Αναζήτηση:
Ο Καζαντζάκης του Σμαραγδή
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017
18:32


«Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος» δηλώνει έμμεσα και συνοπτικά μέσα από τον κινηματογραφικό του ρόλο ο ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος καθώς υποδύεται το συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καζαντζάκης».
Η ταινία βασίζεται στη ζωή και στο έργο του διάσημου Κρητικού συγγραφέα ο οποίος προσπάθησε να αναζητήσει αλήθειες στη ζωή του τόσο μέσα από τα έργα του και τα ταξίδια του όσο και με τη μελέτη άλλων κειμένων και αναλύοντας φιλοσοφικές, θρησκευτικές και πολιτικές τάσεις υπό το πρίσμα του κρητικού πνεύματος, αψηφώντας το φόβο και το θάνατο και κατακτώντας την πνευματική του ελευθερία.

Μέσα από την ταινία, εκτός από την προσωπογραφία του Νίκου Καζαντζάκη προβάλλονται, επίσης, και τοπία της Ελλάδας που επηρέασαν τη ζωή και την προσωπικότητά του «Καζαντζάκη» σε ένα ακόμα κινηματογραφικό πορτρέτο ενός σπουδαίου Έλληνα. 

Δείτε το Trailer της ταινίας «Στην Ευρώπη του σήμερα όπου υπάρχουν εντάσεις και διαφοροποιήσεις, η τέχνη πρέπει να παίξει το ρόλο της, δηλαδή να ενώνει τις ανθρώπους και να τους δίνει δύναμη. Εμείς, οι άνθρωποι του κινηματογράφου το αποδεικνύουμε έμπρακτα. Τέσσερις διαφορετικές χώρες της Ευρώπης Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε μια ταινία για τον Κρητικό Έλληνα, τον Ευρωπαίο και τον οικουμενικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη!» έχει δηλώσει ο Γιάννης Σμαραγδής για το εγχείρημά του.

Τα γυρίσματα της ταινίας, τα οποία ξεκίνησαν την άνοιξη του 2016, πραγματοποιήθηκαν τόσο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Κρήτης όσο και σε ευρωπαϊκές πόλεις καθώς και στην Κίνα.

Εκτός από τον πρωταγωνιστή Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, στην ταινία συμμετέχουν ο Στέφανος Ληναίος, ο Αργύρης Ξάφης, ο Θοδωρής Αθερίδης, η Μαρία Σκουλά, η Αμαλία Αρσένη, η Ζέτα Δούκα, ο Αλέξανδρος Καμπαξής, ο Αlexandros Kollatos, η Γιούλικα Σκαφίδα και ο Στάθης Ψάλτης στον τελευταίο του ρολό.«Μέσα από την ταινία θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα προβληθεί η μεγάλη αλλά και ελκυστική προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και οι τόποι που έζησε, αγάπησε και τον γοήτευσαν. Ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας έλεγε πως «αυτό που καθόρισε την ζωή του αλλά και το έργο του ήταν τα ταξίδια και τα όνειρα».

Αυτό ακριβώς θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί μέσα από την ταινία. Τα ταξίδια του στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Κίνα και μέσα από αυτά οι φιλοσοφικές και μεταφυσικές αναζητήσεις του, αλλά και το «μέσα» το «εσώτερο» ταξίδι.» είχε υπογραμμίσει στο παρελθόν ο Γιάννης Σμαραγδής για τα κυριολεκτικά και μεταφορικά ταξίδια του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.


Πηγή: protothema.gr
Συζητήστε για την είδηση
 Δημοσίευση στο

Σχετικά με την είδηση πρόσωπα