Αναζήτηση:
Φιλιά εις τα παιδιά - πολυβραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014
15:25


Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ "Φιλιά εις τα παιδιά" φιλοξενεί και πάλι το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης για δύο ημέρες: στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2014. Μετά την προβολή του Σαββάτου θα υπάρχει δυνατότητα ανοικτής συζήτησης με τον σκηνοθέτη. 

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε ‘‘κρυμμένα παιδιά’’ που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα –ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.

Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Το “Φιλιά εις τα παιδιά” δεν είναι μια ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα, είναι μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος. Είναι μικρές προσωπικές ιστορίες στη δίνη της Ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας, ενώ προβλήθηκε επί πολλές εβδομάδες σε κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ειδικές προβολές σε άλλες πόλεις, σε πολλά σχολεία και τιμήθηκε με 8 βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Η ταινία συνεχίζει τη διεθνή της πορεία σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία.

Στις 27 Ιανουαρίου 2014 θα προβληθεί στο Παρίσι στην έδρα της UNESCO σε εκδήλωση με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μαρτυρίες-Αφήγηση            Ροζίνα Ασσέρ-Πάρδο

                                              Σήφης Βεντούρας

                                              Ευτυχία Νάχμαν-Ναχμία

                                                Σέλλυ Κούνιο-Κοέν

                                                Μάριος Σούσης

Σκηνοθεσία - Σενάριο - Έρευνα Βασίλης Λουλές με τη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

Μουσική Νίκος Κυπουργός
 

 

Προβολές

το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014, ώρα 18:00

και την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014, ώρα 20:00

                

Διάρκεια: 115΄

Αίθουσα: Κινηματογράφος

Τιμή εισιτηρίων: 5€

 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550


Πηγή: athensbars.gr
Συζητήστε για την είδηση
 Δημοσίευση στο

Σχετικά με την είδηση πρόσωπα