Αναζήτηση
Τζόρντι Σαβάλ (Jordi Savall) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Βιογραφικό
Γεννημένος το 1941 στην Καταλονία, με όψη που θυμίζει κάποιον από τους Ισπανούς ιππότες στους πίνακες του Ελ Γκρέκο, ο Τζόρντι Σαβάλ είναι η πεμπτουσία του καλλιτέχνη και της εντέλειας. Από το 1970 και μετά από σπουδές στην Βαρκελώνη και την Βασιλεία της Ελβετίας, επιμένει, ερευνά και ξαναδίνει ζωή στην παλιά μουσική, με ρεπερτόριο που καλύπτει τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση και φτάνει μέχρι το Μπαρόκ.

Το 1974 δημιούργησε το σύνολο Hesperion XX (από το 2000 έγινε Hesperion XXI), μια ομάδα μουσικών, που με τη δική του καθοδήγηση κατέκτησε ένα μοναδικό μουσικό σφρίγος και μια εξαιρετική αίσθηση του πνεύματος της εποχής της παλιάς μουσικής.

Το 1987, επέστρεψε από τη Βασιλεία στη Βαρκελώνη και έφτιαξε το φωνητικό σύνολο Capella Reial de Catalunia, το οποίο αφοσιώθηκε στην ερμηνεία μουσικών που γράφτηκαν πριν από το 18ο αιώνα και το 1989 συγκρότησε την ορχήστρα Concert des Nations, η οποία ερμηνεύει Μπαρόκ ρεπερτόριο. Ο Τζόρντι Σαβάλ επανακατέκτησε, όσο κανείς άλλος, όχι μόνο την τεχνική, αλλά και το δημιουργικό πνεύμα των μουσικών της Αναγέννησης, που είχαν τη βιόλα ντα γκάμπα στο κέντρο του κόσμου τους και αντιλήφθηκε ότι αυτή ήταν μια τέχνη ελεγχόμενου αυτοσχεδιασμού, πιο κοντά στη τζαζ από ότι στην κλασική σύνθεση.

Ο Τζόρντι Σαβάλ υπήρξε τυχερός γιατί συνάντησε μουσικούς που συμμερίζονται την πειθαρχημένη ελευθερία του ύψους του και ίσως η πιο σημαντική του συνοδοιπόρος είναι η σοπράνο Μονσεράτ Φιγέρας ( με την οποία είναι παντρεμένοι 42 χρόνια). Στο απόλυτο πνεύμα της εποχής και εκείνη, με την καπνισμένη, διαπεραστική και εκφραστική φωνή της, στέκει ανάμεσα στην όπερα και το παραδοσιακό τραγούδι και συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και από τα δυο είδη. Η κόρη τους Αριάννα Σαβάλ παίζει άρπα και τραγουδάει και ο γιός τους Φεράν Σαβάλ παίζει λαούτο και τραγουδάει όχι μόνο στο οικογενειακό συγκρότημα, αλλά και στα τζαζ κλαμπ της Βαρκελώνης.

Το 1998 ο Τζόρντι Σαβάλ ίδρυσε τη δική του δισκογραφική εταιρία, την Alia Vox αφού προηγουμένως είχε ηχογραφήσει δεκάδες δίσκους με την EMI Classics στην αρχή και με την Astree στη συνέχεια. Το συγκρότημα έχει γράψει περισσότερους από εκατό δίσκους και ο ίδιος ο Σαβάλ υπήρξε υποψήφιος δυο φορές για το βραβείο Grammy. To 1991 προσάρμοσε και ερμήνευσε τη μουσική του Μαρέν Μαρέ για την ταινία του Αλέν Κορνό, «Όλα τα πρωινά του κόσμου», κέρδισε το βραβείο Σεζάρ για την δουλειά του αυτή και ο δίσκος με την επένδυση της ταινίας πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύ... Διαβάστε περισσότερα
ριο αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551