 1987 και 2003.
Γεννήθηκε το 1963 και αποφοίτησε από τη σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Dokuz Eylül του Izmir το 1984.
Έκανε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του το 2001 με την ταινία Away from home η οποία απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ της Σιγκαπούρης.
Το 2005 κυκλοφόρησε η δεύτερη ταινία του Angel’s fall η οποία πήρε βραβείο Καλύτερης ταινίας στα φεστιβάλ Nantes, Kerala και Βαρκελώνης.
Με την τρίτη του ταινία Yumurta (Egg), η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πενθήμερο των Δημιουργών το 2007, πήρε βραβείο σκηνοθεσίας στα Φεστιβάλ: Fajr,Valdivia και Bangkok World. Η ταινία κέρδισε συνολικά 30 βραβεία, ανάμεσα τους σημαντικά Τουρκικά βραβεία όπως τα Golden Orange (Φεστιβάλ Antalya) και Golden Tulip (Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης).
Η ταινία του Sut (Milk) έκανε πρεμιέρα το 2008 στο Φεστιβάλ Βενετίας και προβλήθηκε σε φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο κερδίζοντας βραβεία όπως το FIPRESCI στο Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης.
Η πιο πρόσφατη ταινία του, Bal (Honey), τρίτο και τελευταίο μέρος της λεγόμενης «Τριλογίας του Γιουσούφ», κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στην 60η Berlinale.

Φιλμογραφία


2001 Away from home
2005 ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ (Angel’s fall)
2007 ΑΥΓΟ Yumurta (Egg)
2008 ΓΑΛΑ Sut (Milk)
2010 ΜΕΛΙ Bal (Honey)
Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551