Αναζήτηση
Σίντνεϊ Πουατιέ (Sidney Poitier) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
20/02/1927
Θάνατος
06/01/2022
Ηλικία
95
Βιογραφικό

Ο Σερ Σίντνεϊ Πουατιέ (20 Φεβρουαρίου 1927 - 6 Ιανουαρίου 2022) ήταν Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, βραβευμένος με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1963 Κάτω από το Βλέμμα του Θεού (Lillies of the Field).


Το 1963, ο Πουατιέ έγινε ο πρώτος μαύρος που κέρδισε 'Οσκαρ καλύτερου ηθοποιού  για ρόλο του στην ταινία "Lilies of the fied". Η σημασία αυτού του επιτεύγματος ενισχύθηκε το 1967, όταν πρωταγωνίστησε σε τρεις επιτυχημένες ταινίες ταινίες (To Sir  with Love, In the Heat of the Night, Guess Who's Coming to Dinner), που τον κατέστησαν τον πιο εμπορικό ηθοποιό εκείνης της χρονιάς. Το 1999, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου αναγόρευσε τον Πουατιέ ως ένα από τους μγαλύτερους άνδρες ηθοποιούς όλων των εποχών, κατατάσσοντά τον στην 22η θέση σε μία λίστα από 25.

Ο Πουατιέ έχει σκηνοθετήσει μερικές δημοφιλείς ταινίες όπως το "A Piece of the Action",  "Uptown Saturday Night" και το "Let's Do It Again" (με τον φίλο του Bill Cosby) καθώς και το Stir Crazy (με πρωταγωνιστή το Richard Pryor και τον Gene Wilder). Το 2002 τιμήθηκε από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών με βραβείο που ανέφερε "Για να Σίντνεϊ Πουατιέ, σε αναγνώριση των αξιοσημείωτων επιτευγμάτων του ως καλλιτέχνη και ως ανθρώπου».

Από το 1997 υπήρξε πρεσβευτής των Μπαχαμών στην Ιαπωνία. Στις 12 Αυγούστου 2009, στον Σίντνεϊ Πουατιέ απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, η μεγαλύτερη πολιτική τιμή των Ηνωμένων Πολιτειών της, από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Πέθανε ο μεγάλος ηθοποιός Sidney Poitier Πέθανε ο μεγάλος ηθοποιός Sidney Poitier  πριν 2 χρόνια
Δόξα να έχει η Meryl Streep (και μετά ο Θεός) λένε όλοι οι οι νικητές των όσκαρ! Δόξα να έχει η Meryl Streep (και μετά ο Θεός) λένε όλοι οι οι νικητές των όσκαρ!  πριν 10 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551