Αναζήτηση:
Μουντιάλ αστέγων 2007: η ελληνική συμμετοχή
Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010
00:00
Σε ένα ξεχωριστό μουντιάλ, το Μουντιάλ των Αστέγων, είναι αφιερωμένη η αποψινή εκπομπή "Η μηχανή του χρόνου" με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, που θα προβληθεί στις 23:30.

Την Άνοιξη του 2007 ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η προσπάθεια να συγκροτηθεί εθνική ομάδα αστέγων προκειμένου να αγωνισθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αστέγων στην Κοπεγχάγη, όπου συμμετείχαν «άστεγοι αθλητές» από 48 χώρες. Το περιοδικό «Γαλέρα» ανέλαβε να συντονίσει την προσπάθεια και να οργανώσει την ομάδα.

Σύμφωνα με το διεθνή ορισμό άστεγοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κατοικία, οι πρώην χρήστες ουσιών και οι οικονομικοί μετανάστες.

Η «Μηχανή του Χρόνου» κατέγραψε τις προσπάθειες των άστεγων ποδοσφαιριστών, από την πρώτη προπόνηση, μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου στη Δανία.

Το ποδόσφαιρο όμως, δεν ήταν παρά η αφορμή για να αναδειχθούν τα τεράστια προβλήματα της φτώχειας, της στέγης, της μετακίνησης, της νομιμοποίησης των μεταναστών, αλλά και της ζωής των πρώην εξαρτημένων.
«Έχω οικογενειακό τάφο στο πρώτο νεκροταφείο, αλλά δεν έχω σπίτι να μείνω» εξομολογείται ένας από τους αστέγους που συμμετέχουν στην ομάδα.

«Την περίοδο της εξάρτησης ένιωθα σαν την αλεπού με την κομμένη ουρά» λέει ο αρχηγός της ομάδας, πρώην χρήστης.

Οι οικονομικοί μετανάστες διηγούνται την περιπέτεια για την απόκτηση της πράσινης ή της ροζ κάρτας.
«Βρίζω και τσακώνομαι με την κοπέλα μου κάθε φορά που πρέπει να πάω για ανανέωση της κάρτας στο αστυνομικό τμήμα». Αυτά είναι τα λόγια ενός μετανάστη από το Ιράκ που δε χάνει καμιά προπόνηση, αλλά ξέρει ότι δεν διαθέτει νόμιμα χαρτιά, που θα του επιτρέψουν να ταξιδέψει στην Κοπεγχάγη.

Περίπου εξήντα άστεγοι ποδοσφαιριστές συμμετείχαν στις προπονήσεις. Μόνο οκτώ όμως, από αυτούς, θα ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στο μουντιάλ των αστέγων, μια και οι ομάδες είναι οκταμελείς.
Για τους περισσοτέρους, ήταν η πρώτη φορά που εντάχθηκαν σε μια οργανωμένη ομάδα στη χώρα μας και είχαν τη δυνατότητα να τρέξουν, όχι επειδή τους κυνηγούν, αλλά για να παίξουν μπάλα… «Θα πάμε στη Κοπεγχάγη για να πάρουμε το κύπελλο, αλλά και για να ρίξουμε μια κλωτσιά στη φτώχια και το ρατσισμό» λέει ο Νικηφόρος, ο αρχηγός της ομάδας και η φράση του αυτή έγινε ο τίτλος του ντοκιμαντέρ.

Στη Δανία άστεγοι και άλλων χωρών περιγράφουν τα δικά τους βιώματα, ενώ η ελληνική ομάδα αγωνίζεται για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Στο τέλος του τουρνουά η Ελλάδα σήκωσε το πιο βαρύτιμο έπαθλο της διοργάνωσης, αλλά δεν ήταν αυτό του πρωταθλητή!...)

Απόψε στις 23:30 στην εκπομπή "Η μηχανή του χρόνου" στη ΝΕΤ.

Συζητήστε για την είδηση
 Δημοσίευση στο

Σχετικά με την είδηση πρόσωπα