
Η παράσταση που έκανε αίσθηση στο κοινό, «ΥΒΡΙΣ» σε σκηνοθεσία του Νίκου Τουλιάτου, συνεχίζει τη δυναμική της πορεία στο Θέατρο Αλκμήνη για δέκα επιπλέον παραστάσεις κάθε Δευτέρα στις 21:30. Πρόκειται για μια πρόταση ρυθμοποιητικού θεάτρου από την ομάδα «Ηχοποιοί», που καλεί το κοινό να αναλογιστεί τη δική του στάση απέναντι στα προσωπικά και συλλογικά αδιέξοδα.
«Οφείλουμε ένα λεπτό κραυγής για όλα τα χρόνια που σιωπήσαμε...». Με αυτή τη φράση ξεκινά μια αναζήτηση για τη βαθύτερη έννοια της ύβρης. Τι ακριβώς είναι η ύβρη; Είναι μια καταστροφική και αυτοκαταστροφική δράση που οδηγεί πάντοτε στο πουθενά, εκμηδενίζοντας το ήθος και τη λογική.
Έξι πρόσωπα από την αρχαία ελληνική τραγωδία απολογούνται για τις πράξεις τους σε ένα συμπόσιο στον Άδη που τελείται εν είδει δικαστηρίου και επαναλαμβάνεται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος. Πρόσωπα που έφτασαν στην ύβρη ή υπήρξαν θύματά της, πρόσωπα που αντιστάθηκαν ή παρασύρθηκαν από το πάθος για τον πλούτο, την εξουσία και την απονομή δικαιοσύνης, άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους.

Η παράσταση αυτή, με τη μορφή μιας δίκης στον Άδη η οποία ουσιαστικά δεν επιφέρει τιμωρία, μας φέρνει αντιμέτωπους με τα αποτελέσματα παθών που, βιωμένα στον υπέρτατο βαθμό, καταλήγουν να είναι μια ύβρη. Οι ένοχοι και τα θύματα στο συμπόσιο αυτό αποκαλύπτονται, ξεσπούν και απολογούνται. Δεν διαφέρουν από τους θεατές που στρέφονται στις προσωπικές τους ύβρεις, στα καταστροφικά τους πάθη, στο μίσος, τον φανατισμό και τον ρατσισμό.
Στην εποχή που διανύουμε, είναι εξαιρετικά εύκολο να αγγίξουμε το υπερβολικό. Όλοι μας φέρουμε εν δυνάμει έναν αιμοδιψή, τυφλωμένο για δύναμη και εξουσία Αγαμέμνονα. Μέσα από το έργο, ο καθένας θα βρεθεί αντιμέτωπος, έστω και με συμβολικό τρόπο, με τις πράξεις του, αντιλαμβανόμενος την αναγκαιότητα για ηθική και κοινωνική συνείδηση.

Τοποθεσία: Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα)
Παραστάσεις: Από 5 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα στις 21:30
Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: Διαθέσιμα στο ticketservices.gr και στο ταμείο του θεάτρου
