Αναζήτηση:
Polisse – Κριτική
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012
19:02

Pame Cinema -

Μια φωτογράφος, η Μελίσσα (Maiwenn), αποσπάται για μερικούς μήνες από το Υπουργείο στην μονάδα προστασίας ανηλίκων στο Παρίσι για να δημιουργήσει ένα φωτογραφικό άλμπουμ με τη δουλειά της ομάδας και ζει από κοντά το έργο της, αλλά και τις σχέσεις των μελών της.

Σαν δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, το Polisse, ακολουθεί τα πρότυπα των Αμερικάνικων ταινιών ή μάλλον σήριαλ με θέμα την αστυνομία και την δουλειά της. Εδώ το θέμα όμως είναι πιο ευαίσθητο, καθώς έχει να κάνει με τα παιδιά, κάτι που βαραίνει συναισθηματικά τον θεατή αν και οι κακοποιήσεις δεν προβάλλονται οπτικά. H επιλογή των περιστατικών έχει γίνει με προσοχή καλύπτοντας την μεγαλύτερη δυνατή γκάμα περιστατικών που χειρίζεται το τμήμα, από παππούδες που ασελγούν στις 5χρονες εγγονές τους, έως την απελπισμένη μαύρη μητέρα που παραδίδει το παιδί της για να μην ξεπαγιάσει στο δρόμο μαζί της. Ζοφερές, απάνθρωπες κααστάσεις που συμβαίνουν γύρω μας και μερικές φορές τις ξεχνάμε.

Σαφέστατα ωστόσο η Maiwenn που είναι και σκηνοθέτης της ταινίας, έχει σαν κύριο στόχο να αναδείξει τις σχέσεις των μελών της ομάδας, το πώς βιώνουν την καθημερινότητά τους, τις αντιζηλίες τους, τις κόντρες τους με τους ανωτέρους τους, τις δύσκολες υποθέσεις που αναλαμβάνουν, τις ώρες εκτός δουλειάς που είναι μαζί.

Η ομάδα παρουσιάζεται όπως και στα αντίστοιχα σήριαλ να περνάει όλον τον ελεύθερο χρόνο της μαζί και αυτό είναι κάτι που πάντα μας εντυπωσιάζει και μας κάνει να απορούμε. Έτσι συμβαίνει στην πραγματικότητα? Δεν έχουν ζωή έξω από την μονάδα ή απλά αυτό είναι σκηνοθετικό εύρημα για να μας δείξουν την ανθρώπινη πλευρά τους?

Οι χαρακτήρες ωστόσο είναι ζεστοί και ανθρώπινοι και από την ταινία παρελαύνει η αφρόκρεμα του Γαλλικού σινεμά, όπως η Karin Viard, ο Joey Starr, η Marina Fois, η Sandrine Kiberlain, ο Frederic Pierrot και η Emmanuelle Bercot που έχει γράψει και το σενάριο μαζί με την Maiwenn. Σημειολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο τρόπος λειτουργίας του τμήματος και η συμπεριφορά των μελών της ομάδας, που είναι πολύ διαφορετικά από τα αντίστοιχα Αμερικάνικα πρότυπα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ταινίες και βρίσκονται πολύ πιο κοντά στα δικά μας Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ενδιαφέρον για τη θεματολογία του και τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, δεν ξεφεύγει όμως από την τυποποίηση των αστυνομικών σειρών. Το Polisse πήρε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 2011, καθώς και δύο βραβεία Cesar (μοντάζ και καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού για την Naidra Ayadi).

Βαθμολογία: 6 στα 10

 

 

 

Polisse – Κριτική

Πηγή: pame-cinema.gr
Συζητήστε για την είδηση
 Δημοσίευση στο

Σχετικά με την είδηση πρόσωπα