Αναζήτηση
Ωκεανοί - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Ωκεανοί - iShow.gr
Είδος
Ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής 2009
Διάρκεια
100'
Συντελεστές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Υπόθεση
Ντοκυμαντέρ
Να πλέεις με ταχύτητα είκοσι κόμβων στην καρδιά ενός κοπαδιού τόνων που κυνηγούν την τροφή τους, να συνοδεύεις τα δελφίνια στα τρελά τρεχαλητά τους, να κολυμπάς μαζί με τον μεγάλο λευκό καρχαρία με τον ώμο σου δίπλα στο πτερύγιό του… αυτό σημαίνει να είσαι ένα ψάρι ανάμεσα στα άλλα ψάρια.

Παρακολουθούμε παγκόσμιους ωκεανούς και οργανισμούς που ζουν μέσα τους, θυμίζοντας μας, το μεγαλείο, την ευλυγισία, την ταχύτητα τους, αλλά και το πόσο ευάλωτοι είναι στις περιβαλλοντολογικές απειλές.
Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
Μετά τον «Μικρόκοσμο», το «The Monkey Folk» και τους «Ακροβάτες της Ζωής», ο γάλλος σκηνοθέτης Ζακ Περίν στρέφει την κάμερα του στους παγκόσμιους ωκεανούς και στους οργανισμούς που ζουν μέσα τους, θυμίζοντας μας, το μεγαλείο, την ευλυγισία, την ταχύτητα τους, αλλά και το πόσο ευάλωτοι είναι στις περιβαλλοντολογικές απειλές. Μέσα σε τέσσερα χρόνια η εταιρία παραγωγής του Περίν, Γκαλατέ, γύρισε τον κόσμο με μια ομάδα καταδυτών, τεχνικών και επιστημόνων και χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, φέρνει στις κινηματογραφικές αίθουσες ένα ντοκιμαντέρ που εισέρχεται στον μυστηριώδη και γοητευτικό κόσμο της θαλάσσιας ζωής, όπως ποτέ μέχρι σήμερα. Ζακ Περίν - Σκηνοθέτης και Παραγωγός

Ο άνθρωπος άρχισε σταδιακά τις επιχειρήσεις του στη θάλασσα. Οι ανακαλύψεις του τον οδήγησαν σε πολλές κατακτήσεις. Ταξιδεύοντας πάνω από την επιφάνεια ενός μυστηριώδη κόσμου, δεν μπορούσε να φανταστεί τον ατελείωτο πλούτο και την ποικιλία που έκρυβε. Αν και τα μυστικά του ωκεανού πάντα γοήτευαν τους εξερευνητές, άνοιξαν το δρόμο και για τις άπληστες επιθυμίες τους. Πότε στο παρελθόν δεν έγιναν τόσες ανακαλύψεις, αλλά και ποτέ δεν σημειώθηκαν τόσες επιθέσεις σε αυτό το οικοσύστημα.
Παρόλα αυτά, η θάλασσα είναι ακόμα μία ανεξερεύνητη περιοχή. Τα λιμάνια του ωκεανού είναι ακόμα ανοιχτά σε νέες εξερευνήσεις. Η θάλασσα, τα καράβια και τα ψάρια είναι βασικά θέματα στις ζωγραφιές των παιδιών. Η φυσική εξέλιξη των ειδών που είναι «κρυμμένη» στη θάλασσα είναι μία θαυμάσια ζωντανή ιστορία... Το OCEANS δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ, αλλά μία όπερα για την άγρια ζωή των θαλασσών.
Ο διευθυντής υποβρύχιας φωτογραφίας, και ο κάθε καμεραμάν του OCEANS είχαν τη δική τους συνεισφορά στη «μουσική» της ταινίας, θέλοντας να «γράψουν» έναν ύμνο για τη θάλασσα.
[[page_break]]
Ζακ Κλουζό - Σκηνοθέτης

"Ο Ωκεανός! Τι είναι ο Ωκεανός;" αναρωτιέται ένα παιδί στην αρχή της ταινίας. Προκειμένου να του απαντήσουμε, ας αφήσουμε κατά μέρους τα στοιχεία, τις αναλύσεις και τiς εξηγήσεις. Στην προσπάθεια μας να αφηγηθούμε την ιστορία των ωκεανών, προσπαθήσαμε να ανοίξουμε πόρτες που δεν είχαν σχέση με τη στατιστική. Προσπαθήσαμε να πούμε μία φανταστική και μαγική ιστορία, να μιλήσουμε για τα θαύματα του μικρόκοσμου των κοραλλιογενών υφάλων, τον ηρωισμό των δελφινιών σε όλο του το μεγαλείο, τους χαριτωμένους χορούς της κυρτόραχης φάλαινας (Humpback Whale -Megaptera novaeangliae) και των γιγάντιων καλαμαριών, τον τρόμο που προκαλούν οι επιθέσεις στους ωκεανούς και στα πλάσματα που τους κατοικούν, το απίστευτο θέαμα της θάλασσας όταν αφήνεται στο έλεος μία μεγάλης καταιγίδας, τη σιωπή που κυριαρχεί σε ένα μουσείο με θαλάσσια είδη που έχουν εξαφανιστεί...
Η ταινία OCEANS δεν πρόκειται να προσπαθήσει να εξηγήσει τη συμπεριφορά και να δώσει πληροφορίες για τα είδη, ή να διδάξει.... Εκείνο που θέλει να κάνει είναι να προκαλέσει συναισθήματα. Πενήντα χρόνια μετά το ντοκιμαντέρ του Κουστό Le Monde du silence, εκατοντάδες κινηματογραφιστές όλων των εθνικοτήτων δημιούργησαν καταπληκτικά ντοκιμαντέρ σχεδόν για κάθε είδους θαλάσσιο πλάσμα. Οπότε αναρωτηθήκαμε που να στραφούμε προκειμένου να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο. Υπήρχε μία μόνο απάντηση: Προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις. Ασφαλώς θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής κίνηση, όπως και στα Ταξιδιάρικα Πουλιά, ώστε να δίνεται έμφαση στη δυναμική της θαλάσσιας ζωής. Αλλά επίσης θα έπρεπε να ψάξουμε και για νέους τρόπους ώστε να φωτίσουμε το σκοτάδι ή αλλιώς τη νύχτα του ωκεανού. Πάνω απ όλα θα έπρεπε να διατηρήσουμε την ανεκτίμητη επαφή με τα ζωντανά πλάσματα, τα οποία θα έπρεπε να κινηματογραφήσουμε μέχρι να έχουμε λήψεις που να «μεταμορφώνουν» το αντικείμενο της λήψης σε αυτόνομη προσωπικότητα.
Ένα σπάνιο και πολύ σημαντικό χάρισμα του Ζακ Περίν είναι ότι στη δουλειά του δεν υπάρχουν όρια και φραγμοί για τίποτα, αρχής γενομένης από το όριο του χρόνου. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο: είναι απολύτως αναγκαίο να φιλμάρεις εικόνες που να επιτρέπουν σε κάποιον να δημιουργήσει μία αλληλουχία τόσο πλούσια και δυναμική όπως και σε μία ταινία μεγάλου μήκους. Όμως η φύση δεν είναι ελεγχόμενη και προβλέψιμη. Το να έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας, μας επιτρέπει να φιλμάρουμε ξανά και ξανά, όποια και αν είναι τα προβλήματα που συναντάμε.
Το να γυρίσεις μία ταινία όπως το OCEANS, προϋποθέτει συνεχή έρευνα και πιστεύω ότι είναι αυτή η διάθεση του να ψάχνεις προς νέες κατευθύνσεις που χαρακτηρίζει με τον καλύτερο τρόπο αυτούς που εργάστηκαν στην ταινία μέχρι το τέλος. Επειδή, όπως το θέτει ο Ζακ Περίν, νόημα έχει να προσπαθείς μέχρι τέλους να φτάσεις το όνειρό σου, ακόμα και αν το όνειρο δεν έχει τέλος...
Όπως και στα Ταξιδιάρικα Πουλιά, δύο οικογένειες δημιουργών ενώνονται και πάλι: ειδικοί επιστήμονες που μελετούν το βασίλειο των ζώων, με ανθρώπους που δουλεύουν στη δημιουργία ταινιών έτσι ώστε το OCEANS να γίνει κάτι παραπάνω από ένα ντοκιμαντέρ, να γίνει μία ταινία για τη μεγάλη οθόνη.
Τέσσερα χρόνια γυρισμάτων μας οδήγησαν σε πολύ ξεχωριστά μέρη του πλανήτη μας που κάποιος θα μπορούσε να τα χωρίσει σε δύο κατηγορίες: αυτά στα οποία η ζωή συνεχίζεται όπως εδώ και χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια χρόνια και σε εκείνα στα οποία προφανώς η φυσική ροή και τάξη έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Η πλούσια θαλάσσια ζωή που ψάχναμε δεν υφίσταται πια σε μέρη όπου έχει μεσολαβήσει το ανθρώπινο «χέρι» μέσω του ψαρέματος, της μόλυνσης, των τσιμεντοποημένων παραλιών.
Όπως μία χούφτα από κομφετί που έχει σκορπιστεί στον πλανήτη, υπάρχουν και «καταφύγια» διασκορπισμένα εδώ και εκεί: προστατευμένες περιοχές όπου η θαλάσσια ζωή συνεχίζεται ή «αναρρώνει» με πείσμα και δύναμη.
Στα νησιά Κόκος, έξω από την Κόστα Ρίκα, αρκεί κάποιος να βάλει το κεφάλι του κάτω από το νερό για να δει ψάρια όλων των ειδών, κάθε είδους καρχαρία, όλων των ειδών τα σαλάχια, χελώνες και άλλα θαλάσσια θηλαστικά. Στη βόρεια Αρκτική, στο μικρό νησί Κομπούργκ, όπου ακόμα και οι Εσκιμώοι οδηγοί μας, δεν είχαν πατήσει το πόδι τους, φώκιες, θαλάσσιοι ίπποι και πολικές αρκούδες ζουν ακόμα στο «σπίτι» τους, ανενόχλητοι από την ανθρώπινη παρουσία.
Στο δυτικό άκρο των νησιών Γκαλαπάγκος, στο ακρωτήρι του νησιού Φερναντίνα, στο οποίο πατά το πόδι του ένας επιστήμονας κάθε είκοσι χρόνια, οι αετοί, μαζί με τα θαλάσσια ιγκουάνα, τους θαλάσσιους ελέφαντες και τους κορμοράνους ήρθαν και κάθισαν λίγες γιάρδες μακριά μας, ώστε να παρατηρήσουν τα δίποδα όντα που έφτασαν μέχρι το νησί τους.
Ήταν κυρίως σε αυτά τα μικρά απομακρυσμένα μέρη του κόσμου όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας OCEANS. Ελπίζουμε η ταινία να μην αποτελέσει την απεικόνιση μίας παρελθούσης βιοποικιλότητας, αλλά να δώσει το μήνυμα μίας ζωής που αντέχει, που ανανεώνεται, που είναι αδάμαστη και ελεύθερη.

Νίκολας Μοβερνέ – Παραγωγός

Όταν ξεκίνησα, ορισμένοι έμπειροι παραγωγοί μου έδωσαν μία καλή συμβουλή: «Στις ταινίες, προκειμένου να αποφύγεις την καταστροφή, πρέπει να μείνεις μακριά από τρία πράγματα: τα παιδιά, τα ζώα και τη θάλασσα.»
Οι παραγωγοί συχνά θεωρούνται άνθρωποι των αριθμών, των προϋπολογισμών και των οικονομικών. Τα δέκα χρόνια που κάνουμε παραγωγές με τον Ζακ Περίν μου έμαθε να μην «κολλάω» στα νούμερα. Για την ταινία OCEANS, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ταινία, αυτή η συμβουλή ήταν πολύτιμη για μένα! Πως να περιορίσεις μία τόσο εξωπραγματική παραγωγή όπως το OCEANS σε μερικά νούμερα; Τι νόημα θα είχε να προσπαθούμε να «χωρέσουμε» τις καταιγίδες σε ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα, τη στιγμή που θέλαμε να τις συναντήσουμε στο δρόμο μας και για να το πετύχουμε αυτό ταξιδέψαμε στις τέσσερις γωνιές της γης;
Από την αρχή είχαμε πειστεί ότι η παραγωγή αυτής της ταινίας έπρεπε να γίνει με διαφορετικό τρόπο. Θα έπρεπε να ενημερώσουμε τους συνεργάτες μας για όλους τους περιορισμούς που θα είχε η παραγωγή, ώστε να μας ακολουθήσουν σε αυτήν την περιπέτεια, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες. Θα ανακαλύπταμε μέρα με τη μέρα τις νέες προκλήσεις που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η ομάδα μας προκειμένου να «οδηγήσει» την ταινία σε ένα ασφαλές λιμάνι. Παρόλα τα κύματα και τις απρόβλεπτες καταστάσεις που δημιουργούνται στη θάλασσα, ήμασταν αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε τον καπετάνιο μας στην πορεία του προς τον ορίζοντα, περνώντας το ένα ακρωτήρι μετά το άλλο. Συμφωνήσαμε όλοι να τραβήξουμε πορεία προς το άγνωστο, πεπεισμένοι ότι αυτή η ταινία θα αντλούσε τη δύναμή της από την αναζήτηση που θα μας οδηγούσε σε μία αποκάλυψη, και θα μας προσέφερε μία νέα ματιά για να βλέπουμε και να ακούμε αυτόν τον κόσμο που ξέραμε ότι είναι μυστηριώδης. Τα πλάσματα της θάλασσας, ο αφρός, ο αέρας, οι βράχοι, όλα αυτά μας έγιναν οικεία. Τώρα που πατάμε τα πόδια μας στη γη, η λίστα αυτών που πρέπει να ευχαριστήσουμε επειδή δέχτηκαν να συνεργαστούν μαζί μας, ως πιστοί ναύτες, είναι πολύ μεγάλη! Τα υπόλοιπα δεν ανήκουν σε εμάς. Ας ελπίσουμε απλά ότι ο κόσμος της θάλασσας θα προστατευτεί, ώστε και άλλα πληρώματα να είναι σε θέση να συνεχίσουν να ταξιδεύουν και να θαμπώνονται από αυτόν, όσο και εμείς.

Στεφάν Ντιράντ – Επιστημονικός Σύμβουλος


Νέα ματιά, νέες τεχνικές

Πίσω από την ταινία OCEANS βρίσκεται το όνειρο του σκηνοθέτη να κολυμπήσει με ψάρια και δελφίνια, να εντοπίσει τις κινήσεις τους κάτω από το νερό και τα περάσματά τους στον ωκεανό, όποια και είναι η ταχύτητά τους, η ανάπτυξή τους σε σχηματισμούς, οι ακροβατικές τους κινήσεις. Εν ολίγης, να μην τα αφήσει ούτε λεπτό, να δημιουργήσει μία κατάσταση οικειότητας από την οποία θα προέκυπτε ενός είδους συνεργασία και νέα συναισθήματα.
Όχι απλά να παρακολουθεί ένα θέαμα , αλλά να γίνει μέρος του. Να μην ρίχνει ποτέ το ρυθμό: η εντύπωση της ταχύτητας και της ζωντάνιας ήταν πολύτιμη. Η πρόκληση ήταν να συνδυάσεις την ποιότητα και την ευελιξία. Το μέγεθος και το βάρος έπρεπε να μειωθούν στο ελάχιστο.
Χάρη στον Ζαν Κλοντ Προτά, της Ελβετικής εταιρείας Subspace Pictures, φτιάξαμε ένα αδιάβροχο, υδροδυναμικό κουτί που ήταν τόσο γρήγορο και ευέλικτο όσο μία φώκια της θάλασσας. Μέσα σε αυτό βάλαμε μία ψηφιακή κάμερα ειδικά σχεδιασμένη για την ταινία, ικανή να αναπαράγει όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου στον υποβρύχιο κόσμο. Ήταν ο Φιλίπ Ρος, διευθυντής φωτογραφίας που ανέλαβε αυτή τη δουλειά, βοηθούμενος από τον Κριστιάν Μουριέ της Consultimage και τον Ολιβιέ Γκαρσία της Hdsystems.
Η ψηφιακή κάμερα μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο κουτί, αλλά και στις τορπίλες στο πίσω μέρος του σκάφους, ενώ είναι σε λειτουργία, ώστε να παρατηρεί τους τόνους και τα δελφίνια που το ακολουθούν. Μπορεί επίσης να προσαρμοστεί και σε ένα polecam (γερανός - jim arm - με επισυναπτόμενη τηλεοπτική κάμερα με προδιαγραφές υψηλής ευκρίνειας) και να κολλήσει στην καρίνα του σκάφους, κινηματογραφώντας εν κινήσει και με ταχύτητα 15 κόμβους.
Επίσης, φτιάξαμε μία μηχανή που μπορεί να κινηματογραφήσει πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού, η οποία ήταν ιδανική για να ακολουθήσει μία φώκια που κολυμπά με το κεφάλι της έξω από το νερό. Τέλος, η κάμερά μας ήταν δεμένη σε ένα υποβρύχιο μηχανάκι.
Μία ταινία για τη θάλασσα δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς γυρίσματα εξωτερικά και από αέρος. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήσαμε και παραδοσιακές 35αρες κάμερες.
Αυτή τη φορά, ήταν η μέθοδος των γυρισμάτων και τα μηχανήματα που ήταν πραγματικά πρωτότυπα. Εκτός από τα συνηθισμένα ελικόπτερα (ώστε να μπορούμε να κινηματογραφήσουμε μία καταιγίδα, για παράδειγμα) χρησιμοποιήσαμε κι ένα μίνι ελικόπτερο, το Birdfly, που χειριζόταν με τηλεχειριστήριο ο Φρεντ Ζακμέν, και το οποίο ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες μας. Αθόρυβο και μικροσκοπικό, μπορούσε να προσεγγίζει με διακριτικότητα τα κήτη όταν ήταν στην επιφάνεια της θάλασσας.
Προκειμένου η κάμερα να μπορεί να κινείται στην επιφάνεια του νερού με τη μέγιστη ταχύτητα, ανάμεσα σε ένα κοπάδι από δελφίνια που πηδούν, ήταν γυροσκοπική και τοποθετημένη στην άκρη ενός γερανού. Αυτή η κάμερα, που έχει την ονομασία «Θέτις» σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Ζακ Φερνάντ Περίν και τον Αλεξάντερ Μπίγκελ. Είναι μοναδική στον κόσμο, επειδή σου επιτρέπει να κινηματογραφείς τον ορίζοντα σε ευθεία γραμμή, τη στιγμή που τρέχεις και ανεβοκατεβαίνεις στα κύματα.
Τέλος, διαμέσου μίας ψηφιακής κάμερας εξοπλισμένης με μία οριζόντια πλατφόρμα που της επέτρεπε να κάνει πολύ μικρές και απαλές κινήσεις, καταφέραμε να «αιχμαλωτίσουμε» την κίνηση του ωκεανού.
[[page_break]]
Francois Sarano, Ιδρυτής και Πρόεδρος της ένωσης «Longitude 181 Nature»

“Η ταινία OCEANS, είναι η ανάσα της ζωής που εξελίσσεται …“

Η ταινία Le Monde du Silence του Ζ. Ζ. Κουστώ και του Λουί Μαλ είχε αφήσει κατάπληκτους όλους τους στεριανούς. Το OCEANS, η ταινία του Zακ Περίν και του Ζακ Κλουζό μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας το μεγαλείο της θαλάσσιας ζωής που έχουμε τραυματίσει πριν καλά-καλά το συναντήσουμε και το καταλάβουμε. Για την ένωσή μας, το Longitude 181 Nature, που υποστηρίζει τους Διεθνείς Κανόνες για Υπεύθυνες Καταδύσεις έτσι ώστε να διατηρηθεί η θαλάσσια ζωή και να μοιραστούν οι πόροι της πιο δίκαια, η ταινία OCEANS είναι μία αποκάλυψη: πραγματοποιώντας γυρίσματα στα πιο απόμακρα καταφύγια, ο Ζακ Περίν και ο Ζακ Κλουζό μας αποκαλύπτουν ένα ξεχασμένο ωκεανό, απίστευτου πλούτου και ζωτικότητας.
Αποκαλύπτοντας την πραγματική φύση των έμβιων όντων στη δική τους άγρια δυναμική, μέσα από τις πιο προσωπικές τους σχέσεις, το OCEANS ρίχνει φως ξανά στην πλούσια ζωή που θα μπορούσαμε να συναντούσαμε συχνότερα αν είχαμε τη θέληση να επιτρέψουμε στα ζώα να είναι ελεύθερα στο χώρο τους!
Είμαστε επτά δισεκατομμύρια και στις ηπείρους έχουμε ήδη ξεχάσει τη μυρωδιά της άγριας ζωής. Για το θαλάσσιο πλούτο υπάρχει ακόμη χρόνος, αλλά μόνο αν ο καθένας μας κάνει αυτό που πρέπει. Τα επιστημονικά επιχειρήματα από μόνα τους δεν επαρκούν για την κινητοποίηση αυτή. Δεν κατάφεραν να μας αποτρέψουν από την καταστροφή που συνέβη προκειμένου να κερδίσουν λίγοι, και σε βάρος του γενικού συμφέροντος, μακροπρόθεσμα... Αυτό αποδεικνύεται και από την αποτυχία των συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στο Ρίο το 1992 και στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2000.
Αποδεικνύεται από την εξαφάνιση του δελφινιού Yangtze Kiang το 2007. Αποδεικνύεται από τη σφαγή των καρχαριών για τα πτερύγιά τους, εναντίον της οποίας η ένωσή μας αγωνίζεται εδώ και χρόνια... Με την παγκόσμια εμβέλεια της γλώσσας της και τη συγκίνηση που θα προκαλέσουν οι εικόνες, το OCEANS, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια συνεχή επιθυμία να σφυρηλατηθεί μια νέα σχέση με τα πλάσματα του τελευταίου μέρους στο πλανήτη που έχει διατηρηθεί παρθένο. Υπήρξε ένα "πριν" και ένα "μετά" από την ταινία Le Monde du Silence, θα υπάρξει ένα "πριν" και ένα "μετά" μετά την ταινία OCEANS.

www.longtitude.org

Λορέν Ντεμπά – Πρόεδρος και συνιδρυτής της Planete Mer

“Το Oceans, ξυπνά τη συνείδησή μας....”

Έχω επίγνωση του μυθικού θησαυρού της ποικιλομορφίας της ζωής, που άλλοτε αναβλύζει και άλλοτε είναι κρυμμένη, άλλοτε έχει το πρόσταγμα και άλλοτε είναι ελεγχόμενη, άλλοτε είναι επιθετική, τρυφερή και ενίοτε ταπεινή.
Έχω επίγνωση των στενών δεσμών που κάνουν εμάς τους Homo sapiens, ένα είδος πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα, αλλά παράλληλα ένα ζωτικό κομμάτι του κόσμου αυτού, ανεξάρτητο και υπεύθυνο.
Έχω επίγνωση τέλος της απίστευτης δύναμης που έχουμε στα χέρια μας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε...αλλά και για να καταστρέψουμε.

Ιδρύσαμε την ένωσή μας Planete Mer βασισμένοι σε αυτή την αρχή της αλληλεγγύης και στην επιθυμία να «οικοδομήσουμε», προκειμένου να διατηρηθούν η θαλάσσια ζωή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες που εξαρτώνται από αυτή. Να προστατέψουμε τη ζωή για να προστατέψουμε τις ζωές. Το να δημιουργηθούν ξανά χιλιάδες στρέμματα ριζοφόρων, να αποκατασταθούν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, να σωθούν τα είδη υπό εξαφάνιση και να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στην ανθρώπινη δραστηριότητα και το σεβασμό των ωκεανών, είναι μερικά από τα θαυμάσια έργα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει περιθώριο για απαισιοδοξία, το αντίθετο μάλιστα. Φανταστείτε τον κόσμο του αύριο και οικοδομήστε τον στη βάση μίας νέας σχέσης με τη ζωή σε όλες τις μορφές της. Αυτή είναι μία θαυμάσια πρόκληση για όλες τις γενιές. Αυτές του σήμερα και εκείνες του μέλλοντος.

www.planetmer.org

Πολ Γουάτσον – Ιδρυτής του Ιδρύματος Sea Shepherd

“Ο Ωκεανός είναι το αίμα και η πηγή ζωής όλων μας στον πλανήτη”

Όταν ήμουν παιδί περνούσα γοητευμένος ώρες πάνω από τους βραχώδεις όρμους στη βορειοανατολική πλευρά του Καναδά, θαυμάζοντας το σφυροκόπημα και το φλοίσβο των κυμάτων του Βορείου Ατλαντικού. Καθώς τα κύματα έσπαγαν στα βράχια, αισθάνθηκα και κατάλαβα ότι η ζωή μου θα είναι για πάντα στενά συνδεδεμένη με τον ωκεανό.
Σήμερα καταλαβαίνω ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν το εξής: ότι όλοι είμαστε στενά συνδεδεμένοι με το Ωκεανό. Ο Ωκεανός είναι η ψυχή και η πηγή κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη: αν η βιοποικιλότητα της θάλασσας καταστραφεί, εμείς οι ίδιοι θα υποστούμε τις συνέπειες, αν η θάλασσα πεθάνει, θα πεθάνουμε όλοι. Μπορεί να αποκαλούμε τον πλανήτη μας γη, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο μυστηριώδης σκούρος μπλε μανδύας της θάλασσας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη μας.
Υπάρχουν πολύ λίγοι σκηνοθέτες που έχουν αυτό το συναίσθημα, αυτήν την εξαιρετική ματιά, που τους ωθεί να αναγνωρίσουν και να ανακαλύψουν αυτόν τον κόσμο κάτω από τη θάλασσα, όπου μια τεράστια ποικιλία συναρπαστικών ειδών μοιράζεται μαζί μας αυτόν τον υπέροχο πλανήτη.
Μόνο ένας παραγωγός όπως ο Ζακ Περίν, με το ταλέντο και την εμπειρία του, και μέσω του κινηματογράφου, μίας τέχνης τόσο δυνατής, μπορεί να μας παρουσιάσει αυτόν τον εξαιρετικό κόσμο. Πραγματικά ελπίζω το OCEANS να βοηθήσει να κινητοποιηθεί και να συνειδητοποιήσει ο κόσμος την πολύτιμη φύση των ωκεανών μας και πόσο σημαντική είναι η προστασία της θάλασσας. Μακάρι οι πολιτισμοί του μέλλοντος, και οι άνθρωποι που θα έρθουν μετά από εμάς να είναι σε θέση να προστατεύσουν τα ψάρια και τις φάλαινες πριν εξαφανιστούν.

www.seashepherd.org

Ιβόν λε Μάο – Διευθυντής του κέντρου θαλάσσιας βιολογίας CNRS

«Η ταινία OCEANS στην υπηρεσία της διάσωσης της έρευνας για τη βιοποικιλότητα»

Η δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνα της βιοποικιλότητας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα συγκρινόμενη με τα ποσά που δαπανούνται για την έρευνα σε άλλα πεδία, και αυτό συμβαίνει στις περισσότερες χώρες. Οι προκλήσεις παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικές. Ξέρουμε πλέον ότι οι κανονισμοί που είχαν επιβληθεί όταν άρχισαν να εξαφανίζεται ο πληθυσμός των μπακαλιάρων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Νιουφάουντλαντ ήταν λάθος, επειδή δεν είχε προηγηθεί κατάλληλη επιστημονική έρευνα.
Επιπλέον, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καμία συνεργασία μεταξύ των βιολόγων και των οικονομολόγων. Τα αποθέματα δεν είχαν αποκατασταθεί μέχρι το 1992, παρά το γεγονός ότι το ψάρεμα είχε απαγορευτεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόσφατα, δουλεύοντας μαζί, οι ειδικοί σε αυτούς τους δύο τομείς απέδειξαν ότι είναι δυνατό να θεσπιστούν νέα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το συγκεκριμένο είδος (οι μπακαλιάροι) είναι μεταναστευτικό.
Νέες παραλλαγές αυτών των ρυθμίσεων διασφαλίζουν ένα σταθερό και αειφόρο οικονομικό αποτέλεσμα ενώ την ίδια στιγμή διαφυλάσσουν τις πηγές. Ασφαλώς, αυτή η ανάλυση μπορεί να εφαρμοστεί και σε πολλά άλλα είδη, όπως για παράδειγμα τον Κόκκινο Τόνο, αλλά μπορούμε να δούμε πως το κλειδί σε αυτό το πρόβλημα είναι η ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης.
Η έβδομη τέχνη αποτελεί ένα από τους πιο όμορφους τρόπους έκφρασης ώστε να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με τη μέγιστη πρόκληση της διαφύλαξης των ωκεανών για τις μελλοντικές γενιές.
Μακάρι το OCEANS του Ζακ Περίν και του Ζακ Κλουζό να χρησιμεύσει ως ηλεκτροσόκ ώστε το κοινό να συνειδητοποιήσει επιτέλους το μέγεθος της ανάγκης.

Ντενίς Οντί - WWF Γαλλίας – Υπεύθυνος της αποστολής Ωκεανοί και Ακτές

“Η ταινία OCEANS μας προσφέρει μία επιπλέον δόση ελπίδας»

Πριν είκοσι χρόνια ο Κουστό υποστήριζε:» Πρέπει να σταματήσουμε την καταστροφολογία σχετικά με την οικολογία. Πρέπει να προβάλλουμε τη μαγεία της φύσης για να πείσουμε τους ανθρώπους για την ανάγκη προστασίας του πλανήτη.»
Από τότε, οι χαρισματικοί σκηνοθέτες, τα τεχνολογικά επιτεύγματα και οι εξελίξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μας έδωσαν περισσότερες εξαιρετικές εικόνες, φέρνοντας μας όλο και πιο κοντά στα ιδιαίτερα μυστήρια της Φύσης και αφήνοντάς μας θαμπωμένους από τη δημιουργικότητα, την ποικιλία και την αφθονία που η ζωή ξέρει να δημιουργεί κάτω από την επιφάνεια των Ωκεανών.
Ωστόσο, η ταινία OCEANS θα ξεπεράσει ακόμα περισσότερο τα όρια και θα σας οδηγήσει πέρα από οτιδήποτε θεωρούσατε πιθανό, ανακαλύπτοντας τις ομορφιές του ωκεανού. Αν όμως ο κόσμος είναι τόσο μαγευτικός, γιατί είναι τόσο επείγον να αλλάξουμε συμπεριφορά; Τι είναι όλες αυτές οι καταστροφές για τις οποίες μας προειδοποιούν;
Εδώ βρίσκεται η παγίδα: αυτά τα θαύματα που παρουσιάζονται δεν αναιρούν την ανάγκη και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Επειδή πλέον τρέχουμε με μεγάλη ταχύτητα σε έναν αυτοκινητόδρομο και οι πινακίδες που περνούν δίπλα μας γράφουν «είναι πλέον πολύ αργά!». Η πινακίδα που γράφει «Είναι πολύ αργά για τον Κόκκινο Τόνο» είναι σχεδόν δίπλα μας, αυτή που λέει «Είναι πολύ αργά για τους καρχαρίες» είναι λίγο πιο μακριά και δυστυχώς έχουμε μόλις περάσει εκείνη που γράφει «Πολύ αργά για τις πολικές αρκούδες», επειδή δεν είχαμε χρόνο για να τη διαβάσουμε και μία στιγμή απροσεξίας είναι αρκετή για να γίνει το κακό.
Η ταινία OCEANS προσπαθεί να μην πέσει στην παγίδα και να μας υπενθυμίσει τον πλούτο και την ποικιλία που αποτελεί τον κανόνα και πλέον έχει γίνει η εξαίρεση εκτός από λίγες περιπτώσεις. Μας προσφέρει μια μικρή ελπίδα. Δεν είναι πολύ αργά παντού και για τα πάντα, αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά!
Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε στο WWF εδώ και πολλά χρόνια με τη βοήθεια όλων.
Σε αυτήν την επιχείρηση, η ταινία "OCEANS" είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που στηρίξαμε με ενθουσιασμό επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ενισχύσει τις τάξεις εκείνων που προσπαθούν να αναστείλουν την τύφλωση και την ανευθυνότητα της ανθρωπότητας, και που ποτέ δεν είναι αρκετοί!
[[page_break]]

www.wwf.fr


Τοποθεσίες γυρισμάτων:

Ατλαντικός Ωκεανός, Ευρώπη, Ασία, Ινδικός Ωκεανός, Αυστραλία, Αρκτικός Ωκεανός, Ειρηνικός Ωκεανός, Ανταρκτικός Ωκεανός, Βόρεια Αμερική, Νότιος Αμερική, Ατλαντικός Ωκεανός.


Το Oceans και οι συνεργάτες του

«Το OCEANS είναι μια εξαιρετική περιπέτεια που δεν θα είχε δει ποτέ το φως της ημέρας χωρίς την υποστήριξη των συνεργατών μας."

Χάρη στους δορυφόρους της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), οι γνώσεις μας γύρω από τους ωκεανούς έχουν ανατραπεί και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας για να κατανοήσουμε πως λειτουργούν και να τους προστατεύσουμε είναι σήμερα πιο σημαντικοί από ποτέ.
Η εταιρεία Veolia Environnement συμβάλλει άμεσα στην ποιότητα και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Ο θαλάσσιος κόσμος είναι ένα σημαντικό πεδίο εφαρμογής της δέσμευσης: αφαλάτωση, μείωση της ρύπανσης στα λιμάνια, καθαρισμός των παραλιών, παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και της επεξεργασίας των υδάτων στα λιμάνια - που πολύ συχνά ευθύνονται για τη μεταφορά «ξένων» θαλάσσιων ειδών .... (www.canyousea.com).
Μέσω του νερού η EDF παράγει ενέργεια στη Γαλλία, για το 95% της οποίας δεν εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα. Αυτός ο πόρος είναι η βασική πηγή παραγωγής ενέργειας. Η προστασία του νερού και της βιοποικιλότητας αποτελούν έναν από τους κύριους άξονες των δράσεων του Ομίλου για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας μας.
Το Πριγκιπάτο του Μονακό και το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β ' του Μονακό επεκτείνουν τη μεγάλη περιπέτεια της εξερεύνησης του ωκεανού που ξεκίνησε από τον Πρίγκιπα Αλβέρτο τον Α’ του Μονακό, δημιουργού του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου.
Ο αγώνας τους να διατηρήσουν τη βιόσφαιρα και να εκπαιδεύσουν το κοινό, τους οδήγησαν με πολύ φυσικό τρόπο στο πλευρό μας.
Το ίδρυμα Bettencourt Schueller συνεργάστηκε μαζί μας, πεπεισμένο ότι η διατήρηση της άγριας ζωής είναι το προοίμιο για την αναγκαία αλλαγή και στην καθημερινή ατομική μας συμπεριφορά.
Από το 1992, το ίδρυμα Total έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, όπως η Απογραφή της Θαλάσσιας Ζωής, μαζί με φορείς όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Ifremer.
Η Credit Agricole, που έχει συνυπογράψει από το 2003 το Παγκόσμιο Συμφώνο υπέρ της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, δουλεύει καθημερινά για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ειδικότερα, προτείνει μια σειρά από λύσεις στους πελάτες της για τη χρηματοδότηση των έργων τους με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία να συνδυάζεται με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για σχεδόν δέκα χρόνια το Ίδρυμα Alfred P. Sloan είναι στην αιχμή του δόρατος διεξάγοντας το πιο φιλόδοξο διεθνές πρόγραμμα για την έρευνα σχετικά με τους ωκεανούς και τους ζωντανούς οργανισμούς που ζουν σε αυτούς: την Απογραφή της Θαλάσσιας Ζωής (CoML). Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο φέρνει κοντά επιστήμονες από όλο τον κόσμο, θα επιτρέψει ώστε μακροπρόθεσμα να καθοριστούν οι βάσεις για μια νέα σχέση του ανθρώπου με το θαλάσσιο περιβάλλον. Χάρη στο Ίδρυμα AP Sloan, η επιστημονική κοινότητα ήταν στο πλευρό μας σε όλες τις αποστολές μας.

-- Ζακ Περίν --


Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης

1. Θαλάσσιο Ιγκουάνα
2. Βασιλικός κάβουρας
3. Δερματοχελώνα
4. Κοραλλιογενές σημείο
5. Θαλάσσιες προνύμφες
6. Σαλιάρες
7. Θαλάσσια τσουκνίδα
8. Δελφίνια (με μακρύ ράμφος)
9. Ακρωτήριο Γκάνετ
10. Καρχαρίας (με χάλκινο χρώμα) και σκουμπρί
11. Φάλαινα Bryde και σαρδέλες
12. Σαλάχι Lesser Devil Ra
13. Χταπόδι κουβέρτα
14. Σαλάχι manta
15. Σαυρίδι
16 Ψάρι priacanthus cruentatus
17. Φώκια των νησιών Γκαλαπάγκος
18. Δελφίνι spinner
10. Κυρτόραχη φάλαινα
20. Καφέ πελεκάνος
21. Θαλάσσιος ελέφαντας Καλιφόρνιας
22. Κορμοράνος
23. Μεγάλος λευκός καρχαρίας
24. Φάλαινα δολοφόνος και Θαλάσσιος Ελέφαντας της Νότιας Αμερικής
25. Γαλάζια φάλαινα
26. Ζωοπλαγκτόν (που μοιάζει με γαρίδα)
27. Φαλαινοκαρχαρίας
28. Αχινός
29. Καβούρι (Sleepy sponge crab Sleepy sponge crab)
30. Πεσκανδρίτσα
31. Σμέρνα (με λευκό μάτι)
32. Καραβίδες
33. Πορφυρό καβούρι
34. Πράσινο καβούρι
35. Ζαβογαρίδα (Mantis Shrimp)
36. Ισπανός χορευτής
37. Ρινοδέλφινο
38. Θαλάσσια αγελάδα
39. Πράσινη χελώνα
40. Πράσινη χελώνα
41. Μεγάλες φρεγάτες
42. Sailfish
43. Μαύρες ανεμώνες της θάλασσας
44. Ψάρι Ακανθόχοιρος
45. Σκορπιός
46. Χειλού
47. Ασιατικό ψάρι της οικογένειας triglidae
48. Πετρόψαρο
49. Ψάρι- λιοντάρι (τροπικό ψάρι)
50. Χτένι (Σφυροκέφαλο)
51. Σαλάχι
52. Diagonal-banded sweetlips
53. Μπακαλιάρος
54. Χέλι
55. Σουπιά
56. Χέλι (Garden eel)
57. Razorfish
58. Καβουρομάνα
59. Είδος πέρκας
60. Γαλάζιος καρχαρίας
61. Σπερμοφάλαινα (φυσητήρας)
62. Φαλαινοκαρχαρίας
63. Δελφίνι spinner
64. Χειλού (Ασία)
65. Ελεφαντόψαρο
66. Γιγαντιαία σουπιά
67. Καρχαρίας προσκυνητής (Basking Shark)
68. Κυρτόραχη φάλαινα
69. Σολομός Sockeye
70. Μπελ τόνος (με πτερύγιο)
71. Ξιφίας
72. Κίτρινος τόνος (με πτερύγιο)
73. Μουσείο με εξαφανισμένα είδη
74. Μεγάλος Πιγκουίνος
75. Θαλάσσιος ίππος Steller και Φώκια της Καραϊβικής
76. Ιαπωνικός θαλάσσιος ελέφαντας
77. Δελφίνι Yangtze Kiang
78. Υποβρύχια σπηλιά - Hienghiene
79. Μέδουσα Echizen
80. Δάσος από φύκια
81. Κυρτόραχη φάλαινα
82. Μεγάλος λευκός καρχαρίας
83. Φώκια Leopard
84. Αυτοκρατορικός Πιγκουΐνος
85. Πιγκουΐνος Adelie
86. Φώκια Weddell
87. Πολική αρκούδα
88. Μονόκερως
89. Φάλαινα Beluga
90. Θαλάσσιος ίππος
91. Μεγάλο Ενυδρείο
Παίζουν
Ζακ Περίν
Narrator (French version)
Lancelot Perrin
ο ίδιος
Ρίε Μιγιαζάουα
Narrator (Japanese)
Επικοινωνήστε με το iShow.gr
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
Αρχική Σελίδα
Ταινίες
Τηλεόραση
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551