Αναζήτηση:
Κριτική «Night Train to Lisbon»: Όταν το ταλέντο χαραμίζεται
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013
19:15


Ο Jeremy Irons είναι σίγουρα ένας απ’ τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς που έχουμε τη τύχη να απολαύσουμε στο σινεμά. 

Τι κρίμα που η νέα του ταινία είναι εντελώς αδιάφορη και δεν του δίνει την δυνατότητα να ερμηνεύσει ούτε καν έναν ήρωα της προκοπής. 

Πρωταγωνιστεί ως ένας απλός καθηγητής, που απ’ ότι καταλαβαίνουμε ζει μια απόλυτα βαρετή ζωή, το καταλαβαίνουμε γιατί δεν μαθαίνουμε τίποτα ουσιαστικό για τη ζωή του. Η ταινία ξεκινά καθώς μια βροχερή μέρα πάει στη δουλειά και στη πορεία σώζει μια κοπέλα που πάει να πέσει από μια γέφυρα, εκείνη εξαφανίζεται αλλά στο παλτό της βρίσκει ένα βιβλίο, και μαγεμένος απ’ αυτό τα παρατάει όλα και φεύγει για τη Λισαβόνα να βρει και να μάθει για το συγγραφέα. 

Το σήμερα του Irons, από πού παρατηρούμε τη πραγματική ιστορία της ταινίας, είναι αδιάφορο. Ούτε έχουμε γνωρίσει κάτι ενδιαφέρον στον πρωταγωνιστή, ούτε μέσα απ’ τη πορεία του στη Λισαβόνα βγάζει κάτι που να μας κάνει να μας δημιουργήσει το οποιοδήποτε συναίσθημα. Δίνει την εντύπωση πως ο μόνος λόγος που υπάρχει είναι γιατί ο Irons έχει απίστευτη φωνή και κάποιος πρέπει να κάνει ένα καλό voice over στα φιλοσοφικά –και ομολογουμένως εντυπωσιακά- αποσπάσματα του βιβλίου. 

Η κυρίως δράση όμως που βρίσκεται στο παρελθόν, στη δικτατορίας της Πορτογαλίας και το πως την έζησε ο γιατρός-φιλόσοφος-συγγραφέας του βιβλίου της ιστορίας, χάνει κάτι –για την ακρίβεια πολλά- απ’ τη δυναμική της με την αποσπασματικότητα, τα μπρος-πίσω σε παρόν και παρελθόν και την παρουσίαση από τρίτους. Δημιουργεί την εντύπωση πως θα μπορούσε να υπάρχει μια πιο ενδιαφέρουσα και άμεση ταινία για την ιστορία αυτή, αλλά δεν είναι το «Night Train to Lisbon». 

Κρίμα γιατί έχει και δυνατό cast, που εκτός απ’ τον Jeremy Irons συμμετέχουν οι Melanie Laurent, Charlotte Rampling, August Diehl, Christopher Lee και Lena Olin.

 


Πηγή: athensbars.gr
Συζητήστε για την είδηση
 Δημοσίευση στο

Σχετικά με την είδηση πρόσωπα