Αναζήτηση:
The Grandmaster – Κριτική
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013
21:04

Pame Cinema -

the_Grandmaster_3

Το The Grandmaster από τον Kar Wai Wong αναφέρεται στη ζωή του Ιπ Μαν, μεγάλου δάσκαλου του Κουνγκ Φου,  με ένα τρόπο όμως που ξεφεύγει από την γραμμική αφηγηματική δομή που συνήθως χαρακτηρίζει τις βιογραφίες.

Παραμονές του Β΄ Σινο-Ιαπωνικού πολέμου, ο μέγας δάσκαλος Γκονγκ καθώς έχει φθάσει σε μεγάλη ηλικία επιλέγει ως διάδοχο των σχολών του Κουνγκ Φου στο Βορά τον Μα Σαν και στο Νότο τον Ιπ Μαν. Ωστόσο η κόρη του Γκονγκ Ερ προκαλεί τον Ιπ Μαν υπερασπιζόμενη την τιμή της οικογένειάς της και κερδίζει. Με το ξέσπασμα του πολέμου ο Ιπ Μαν θα βρεθεί στο Χονγκ Γκονγκ προσπαθώντας να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του, ενώ η Ερ ορκίζεται εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα της που εν τω μεταξύ σκότωσε ο Μα Σαν.

Μετά τον πόλεμο θα συναντηθούν πάλι για τελευταία φορά, όταν η Ερ έχει πετύχει στην εκδίκησή της και ο Ιπ Μαν είναι αναγνωρισμένος Grandmaster σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο η υπόθεση αποτελεί απλά το χαλί πάνω στο οποίο ο Καρ Γουάι Γονγκ κάνει μια λυρική και φιλοσοφική απεικόνιση του ίδιου του Κουνγκ Φου και των ανθρώπων που το υπηρετούν. Στόχος του δεν είναι να μας πει την ιστορία του Ιπ Μαν αλλά να μεταφέρει με εικόνες την χάρη και την δύναμη των πολεμικών τεχνών και τη φιλοσοφία που τις συνοδεύει, αλλά και να εξιστορίσει με λεπτό τρόπο μια ιστορία αγάπης. Οι χαρακτήρες επικοινωνούν με βλέμματα, κινήσεις απίστευτης χάρης και αρμονίας ενώ όταν μιλούν συνήθως ανταλλάσουν αποφθέγματα, παρά κανονικό διάλογο.

Σε αυτό το σχεδόν ονειρικό περιβάλλον των αιθέριων κινήσεων και των αργών πλάνων, με έξοχη φωτογραφία, όπου η βροχή ή το χιόνι κυριαρχούν με μοναδικό τρόπο, οι δύο πρωταγωνιστές, ο Tony Leung Chiu Wai και η πανέμορφη Ziyi Zhang δίνουν θαυμάσιες ερμηνείες. Η ευαισθησία της Zhang είναι καταλυτική και οι πλαστικές κινήσεις της έχουν απίστευτη χάρη. Ο Tony Leung είναι όπως πάντα εξαιρετικά εκφραστικός με τον δικό του τρόπο και προσθέτει στο χαρακτήρα του Ιπ Μαν κάτι από τη δραματικότητα μιας τραγωδίας.

Ωστόσο το σενάριο παραμένει ομιχλώδες και αποσπασματικό, δυσκολεύοντας την παρακολούθηση, τουλάχιστον για το δυτικό κοινό που δεν γνωρίζει και τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν. Όμως, εάν κανείς το παρακολουθήσει χωρίς να τον απασχολεί η χρονική συνέχεια των γεγονότων και αφεθεί στην μαγεία της εικόνας και της ατμόσφαιρας που δημιουργεί ο σκηνοθέτης θα απολαύσει μια υπέροχη οπτική πανδαισία.

Βαθμολογία: 7 στα 10

The Grandmaster – Κριτική

Πηγή: pame-cinema.gr
Συζητήστε για την είδηση
 Δημοσίευση στο

Σχετικά με την είδηση πρόσωπα

Σχετικά Show

  The grandmaster