Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Σάκης Παπαδημητρίου - Η αναπνοή του αυτοσχεδιαστή | Παρασκήνιο - 34ος κύκλος - iShow.gr
Παρασκήνιο - 34ος κύκλος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ντοκυμαντέρ
Ενημερωτική εκπομπή
Είδος
Σειρά εκπομπών - ντοκυμαντέρ, ελληνικής παραγωγής, γύρω από τον πολιτισμό.
Συντελεστές
Κύκλοι
1
1
34
Επεισόδιο 34.0:  Σάκης Παπαδημητρίου - Η αναπνοή του αυτοσχεδιαστή
1979. Στους πρόποδες της Ακρόπολης, στο μοναδικό τζαζ κλαμπ της χώρας, ο Σάκης Παπαδημητρίου στο πιάνο και ο Φλώρος Φλωρίδης στα σαξόφωνα, υπογράφουν τη γενέθλια πράξη της σύγχρονης Ελληνικής τζαζ. «Αυτοσχεδιάζοντας στου Μπαράκου» ο τίτλος.

Ο Σάκης Παπαδημητρίου, πολυσχιδής προσωπικότητα, συγγραφέας που ξεκίνησε και υπήρξε για χρόνια μέλος της ομάδα της «Διαγωνίου» στη Θεσσαλονίκη, άνθρωπος της τζαζ με διάφορες ιδιότητες –αρθρογράφος σε περιοδικά, (συν)διοργανωτής φεστιβάλ, ραδιοφωνικός παραγωγός με συνεχή 35ετή παρουσία στο κρατικό ραδιόφωνο- μα πάνω απ’ όλα αυτοσχεδιαστής, βιογραφείται στο «Παρασκήνιο».

Ο Σάκης Παπαδημητρίου ξεκίνησε με πεζογραφήματα, μελέτες για τη μουσική και ως πιανίστας και συνθέτης με μικρά συγκροτήματα τζαζ, στη δεκαετία του 60. Συνέχισε με μουσική σε θεατρικές παραστάσεις και πολυσύνθετες εκδηλώσεις, όπου η μουσική συνδυάζεται με λογοτεχνικά κείμενα, κινηματογράφο, ζωγραφική και χορό. Παράλληλα, συνέχισε τις εμφανίσεις σόλο πιάνο ή με διάφορα σχήματα σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού.

Από το 1989 ασχολείται με τη σχέση βωβού κινηματογράφου και μουσικής επί σκηνής, έχοντας επενδύσει μουσικά πάνω από 20 ταινίες.
Με τη Γεωργία Συλλαίου, από το 1995, έχουν παρουσιάσει κύκλους τραγουδιών καθώς και παραστάσεις με άξονα το βωβό κινηματογράφο και τα πρωτοποριακά κινήματα της δεκαετίας του 20. Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί δεκαοκτώ βιβλία και δεκαέξι προσωπικοί του δίσκοι.

Στην εκπομπή αναλύει τη σχέση του με το πιάνο, συζητάει με τον Άρη Γεωργίου, αρχιτέκτονα και φωτογράφο, για τα χρόνια της «Διαγωνίου» και τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, μέντορα και των δύο, για τη λογοτεχνία, τη τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό. Η 30ετής πορεία του παρουσιάζεται μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό.
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz