Αναζήτηση
Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας - iShow.gr
Είδος
Ντοκιμαντέρ ελβετικής, γαλλικής και ελληνικής συμπαραγωγής 2012
Διάρκεια
87'
Συντελεστές
Σκηνοθεσία
Άλλοι συντελεστές
Ελένη Γιώτη
Λογοτεχνική έρευνα, Βοηθός σκηνοθέτη
Κορίν Μορί
Καλλιτεχνική συνεργασία
Στρατής Μπουρνάζος
Ιστορικός σύμβουλος
Κάρολος Στέρμι
Μακενίστας
Άρης Αθανασόπουλος
Ήχος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Υπόθεση
Ντοκυμαντέρ
Από το 1947 ως και το 1951, περισσότεροι από 80.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά ελληνικής καταγωγής εκτοπίστηκαν στη Μακρόνησο, σε στρατόπεδα αναμόρφωσης που δημιουργήθηκαν για να «καταπολεμήσουν την επέκταση του Κομμουνισμού». Ανάμεσα στους εξόριστους αυτούς βρίσκονταν πολλοί συγγραφείς και ποιητές, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Τάσος Λειβαδίτης. Παρά τις στερήσεις και τα βασανιστήρια, κατάφεραν να γράψουν ποιήματα στα οποία περιγράφουν τον αγώνα για επιβίωση μέσα σε αυτό το σύμπαν εγκλεισμού.
Trailer
Πληροφορίες
Κείμενα γνωστών συγγραφέων και ποιητών, εκ των οποίων κάποια θάφτηκαν στα στρατόπεδα, βρέθηκαν αργότερα. Η ταινία αναμιγνύει τα ποιητικά αυτά γραπτά με τις ομιλίες «αναμορφωτικής» προπαγάνδας που μεταδίδονταν ακατάπαυστα από τα μεγάφωνα των στρατοπέδων. Αργά πλάνα τράβελινγκ μας οδηγούν σε ένα υπνωτικό ταξίδι μέσα στα ερείπια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ενώ προσκρούουν σε φωτογραφικά αρχεία. Ένα κινηματογραφικό δοκίμιο που ζωντανεύει τη μνήμη ξεχασμένων ερειπίων και μιας μάχης που χάθηκε.


Σημείωμα του σκηνοθέτη
Οι ποιητές συνήθως γράφουν για να υμνήσουν τη φύση, να εκφράσουν ερωτικά αισθήματα ή ακόμα την οδύνη της ύπαρξης. Σπάνιοι είναι εκείνοι που δημιούργησαν ποιητικό έργο πίσω από συρματοπλέγματα, κάτω από βασανιστήρια. Οι ποιητές της Μακρονήσου έκαναν να αναδυθεί από τα κείμενά τους μια φωνή αντίστασης, ένας πίδακας ζωτικής δύναμης. Τα ποιητικά χρονικά της ζωής των πολιτικών εξόριστων πάνω στο νησί αφηγούνται τον τρόμο και την επιβίωση μέσα σε αυτό το βάρβαρο εργαστήριο που στόχο είχε τον «πνευματικό επαναπρογραμματισμό» των αντιστεκόμενων κομμουνιστών.
Όταν, κατά λογοτεχνική τύχη, διάβασα τα ποιήματα αυτά, «είδα» εικόνες ενός φρικτού παρελθόντος, τις οποίες θέλησα να φέρω αντιμέτωπες με εικόνες του παρόντος: αυτές των ερειπίων των στρατοπέδων της Μακρονήσου. Θέλησα να ψάξω στους σωρούς από πέτρα και σκυρόδεμα για αποτυπώματα των όσων συνέβησαν, να τα αντιπαραθέσω στα ουρλιαχτά των μεγαφώνων που μετέδιδαν εθνικιστικά συνθήματα, να τα τοποθετήσω δίπλα στις φωτογραφίες των εξόριστων. Μια ταινία μνήμης που μάχεται ενάντια στη λήθη, σήμερα που αποτρόπαιες εθνικιστικές εξάρσεις αναδύονται ξανά στην Ελλάδα…
Τα ποιητικά αυτά κείμενα που γράφτηκαν πίσω από τα συρματοπλέγματα της απομόνωσης παραβάλλονται με τις εικόνες ερειπίων που «επιβιώνουν» στο νησί. Κινηματογραφημένες συμμετρικά σε πλάνα τράβελινγκ και πανοραμίκ 360°, αυτές οι εικόνες ερειπίων ξετυλίγουν ένα χώρο που υπνωτίζει και επιχειρεί να θέσει σε λειτουργία τη φαντασία, μεταξύ παρουσίας και απουσίας, μνήμης και λήθης. Η σύζευξη ανάμεσα στην ακρόαση της ποίησης και τη σχεδόν «παράλογη» κινηματογραφική προσοχή που δίνεται στα πέτρινα ερείπια επιδιώκει να ξυπνήσει τα αποτυπώματα της Ιστορίας που «εμπεριέχονται» στις πέτρες.
Αυτό το πεδίο εικόνας και λογοτεχνίας αποτελεί τον πυρήνα αυτού του κινηματογραφικού δοκίμιου. Παράλληλα, τα γραπτά της εθνικιστικής βασιλόφρονης προπαγάνδας που εξυμνούσε τις αρετές του «εργαστηρίου της Μακρονήσου» έρχονται να αντιπαρατεθούν στα ποιήματα των «αμετανόητων» εξόριστων. Μεταξύ αμετανόητης ποίησης και ακροδεξιάς προπαγάνδας διεξάγεται επί της οθόνης ένα είδος λογοτεχνικού και φωτογραφικού «Ψυχρού Πολέμου» που διαδραματίζεται στην περιορισμένη έκταση της Μακρονήσου.
Τέλος, μια φωνή απευθύνεται στους αμετανόητους στο δεύτερο πρόσωπο του πληθυντικού, ιχνογραφώντας, ανακαλώντας, διερευνώντας την ιστορική μοναδικότητα των στρατοπέδων της Μακρονήσου. Εξήντα και περισσότερα χρόνια μετά από τα γεγονότα αυτά, η φωνή αυτή – τροφοδοτημένη από τις πολυάριθμες μαρτυρίες των επιζώντων της Μακρονήσου – ρωτά για το μοναδικό αυτό γεγονός στην ιστορία του 20ού αιώνα, σκιαγραφεί την επίμονη αντίσταση στα βασανιστήρια, διερωτάται για τη δύναμη της ουτοπίας... Σε αντίστιξη, τα ποιήματα που επιτρέπουν να ακουστεί το «βίωμα του εγκλεισμού» στη Μακρόνησο έρχονται ως απαντήσεις σε αυτό το κείμενο, το οποίο περισσότερο θέτει ερωτήματα παρά πληροφορεί.
Ολιβιέ Ζισουά



Τεχνικά στοιχεία
Τίτλος: Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας
Διάρκεια: 87 λεπτά
Αναλογία εικόνας: 1,83 ~ Φορμά εικόνας: HD 1080p
Φορμά προβολής: DCP 24i / HDCAM 1080p ~ Ήχος: Digital 5.1
Γλώσσα: Ελληνικά, Γαλλικά ~ Υπότιτλοι: Αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, γερμανικά
Έτος παραγωγής: 2012
Χώρα παραγωγής: Ελβετία, Γαλλία, Ελλάδα


Συμμετοχές σε φεστιβάλ


ΓΑΛΛΙΑ
Ethnologie & Cinema
16ες Συναντήσεις Εθνογραφικού Κινηματογράφου (Γκρενόμπλ, 27 Νοέ. – 1 Δεκ. 2012)
Aux ecrans du reel
Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ (Λε Μαν, 16 Νοέ. – 2 Δεκ. 2012)
Escales documentaires
12ο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ (Λα Ροσέλ, 6-11 Δεκ. 2012).
Διεθνές Διαγωνιστικό.
Cinemed
35ο Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου (Μονπελιέ, 25 Οκτ. – 2 Νοέ. 2013). Διεθνές Διαγωνιστικό.
Peripherie
Συναντήσεις Κινηματογραφικού Ντοκιμαντέρ (Μοντρέιγ, 4-12 Οκτ. 2012)
Hors format
(Ρεν, 27-30 Σεπ. 2012)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
DOK Leipzig
55ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ και Animation (Λειψία, 29 Οκτ. – 4 Νοέ. 2012). Διεθνές Διαγωνιστικό. Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής

ΕΛΒΕΤΙΑ

Visions du reel
18o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Νυόν, 20-27 Απρ. 2012). Διεθνές Διαγωνιστικό.
48es Journees de Soleure
(Solothurn, 24-31 Ιαν. 2013)

ΜΑΡΟΚΟ

Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου Τετουάν
(Τετουάν, 23-30 Μαρ. 2013). Διεθνές Διαγωνιστικό. Ειδικό Βραβείο Επιτροπής
Παίζουν
Τάσος Ράπτης
Κώστας Βασαρδάνης
Γιάννος Περλέγκας
Μάνος Βακούσης
Περικλής Μουστάκης
Jean-Claude Dauphin
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551