Αναζήτηση
Βασίλισσα Βικτώρια: Τα χρόνια της νιότης - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Βασίλισσα Βικτώρια: Τα χρόνια της νιότης - iShow.gr
Είδος
Ρομαντική ταινία εποχής.
Διάρκεια
100'
Συντελεστές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Υπόθεση
Ρομαντική
Εποχής
1837: Η Βικτώρια (Έμιλι Μπλαντ) βρίσκεται στο επίκεντρο της βασιλικής διαμάχης για την εξουσία. Ο θείος της, Βασιλιάς Γουίλιαμ (Τζιμ Μπρόντμπεντ), σύντομα θα πεθάνει και η Βικτώρια θα είναι η διάδοχος του θρόνου. Ενώ όλοι προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοιά της, η μητέρα της, Δούκισσα του Κεντ (Μιράντα Ρίτσαρντσον), την κρατάει σε απόσταση από την αυλή. Παράλληλα, ο Βασιλιάς Λεοπόλδος του Βελγίου και θείος της Βικτώρια πατρονάρει το γοητευτικό ανιψιό του, Άλμπερτ (Ρούπερτ Φρέντ), να κερδίσει την καρδιά της. Όμως, η Βικτώρια και ο Άλμπερτ έχουν κουραστεί να δέχονται εντολές από τους άλλους. Και αφού η Βικτώρια γίνεται Βασίλισσα της Αγγλίας, αναπτύσσεται μεταξύ τους ένας ισχυρός δεσμός που θα οδηγήσει όχι μόνο στο γάμο και την οικογένεια, αλλά και σε μια ουσιαστική σχέση ζωής.
Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
Ήταν η Βασίλισσα μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας όμως η καρδιά της ανήκε σε έναν μόνο άντρα...

Η ΤΑΙΝΙΑ

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΒΙΚΤΟΡΙΑ

Η Βασίλισσα Βικτώρια έχει καταχωρηθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μια ηλικιωμένη, βλοσυρή γυναίκα σε μόνιμο πένθος. Όμως, στα νεανικά της χρόνια, η Βικτώρια ήταν μια κοπέλα τολμηρή, γεμάτη ζωντάνια. Και αυτήν ακριβώς την άγνωστη πλευρά της φιλοδοξεί να αποτυπώσει η ταινία του Ζαν-Μαρκ Βαλέ. Η αρχική ιδέα για το έργο ανήκει στη Σάρα Φέργκιουσον, που απευθύνθηκε στον παραγωγό Γκρέιαμ Κινγκ κι αυτός με τη σειρά του στον Μάρτιν Σκορσέζε, ο οποίος βρήκε την προσέγγιση ιδιαίτερα πρωτότυπη. Όταν ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος Τζούλιαν Φέλοους έμαθε για την παραγωγή, επικοινώνησε άμεσα με τον Κινγκ για να αναλάβει το σενάριο. “Θα αυτοκτονούσα αν έδιναν το σενάριο σε κάποιον άλλον!” λέει ο Φέλοους, που είχε ήδη ασχοληθεί εκτεταμένα με τη ζωή της Βικτώρια. “Είναι τεράστιο πλεονέκτημα να γράφεις για ένα θέμα το οποίο έχεις μελετήσει πολύ”. Ο Σκορσέζε και ο Κινγκ έδωσαν στον Φέλοους το πράσινο φως και μέσα σε έξι μήνες το πρώτο σενάριο ήταν έτοιμο. “Ήταν πολύ κοντά στο τελικό σενάριο. Σπάνια παίρνεις τόσο καλές δουλειές με την πρώτη, όπως όμως ισχυρίζεται κι ο ίδιος ο Φέλοους, ήταν γεννημένος για να γράψει αυτό το σενάριο” σχολιάζει ο Κινγκ.

Τα νεανικά χρόνια της Βικτώρια ενθουσίασαν τον Φέλοους: “το 99% των θεατών, που δε γνωρίζει τίποτα για όλα αυτά, θα εκπλαγεί!” λέει ο σεναριογράφος. Πράγματι, σε αντιδιαστολή με την καταγεγραμμένη εικόνα της ευτραφούς μαυροντυμένης βασίλισσας που έμοιαζε να πάσχει από κατάθλιψη, το κοινό θα δει μια άλλη Βικτώρια: μια νέα, ρομαντική κοπέλα που λατρεύει το χορό και τη μουσική. “Ένα άλλο στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι η πρώτη περίοδος της βασιλείας της, το πόσο προσπαθούσαν όλοι να την ελέγξουν. Γι' αυτό ακριβώς επέμεινα να ξεκινήσουμε την ιστορία προτού η Βικτώρια γίνει βασίλισσα και παντρευτεί τον Άλμπερτ” παρατηρεί ο Φέλοους. “Επίσης, το φαινόμενο της ξαφνικής διασημότητας παρουσιάζει ενδιαφέρον: από εκεί που η Βικτώρια βρισκόταν σχεδόν φυλακισμένη στο σπίτι της, ξαφνικά έγινε η πιο διάσημη γυναίκα στον κόσμο”.


ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΡΟΝΟ, Ο ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΜΠΕΡΤ

Όπως εξηγεί ο Φέλοους, τα παιδικά χρόνια της Βικτώρια ήταν βασανιστικά. “Ο πατέρας της πέθανε πριν από τα πρώτα της γενέθλια και η μητέρα της βρέθηκε να μεγαλώνει τη μοναδική διάδοχο του θρόνου, αφού ήταν αδύνατον να αποκτήσει άλλο παιδί. Αυτό την έκανε υπερπροστατευτική: η Βικτώρια ήταν αναγκασμένη να κοιμάται στο δωμάτιο της μαμάς της μέχρι τα 18 και δεν της επιτρεπόταν ούτε καν να κατέβει τις σκάλες μόνη της, εάν δεν την κρατούσε κάποιος από το χέρι. Μόνο όταν ανέβηκε στο θρόνο κατάφερε να βγει από τη σκιά της μητέρας της”.

Στην καρδιά της ταινίας βρίσκεται η ερωτική ιστορία ανάμεσα στη Βικτώρια και τον Άλμπερτ, που τελικά οδήγησε σε γάμο το 1840. Ο πρίγκιπας Άλμπερτ ήταν αρχικά υποχείριο του θείου του, Βασιλιά Λεοπόλδου του Βελγίου, που τον έστειλε για να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στον αγγλικό θρόνο. Στην πράξη όμως, ο Άλμπερτ ερωτεύτηκε πραγματικά τη Βικτώρια, κάτι που κανείς δεν είχε φανταστεί ως πιθανότητα. “Για μένα, είναι μια αγνή ερωτική ιστορία” λέει ο Κινγκ. “Δεν πρόκειται απλά για μια ταινία εποχής, ή για ένα έργο σχετικά με τη βασιλική οικογένεια, αλλά για μια ιστορία με την οποία μπορούν να ταυτιστούν όλοι”.


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Για τη σκηνοθεσία, οι παραγωγοί επέλεξαν τον Ζαν-Μαρκ Βαλέ λόγω της ταινίας του ’C.R.A.Z.Y.’. “Με ενθουσίασε ο τρόπος με τον οποίον αντιμετώπιζε τους χαρακτήρες” λέει ο Κινγκ. “Όταν συναντηθήκαμε, φάνηκε ότι είχαμε την ίδια προσέγγιση για το έργο. Μετά το ‘C.R.A.Z.Y.’, ο Ζαν-Μαρκ δέχτηκε πολλές προτάσεις από το Χόλιγουντ, αλλά αυτό ήταν το μοναδικό σενάριο που τον συγκίνησε”. “Σπάνια διαβάζεις ένα τόσο καλό σενάριο” θυμάται ο Βαλέ. “Πηγάζει από τους χαρακτήρες και τοποθετείται πολύ ωραία απέναντι σε θέματα όπως η οικογένεια και οι σχέσεις. Θέλησα να εμβαθύνω σε αυτές τις σχέσεις, να μάθω τι βρίσκεται από κάτω”. Ο σκηνοθέτης ταυτίστηκε επίσης με την επαναστατική πλευρά της νεαρής Βικτώρια: “παρότι ζούσε σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, και παρά το μικροσκοπικό της μέγεθος, είχε πολύ θάρρος! Ήθελε να δείξει σε όλους ότι μπορούσε να γίνει βασίλισσα κι ας ήταν νέα. Και μόλις της δόθηκε η δυνατότητα να απολαύσει την ελευθερία, θέλησε να αποδείξει ότι μπορούσε να τα καταφέρει όλα μόνη της”. Επιπλέον, ο Καναδικής καταγωγής Βαλέ πρόσφερε μια ξένη ματιά σε ένα καθαρά αγγλικό θέμα. “Δεν ήθελα να κάνω μια κλασική βρετανική ταινία εποχής και το γεγονός ότι είχα κάποια απόσταση από το αντικείμενο του έργου με βοήθησε. Στόχος μου ήταν ο ρεαλισμός και η σημασία στη λεπτομέρεια”.

Η Έμιλι Μπλαντ, που επιλέχθηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στην ουσία διεκδίκησε τη θέση της στην ταινία. “Πριν καν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το κάστινγκ, δέχθηκα τηλεφώνημα από τον ατζέντη της Έμιλι” θυμάται ο Κινγκ. “Στη συνέχεια ήρθε εκείνη και με βρήκε. Μου είπε ότι διάβασε το σενάριο και ότι ήθελε απεγνωσμένα να αναλάβει το ρόλο, ήταν παθιασμένη με αυτόν. Παρακολούθησα τις ταινίες όπου είχε παίξει και κατάλαβα ότι ήταν τέλεια για το έργο. Όταν την είδαμε στις Χρυσές Σφαίρες να παραλαμβάνει το βραβείο της, ο Μάρτιν Σκορσέζε γύρισε και μου είπε 'Αυτή είναι η βασίλισσα Βικτώρια'”. Η Έμιλι Μπλαντ εξηγεί: “Το σενάριο είναι συναρπαστικό, γιατί δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό πρόσωπο της Βικτώρια. Συνειδητοποιείς πόσο δύσκολο είναι να γίνεσαι βασίλισσα. Επιπλέον με εντυπωσίασε το πόσο σύγχρονη είναι, θα μπορούσε να ζει στον 21ο αιώνα. Και τέλος ήθελα να αλλάξω την εντύπωση των ανθρώπων γι' αυτήν, αφού στα νιάτα της δεν είχε καμία σχέση με το βαρύ προφίλ που καθιέρωσε αργότερα”.

Η επιλογή του Ρούπερτ Φρεντ για το ρόλο του Άλμπερτ ήταν προέκυψε εύκολα, αφού η χημεία του με την Έμιλι Μπλαντ στην οντισιόν ήταν εκρηκτική. Επιπλέον ο Φρεντ προσέγγισε το χαρακτήρα όπως ακριβώς τον είχε φανταστεί ο Βαλέ. “Τον αντιλήφθηκε σε βάθος, και βέβαια έκανε εκτεταμένη έρευνα ώστε να τον υποδυθεί, να συντονιστεί με την προφορά και τη συμπεριφορά του” παρατηρεί ο σκηνοθέτης. “Πριν την ταινία δεν τον ήξερα τόσο καλά – έβλεπα όμως καθημερινά το άγαλμά του στο Χάιντ Παρκ” θυμάται ο Ρούπερτ Φρεντ. “Όταν όμως άρχισα να διαβάζω γι' αυτόν, κατάλαβα πόση επιρροή άσκησε στην Αγγλία, ότι ήταν ένας από τους αφανείς ήρωες της βρετανικής ιστορίας. Και μόνο η αγάπη που έδειξε η Βικτώρια μετά το θάνατό του είναι μια χειροπιαστή απόδειξη για την ποιότητα του χαρακτήρα του”. Ο Φρεντ έκανε μαθήματα χορού, καλλιγραφίας και τοξοβολίας για να φτιάξει ένα ακριβές πορτρέτο του Άλμπερτ. Επίσης δούλεψε συνδυαστικά με ένα δάσκαλο ορθοφωνίας και έναν καθηγητή Γερμανικών, γιατί ο Άλμπερτ και η Βικτώρια μιλούσαν μεταξύ τους στα γερμανικά.

Για τους υπόλοιπους ρόλους, επιλέχθηκε μια εκλεκτή ομάδα ηθοποιών: ο Πολ Μπέτανι υποδύεται τον Πρωθυπουργό Λόρδο Μέλμπουρν, η Μιράντα Ρίτσαρντσον τη Δούκισσα του Κεντ, ο Μαρκ Στρονγκ τον Κόνροϊ, ο Τζιμ Μπρόντμπεντ τον βασιλιά Γουίλιαμ και η Χάριετ Γουόλτερ τη βασίλισσα Άντελαϊντ. Στο έργο κάνει επίσης την εμφάνισή της η Πριγκίπισσα Βεατρίκη του Γιορκ, κόρη της Σάρα Φέργκιουσον και απόγονος της βασίλισσας Βικτώρια: η νεαρή πριγκίπισσα συμμετείχε σε μια μέρα γυρισμάτων και υποδύθηκε μια κυρία επί των τιμών στη σκηνή της στέψης (είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας παίρνει μέρος σε ταινία). Τη διεύθυνση φωτογραφίας ανέλαβε ο Χάγκεν Μπογκντάνσκι, γνωστός από τη δουλειά του στην ταινία 'Οι Ζωές των Άλλων'.


ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ

Για λόγους κόστους, ο Γκρέιαμ Κινγκ αρχικά επεδίωξε να γίνουν τα γυρίσματα στην Ανατολική Ευρώπη και τη Γερμανία, σύντομα όμως αποφάσισε ότι η κινηματογράφηση έπρεπε να γίνει αποκλειστικά στη Μεγάλη Βρετανία ώστε η ταινία να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντική. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2007 και κράτησαν 10 εβδομάδες, μέσα στις οποίες οι συντελεστές επισκέφθηκαν 17 διαφορετικές τοποθεσίες: ιστορικά παλάτια και παλιά αρχοντικά, κάστρα, καθεδρικούς ναούς και πάρκα. “Αυτά τα υπέροχα μέρη προσθέτουν σημαντικά στην ταινία, κυρίως γιατί εμπνέουν τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη με την αυθεντικότητά τους, και αυτό αποτυπώνεται στην οθόνη” σχολιάζει ο Κινγκ.

Για να υπάρξει μια ακριβής αναπαράσταση της εποχής εκείνης, οι παραγωγοί κάλεσαν τον ιστορικό σύμβουλο Άλαστερ Μπρους. “Για μένα η λεπτομέρεια είναι το παν, γιατί αν υπάρχει ακρίβεια, αυτό λειτουργεί στο υποσυνείδητο. Ο ρόλος μου ήταν να εξασφαλίσω τη συνέπεια στον τρόπο συμπεριφοράς των πρωταγωνιστών, την προφορά, τα κουστούμια, το βασιλικό πρωτόκολλο”. “Για να δικαιώσουμε την ιστορία έπρεπε να αναπαράγουμε την πολυτέλεια όσο το δυνατόν πιο πιστά” λέει ο σκηνοθέτης. “Όλες αυτές οι λεπτομέρειες βοηθούν στη ζωντανή αναπαράσταση αλλά και στη στάση και συμπεριφορά των ηθοποιών”. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Τζούλιαν Φέλοους σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων: ο σεναριογράφος ήταν πάντα παρών και έδινε πρόσθετες πληροφορίες για τους χαρακτήρες και τις μεταξύ τους σχέσεις, γεγονός σημαντικό για την αληθοφάνεια του έργου και τις ερμηνείες των ηθοποιών.

Όσον αφορά στα κουστούμια και τα άλλα ενδυματολογικά στοιχεία, π.χ. την περίφημη τιάρα της Βικτώρια, οι παραγωγοί είχαν την υποστήριξη της εταιρείας Ζβαρόφσκι. Κρύσταλλοι Ζβαρόφσκι χρησιμοποιήθηκαν για να αναπαρασταθεί το βασιλικό σκήπτρο, το στέμμα και το δαχτυλίδι της Βικτώρια, ενώ επίσης η εταιρεία δάνεισε για τις ανάγκες της ταινίας ορισμένα κοσμήματα από την ιστορική συλλογή της.


Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Στο θέμα της μουσικής, ο Ζαν-Μαρκ Βαλέ ήταν κάθετος: δεν ήθελε να επηρεάσει τις μουσικές επιλογές του το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ταινία ήταν εποχής. “Παλιότερα ήμουν DJ και μου αρέσει να στήνω τη δομή της ταινίας επιλέγοντας μουσική με αντίστοιχο ρυθμό και ισορροπία. Ήθελα να συνδυάσω κλασικά κομμάτια με ροκ στοιχεία” εξηγεί ο σκηνοθέτης. Οι ιδέες του Βαλέ “έδεσαν” με αυτές του νεαρού συνθέτη Ίλαν Έσκερι: και οι δύο είχαν μια ιδιαίτερη θέση ως προς τη μουσική, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να είναι “ρευστή”, ότι το κοινό δε θα πρέπει να αναγνωρίζει εύκολα ποια είναι η πηγή της, αν προέρχεται από την ίδια την ταινία ή αν έχει προστεθεί στο μοντάζ. Ο Βαλέ έδωσε στον Έσκερι ως σημείο αναφοράς μια πλειάδα διαφορετικών μεταξύ τους επιρροών, από τον Χέντελ μέχρι τους Sigur Ros και τον Klaus Nomi. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι δεν ήθελε το έργο να μονοπωλείται από ήχους τσέλου και λαούτου, όπως στις περισσότερες ταινίες εποχής. Το τελευταίο μουσικό κομμάτι του έργου είναι ένα τραγούδι ερμηνευμένο από τη βραβευμένη με Grammy Sinead O'Connor. Όπως μαρτυράει και ο τίτλος, “Only You”, το τραγούδι πραγματεύεται τι σημαίνει να βρίσκεις την αδελφή ψυχή σου μετά από μια ζωή μέσα στη μοναξιά.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

1819 – Στις 24 Μαΐου γεννιέται η Βικτώρια, κόρη του Δούκα του Κεντ, στο Κένσινγκτον Πάλας
1837 – Στις 20 Ιουνίου, η 18χρονη Βικτώρια διαδέχεται στο θρόνο τον θείο της Γουίλιαμ IV και γίνεται Βασίλισσα της Αγγλίας
1837 – Ο Πρίγκιπας Άλμπερτ γράφει γράμμα στην ξαδέλφη του και Βασίλισσα της Αγγλίας
1840 – Στις 10 Φεβρουαριου η Βασίλισσα Βικτώρια παντρεύεται τον Πρίγκιπα Άλμπερτ
1840-1857 – Η Βασίλισσα Βικτώρια και ο Πρίγκιπας Άλμπερτ αποκτούν 9 παιδιά
1842 – Απόπειρα δολοφονίας της Βασίλισσας Βικτώρια
1857 – Η Βουλή δίνει στον Άλμπερτ τον τίτλο του Πρίγκιπα Κόνσορτ
1861 – Θάνατος του Πρίγκιπα Άλμπερτ σε ηλικία 42 ετών
1877 – Η Βικτώρια γίνεται αυτοκράτειρα της Ινδίας
1887 – Εορτασμός για τα 40α γενέθλια από την άνοδό της Βικτώρια στο θρόνο
1897 – Εορτασμός για τα 50α γενέθλια από την άνοδό της Βικτώρια στο θρόνο
1901 – Στις 22 Ιανουαρίου η Βασίλισσα Βικτώρια πεθαίνει, σε ηλικία 81 ετών







Συμμετέχουν
Έμιλι Μπλαντ
Young Victoria
Ρούπερτ Φρεντ
Prince Albert
Πολ Μπέτανι
Lord Melbourne
Μιράντα Ρίτσαρντσον
Duchess of Kent
Τζιμ Μπρόουνμπεντ
King William
Τόμας Κρέτσμαν
King Leopold of Belgium
Μαρκ Στρονγκ
Sir John Conroy
Jesper Christensen
Baron Stockmar
Χάριετ Γουόλτερ
Queen Adelaide
Ζανέτ Hain
Baroness Lehzen
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551