Αναζήτηση
Κριτική «Her»: Μια φουτουριστική ταινία για το σήμερα | iShow.gr
Ειδήσεις
Κριτική «Her»: Μια φουτουριστική ταινία για το σήμερα
Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014
19:15


Ο Spike Jonze αποφάσισε να κάνει μια ταινία όπου ένας άντρας, ο Joaquin Phoenix, ερωτεύεται τον υπολογιστή του, που εδώ έχει τη φωνή της Scarlett Johansson.

Παρά το φουτουριστικό της θέμα, και το περιβάλλον της, που παρουσιάζει ένα κόσμο που και παραμικρή προσωπική στιγμή φιλτράρεται μέσω της τεχνολογίας, μοιάζει πολύ καθημερινό, σε βαθμό που να ξεχνάμε τον φουτουρισμό της ταινίας. Ίσως γιατί ήδη εξαρτόμαστε απ’ αυτούς και τους χρησιμοποιούμε για να φιλτράρουμε τις σκέψεις μας, στην επικοινωνία μας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Spike Jonze απλά διογκώνει το γεγονός αυτό στο «Her», ακόμα και η δουλειά του Joaquin Phoenix είναι καθρέφτης μιας κοινωνίας που δεν μπορεί να επικοινωνήσει και όμως το έχει μεγάλη ανάγκη. Πίσω από ένα γραφείο εξετάζει δεδομένα της προσωπικής ζωής ανθρώπων και αναλαμβάνει να εκφράσει τα συναισθήματα που εκείνοι αδυνατούν να μοιραστούν (τουλάχιστον λεκτικά) μεταξύ τους. Το άκρως οξύμωρο είναι η σύνταξη των επιστολών σε χειρόγραφο γραφικό χαρακτήρα, πάντα βέβαια ηλεκτρονικά.

Και θα ‘λεγες πως ένας άνθρωπος που ασχολείται με την επικοινωνία των άλλων, δεν έχει τέτοια προβλήματα στη προσωπική του ζωή, αλλά τελικά είναι πάντα πιο εύκολο να λύσουμε τα προβλήματα των άλλων παρά τα δικά μας. Έτσι ο Joaquin Phoenix ερωτεύεται έναν υπολογιστή που η προσωπικότητα του έχει φτιαχτεί ειδικά για να καλύψει τις επικοινωνιακές του ανάγκες.

Ο Phoenix παραδίδει μια εξαιρετική ερμηνεία, χωρίς να σου δίνει ποτέ να καταλάβεις πως είναι μόνος του σε ένα δωμάτιο, και πόσο δύσκολο ουσιαστικά είναι να αποδώσεις και με σωματική ενέργεια μια ερμηνεία όπου το άλλο άτομο είναι μια φωνή χωρίς υλική παρουσία. Σίγουρα πάντως βοηθάει και η ζωντάνια στη φωνή της Scarlett Johansson, που κάνει επίσης εξαιρετική δουλειά.

Εν ολίγοις το «Her» παρά τα φουτουριστικά στοιχεία του, δεν είναι μια ταινία για το πώς θα είναι στο μέλλον η τεχνολογία, ή για το πώς θα είμαστε εμείς στο μέλλον εξαιτίας της τεχνολογίας. Είναι μια ταινία που μας προκαλεί να σκεφτούμε το πως είμαστε σήμερα, τη ζωή μας, και τις αδυναμίες. Και είναι μια ταινία που δε πρέπει να χάσετε.Πηγή: athensbars.gr
Σχετικά πρόσωπα
Σπάικ Τζόνζι
Joaquin Phoenix
Σκάρλετ Τζοχάνσον
Επικοινωνήστε με το iShow.gr
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
Αρχική Σελίδα
Ταινίες
Τηλεόραση
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: webmaster@ishow.gr
Δελτία τύπου: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551