Αναζήτηση
"Σπουδή στη Βία" στο θέατρο της οδού Παραμυθιάς | iShow.gr
Ειδήσεις
"Σπουδή στη Βία" στο θέατρο της οδού Παραμυθιάς
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010
05:06
Από τη Σάντυ Μορφούλη
sandy.morfouli@ishow.gr

…’’έχε γεια..καλό απόγευμα κι ωραία λιακάδα σήμερα’’

‘’ένα αστείο είναι μόνο. Θα ξαναγυρίσω, πάντα ξαναγυρνάω. Ο άλλος όμως δεν το ξέρει.. Μ’ακούς;’’

Και το βροντερό της γέλιο διαπερνά κάθε εγκεφαλικό σου κύτταρο, τόσο που να αισθάνεσαι ότι έχεις οικειοποιηθεί μια κατάσταση που δε σου ταιριάζει. Έ να έργο που γράφτηκε το 1979 και όμως υποδηλώνει μια κατάσταση που πάντα θα είναι στο προσκήνιο. Η σωματική και ψυχολογική βία. Πως γίνεται συνήθεια και δεν ξεπερνιέται ποτέ. Ένα τέλος αναμενόμενο και μια κατάσταση ψυχεδελική. Μια σπουδή στην ψυχολογική και σωματική βία, μέσα από μια μπεκετική αντιμετώπιση που φθάνει μέχρι τα όρια του παραλόγου.

Ακρότητες που διαδέχονται η μία την άλλη και πριν προλάβεις να ακούσεις το ‘’μη σε παρακαλώ, όχι άλλο, σε παρακαλώ να είσαι ευγενικός, δε θέλω να με δέσεις με αυτές τις αλυσίδες’’ να ακούς το ‘’σε παρακαλώ μείνε, μη με αφήνεις μόνη μου’’

Και γελάει ξανά και ξανά, μέχρι να το αισθανθείς πως είναι παράλογο. Δεν αγγίζει τα όρια του, όπως είχε ειπωθεί, αλλά τα ξεπερνά.

Πως είναι να ζεις καθισμένος σε μια καρέκλα, να είσαι το θύμα; Να μη μπορείς να σηκωθείς, να είσαι δέσμιος μια επιθυμίας που πηγάζει από μια συνήθεια παράλογων αισθήσεων;
Κι ο όρθιος, απέναντι σου να σε χλευάζει, να γελάει και να φωνάζει, να ζητά συγνώμη, να πάει να σ’ αγκαλιάσει και να σε σπρώχνει. Να λέει συγνώμη και ‘’δεν θα σε ξαναπειράξω ποτέ’’ και τότε να αναρωτιέσαι μέχρι που μπορεί να φτάσει το παράλογο δύο ανθρώπων που θα χρησιμοποιούσες την ορολογία ‘’ψυχικά άρρωστος’’ βασιζόμενοι στην ψυχιατρική. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί.

Κι οι δύο προσπαθούν να επιβιώσουν και να επιβληθούν ο ένας στον άλλο, να πάρουν τη «θέση του άλλου». Πρώτα η γυναίκα, τόσο επιβλητική που δεν θα περίμενες να τη δεις σε αντίστροφο ρόλο. Και στο σημείο που νομίζεις ότι έχεις τον έλεγχο και το υποστηρίζεις ‘’σαν τα βιβλία που σου μαθαίνουν ότι έχεις συνείδηση του ασυνείδητου’’, η αδυναμία σε χτυπά. Δεν υπάρχει άλλο κουράγιο πλέον σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Κι ενώ δεν ήθελες να κάτσεις σε μια καρέκλα για να μην είσαι εσύ το θύμα, εκεί τελικά κατέληξες και όχι πλέον μόνο για λίγο..

Να υποφέρεις, να κλαίς, να θες να..σκοτωθείς ή να σκοτώσεις τον άλλον και τελικά..

Μετά την ένταση των 60 λεπτών, ήταν αναμενόμενο. Και τελικά δεν θα ξαναγυρίσει. Αίματα. Και τελικά.. ’’έχε γειά, καλό απόγευμα, κι έχει ωραία λιακάδα σήμερα..’’

Έργο του Γάλλου, Ζαν-Λυκ Λαγκάρς, τον οποίο αναλαμβάνει να μας γνωρίσει η θεατρική ομάδα «Σύρραξις», που από χθες παρουσιάζει στο Θέατρο της οδού Παραμυθιάς το έργο του Σπουδή στη βία, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ιάκωβου Δρόσου. Η παράσταση Σπουδή στη βία βασίζεται στο έργο La Place de l'autre, που ο Ζ.-Λ. Λαγκάρς έγραψε το 1979, ένα από τα πρώτα του θεατρικά κείμενα, το τέταρτο από τα συνολικά 26 που έγραψε στη σύντομη ζωή του. Είναι μια σπουδή στην ψυχολογική και σωματική βία, μέσα από μια μπεκετική αντιμετώπιση που φθάνει μέχρι τα όρια του παραλόγου. Άλλωστε ο Λαγκάρς ήταν λάτρης του Μπέκετ και του Ιονέσκο και μάλιστα πολλά από τα έργα του είναι άμεσες αναφορές σ’ αυτούς τους δύο δημιουργούς.

Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Ιάκωβος Δρόσος παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Δώρα Θωμοπούλου και Γιώργος Αραχωβίτης, ενώ οι μουσικοί Γιάννης και Χρήστος Γαλίτης παίζουν επί σκηνής μουσική αλλά ‘’αποτελούν και τους μάρτυρες αυτού του ψυχολογικού (αλλά κάποτε και φυσικού) βασανιστηρίου αντιπροσωπεύοντας όλους τους εφησυχασμένους θεατές...’’

Προσωπικά δεν θα το έθετα έτσι ακριβώς. Διότι οι θεατές σίγουρα δεν ήταν εφησυχασμένοι και οι παρουσίες των δύο παραπάνω αντρών, οι οποίοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα, εμφανίστηκαν στη σκηνή περισσότερο ως απειλή παρά ως μάρτυρες.
Επικοινωνήστε με το iShow.gr
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
Αρχική Σελίδα
Ταινίες
Τηλεόραση
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551