Αναζήτηση
Eurovision 2022: Χώρα εξετάζει την αποχώρηση και προσφυγή στο δικαστήριο των διοργανωτών | iShow.gr
Ειδήσεις
Eurovision 2022: Χώρα εξετάζει την αποχώρηση και προσφυγή στο δικαστήριο των διοργανωτών
Σάββατο, 21 Μαΐου 2022
15:47


Στον απόηχο των αντιδράσεων των έξι χωρών έπειτα από την παρέμβαση της EBU στην ψηφοφορία των κριτικών τους επιτροπών, η Ρουμανία, απειλεί ήδη με αποχώρηση από τον επόμενο διαγωνισμό, το 2023!

Το TVR αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο η EBU χειρίστηκε την κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε με την ψηφοφορία των εθνικών επιτροπών κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού και του τελικού.

Ενώ ορισμένες χώρες έχουν τιμωρηθεί, οι βαθμοί των κριτών αντικαταστάθηκαν από βαθμολογία της ίδιας της EBU, μέσω ενός αδιαφανούς “αλγορίθμου”, ο οποίος με τη σειρά του εγείρει υποψίες. Ακόμη χειρότερα, έλαβαν πρόσθετους βαθμούς που κατευθύνθηκαν από την EBU για λογαριασμό των χωρών που τιμωρήθηκαν.

Εάν η EBU είχε κοινοποιήσει στις αντιπροσωπείες των καναλιών τις σημειώσεις που δόθηκαν από τους κριτές των έξι χωρών την επομένη της ψηφοφορίας του δεύτερου ημιτελικού και είχε εξηγήσει πειστικά την ύπαρξη “παράτυπης ψηφοφορίας”, το TVR θα είχε τον χρόνο να αντιδράσει, να ερευνήσει και να διορθώσει την κατάσταση, εάν υπήρχε θέμα.

Με αυτό τον τρόπο, την Πέμπτη 12 Μαίου, θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε κάθε υποψία που αιωρούνταν πάνω από τις ψήφους που έδωσαν οι κριτές στον δεύτερο ημιτελικό. Αυτό θα ήταν δυνατό μόνο εάν η EBU είχε αντιμετωπίσει το TVR ως πραγματικό συνεργάτη και είχε λάβει υπόψη το γεγονός ότι ο κανονισμός της Eurovision είναι αυτός που δίνει πλήρη ανεξαρτησία στις εθνικές επιτροπές και ότι οι τηλεοράσεις δεν μπορούν ούτε να μάθουν ούτε να επηρεάσουν τις βαθμολογίες.

Δυστυχώς, η EBU αποφάσισε να μας στείλει τις σχετικές πληροφορίες μετά από μία εβδομάδα και το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να ζητήσουμε από την επιτροπή της Ρουμανίας επίσημες εξηγήσεις.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η EBU διαθέτει μηχανισμούς πρόληψης και ελέγχου. Όταν υπάρχει υποψίες για παρατυπίες, μπορεί να στείλει παρατηρητές για να επιβλέπουν τη διαδικασία ψηφοφορίας. Αυτό συνέβη φέτος, όταν η EBU αποφάσισε να στείλει παρατηρητές σε δύο από τις έξι χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις. Το συμπέρασμα των παρατηρητών ήταν ότι η ψηφοφορία ήταν σωστή και δεν ανέφεραν κανένα παράπτωμα ή απόπειρα νοθείας.

Η ακατανόητη στάση της EBU απέναντι στο TVR, υπογραμμίζεται επίσης από το γεγονός ότι οι διοργανωτές επέλεξαν να πουν ψέματα κατά την μετάδοση των αποτελεσμάτων του τελικού. Όταν ήρθε η σειρά της Ρουμανίας να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επιτροπής, οι διοργανωτές επικαλέστηκαν “τεχνικό πρόβλημα”.

Επαναλαμβάνουμε αυτό που είπαμε και στην αρχική μας δήλωση: δεν υπήρξε κανένα τεχνικό πρόβλημα. η Έντα Μάρκους ήταν έτοιμη να βγει ζωντανά και η σύνδεση λειτούργησε σωστά. Ο μόνος λόγος που μας απαγόρευσαν να ανακοινώσουμε την ψηφοφορία της επιτροπής μας, η οποία έδινε 12 βαθμούς στη Μολδαβία, ήταν ότι αρνηθήκαμε να δεχτούμε την βαθμολογία που μας επέβαλε η EBU.

Μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε και την καταστροφή της εικόνας που προκλήθηκε στη δημόσια τηλεόραση, οι εκπρόσωποι τoυ TVR εξετάζουν την αποχώρηση της Ρουμανίας από τη Eurovision και την προσφυγή στο δικαστήριο των διοργανωτών της Eurovision.

Πηγή: tvnea.gr
Επικοινωνήστε με το iShow.gr
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
Αρχική Σελίδα
Ταινίες
Τηλεόραση
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551