Αναζήτηση:
Πότε ένα παιδί θα πρέπει να κάνει εξετάσεις αίματος
Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014
17:34
Ένα παιδί θα πρέπει να κάνει εξετάσεις αίματος ειδικά όταν:υπάρχει οικογενειακό ιστορικό (πχ υπερχοληστερολαιμϊα, σακχαρώδης διαβήτης, κ.α.)η κατανάλωση τροφής παρουσιάσει είτε αύξηση, με αποτέλεσμα το παιδί να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, είτε μείωση δηλαδή να είναι ελλιποβαρές ανάλογα με την ηλικία του.

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αθηρωμάτωση (δημιουργία πλακών εντός των αγγείων) αρχίζει από την γέννησή μας, οπότε η προστασία των παιδιών είναι απαραίτητη.

Εργαστηριακός έλεγχος έως τα 5 έτη:Γενική αίματος:

Ερυθρά αιμοσφαίρια(RBC), Λευκά αιμοσφαίρια (WBC), Αιμοπετάλια(PLTs), Αιμοσφαιρίνη (Hb), Αιματοκρίτης( Hct), αλλά και οι ερυθροκυτταρικοί δείκτες.

Σίδηρος (Fe)Φερριτίνη (η αποθήκη του σιδήρου στον οργανισμό).Έλεγχος θυρεοειδικών ορμονών (T3, T4, TSH), ενώ υπό υπόνοιας θυρεοειδίτιδας θα πρέπει να γίνουν και τα αντισώματα (anti-TPO, anti-TG) ΣάκχαροΟυρίαΚρεατινίνη Τρανσαμινάσες (SGOT, SGPT)Γενική ούρων Χοληστερίνη Τριγλυκερίδια HDLLDLHbsAg

Εάν κάποιοι από τις παραπάνω παραμέτρους είναι παθολογικοί, τότε ο παιδίατρος θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Ενδεικτικά σε Σιδηροπενία, η οποία αν αφεθεί θα καταλήξει σε σιδηροπενική αναιμία (αδυναμία, κόπωση, τριχόπτωση, έλλειψη συγκεντρώσης κ.α.) θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος σε 3-4 φορές την εβδομάδα. Επίσης η διατροφή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει όσπρια (κυρίως φακές), πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και φρούτα, πχ πορτοκάλια.

Σε περίπτωση που η Χοληστερίνη είναι αυξημένη, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος ζωής του παιδιού, δηλαδή η διατροφή αλλά και η άσκησή του.Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι αυξημένα σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις.

Περίπου οι ίδιες εξετάσεις επαναλαμβάνονται και σε παιδιά άνω των 5 ετών, ενώ εδώ μπορεί να προστεθεί και η Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης, εξέταση η οποία μας δείχνει για ύπαρξη μεσογειακής αναιμίας.Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η αιμοληψία των παιδιών είναι σημαντικό να μην παραβλέπεται από τους γονείς.

Γι αυτό τον λόγο, πριν την αιμοληψία θα πρέπει να προηγείται μια συζήτηση με το παιδί για την αναγκαιότητα αυτής της διαδικασίας, αλλά και τον τρόπο που γίνεται, έτσι ώστε να γίνει η αιμοληψία ευκολότερα.nowdoctor.

gr


Πηγή: newspiper
Συζητήστε για την είδηση
 Δημοσίευση στο