Αναζήτηση
Η ζωή του Πι - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Η ζωή του Πι - iShow.gr
Είδος
Δραματική περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2012
Διάρκεια
127'
Συντελεστές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Υπόθεση
Περιπέτεια
Δραματική
Η νέα σκηνοθετική δουλειά του τιμημένου με Όσκαρ Ανγκ Λι (“Brokeback Mountain”, “Crouching Tiger, Hidden Dragon”), είναι βασισμένη στο ομώνυμο best-seller του Γιαν Μαρτέλ. Ένα αξιόλογο τεχνολογικό επίτευγμα σε 3D, η επική περιπέτεια επιβίωσης του Πι είναι μια συναισθηματικά μαγευτική εμπειρία που θα εμπνεύσει, θα συγκινήσει και θα ταξιδέψει το κοινό σε έναn πρωτόγνωρο τόπο που δε θα ξεχάσει ποτέ.
Trailer
Πληροφορίες
Η νέα σκηνοθετική δουλειά του τιμημένου με Όσκαρ Ανγκ Λι ("Brokeback Mountain", "Crouching Tiger, Hidden Dragon"), είναι βασισμένη στο μπεστ-σέλερ του Γιαν Μαρτέλ.

Ένα αξιόλογο τεχνολογικό επίτευγμα σε 3D, η επική περιπέτεια του Πι είναι μια συναισθηματικά μαγευτική εμπειρία που θα εμπνεύσει, θα συγκινήσει και θα ταξιδέψει το κοινό σε ένα πρωτόγνωρο τόπο που δεν θα ξεχάσει ποτέ.


Ο Σκηνοθέτης

Δεν είναι πολλοί οι σκηνοθέτες που μπορούν να μεταπηδούν από την κωμωδία στο δράμα εποχής και από την επίδειξη ασιατικών πολεμικών τεχνών στα '70s και το αμερικανικό west με την ίδια αφηγηματική άνεση. Ο κινεζικής καταγωγής και γεννημένος στην Ταϊβάν Ανγκ Λι το έχει πετύχει. Με σπουδές στην Νέα Υόρκη, ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός του Σπάικ Λι στην πτυχιακή του ταινία “Joe’s Bed-Stuy Barbershop“. Με το κωμικό “Γαμήλιο Πάρτι“ (1993), την εξερεύνηση του χάσματος γενεών στην Ταϊβάν με αφορμή το γάμο που σκηνοθετεί ένας ομοφυλόφιλος κινέζος για να ευχαριστήσει τους παλαιών αρχών γονείς του, άρχισε να αποσπά διεθνές ενδιαφέρον με υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και τη Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου.
Συνέχισε τον σχολιασμό του στην κινέζικη παράδοση με το “Eat Drink Man Woman“, το οποίο ήταν επίσης υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, και στην συνέχεια έκανε το μεγάλο άνοιγμα στο Χόλιγουντ με την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Τζέιν Όστιν “Λογική κι Ευαισθησία“, μία τρυφερή ταινία εποχής με τις Έμα Τόμσον και Κέιτ Γουίνσλετ που βραβεύτηκε με Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου. Ακολούθησε η μελέτη των αμερικάνικων μεσοαστών προαστίων στα ‘70s με την “Παγοθύελλα" (1997), που απέσπασε το βραβείο σεναρίου στις Κάννες, και η δική του εκδοχή του Αμερικανικού εμφυλίου με το “Kαλπάζοντας με τον Διάβολο“(1999). Με το εντυπωσιακό “Τίγρης και Δράκος“, επέστρεψε στην πατρίδα του δημιουργώντας ουσιαστικά νέο κινηματογραφικό είδος και φέρνοντας την ασιατική πολεμική παράδοση στο προσκήνιο. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και ήταν υποψήφια σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες. Το 2003 ο Ανγκ Λι δοκίμασε τις ικανότητές του στο είδος της δράσης, κάνοντας τον θρυλικό ήρωα κόμικ “Hulk“ κινηματογραφικό αστέρα. “Το μυστικό του Brokeback Mountain“ είναι η ταινία του που συζητήθηκε όσο καμία, δίχασε το κοινό, κέρδισε εκατομμύρια φίλους σε όλον τον κόσμο αλλά και το Χρυσό Λέοντα στη Βενετία καθώς και τρία Όσκαρ: Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας για τον Ροντρίγκο Πριέτο και Μουσικής για τον Γκουστάβο Σανταολάγια. Το 2007, ο Ανγκ Λι επέστρεψε για άλλη μια φορά στα πάτρια εδάφη, για την ταινία “Προσοχή: Πόθος“, ενώ το 2009 έδωσε τη δική του εκδοχή για τη διοργάνωση της πιο διάσημης συναυλίας στον κόσμο, με την κωμωδία “Taking Woodstock”.



Life of Pi

Με το “Life of Pi”, o Ανγκ Λι έφτιαξε μια πρωτοποριακή δημιουργία γύρω από ένα νεαρό άντρα που επιβιώνει από μια καταστροφή στη μέση του ωκεανού, και ρίχνεται σε ένα επικό ταξίδι περιπέτειας και εξερεύνησης. Κι όσο είναι ναυαγός χτίζει μια εκπληκτική και απρόσμενη σχέση με έναν ακόμα επιζήσαντα… μια φοβερή τίγρη της Βεγγάλης.
Βασισμένο στο μυθιστόρημα του οποίου οι πωλήσεις έχουν αγγίξει τα επτά εκατομμύρια και που πέρασε χρόνια στις λίστες των best-sellers, το “Life of Pi” λαμβάνει χώρα σε 3 ηπείρους, 2 ωκεανούς και ένα τεράστιο σύμπαν φαντασίας. Το όραμα του Λι, συνδυασμένο με εκπληκτικά τρισδιάστατα εφέ, μετέτρεψε ένα μυθιστόρημα που θεωρείτο αδύνατο να πραγματοποιηθεί κινηματογραφικά, σε ένα εντυπωσιακά θαρραλέο μείγμα μεγάλης αφήγησης και συνταρακτικής θεματικής.
Από τότε που ο Λι ανέλαβε το σχέδιο αυτό, περίπου πριν από 4 χρόνια, δούλεψε εντατικά για να δημιουργήσει ένα μοναδικό όραμα πάνω στην αξέχαστη ιστορία του Γιαν Μαρτέλ – μια ιστορία θάρρους, επιμονής, έμπνευσης και ελπίδας. Η ταινία μας ταξιδεύει στην απίστευτη περιπέτεια ενός νεαρού άντρα, στην οποία εναλλάσσονται η συγκίνηση και η πνευματικότητα, η οδύνη και ο θρίαμβος, το χιούμορ και η έμπνευση.
Στην αφήγηση της ιστορίας του Πι, ο Ανγκ Λι δίνει ώθηση στα όρια της τεχνολογίας του κινηματογράφου, καθώς η επιστήμη και η τέχνη της κινηματογράφησης κάνουν άλματα – ακριβώς όπως συνέβη με τα εφέ του “Titanic“ και το 3D του “Avatar“, που επέφεραν πρωτοφανές συναίσθημα και βάθος στους χαρακτήρες. Με τον ίδιο τρόπο, στο “Life of Pi” ο Ρίτσαρντ Πάρκερ είναι ένας ολοκληρωμένος, προσιτός χαρακτήρας, που πραγματικά μοιάζει να βρίσεκται στην ίδια σωσίβια λέμβο με τον Σούρατζ Σάρμα, που υποδύεται τον Πι.
Η ταινία είναι η πρώτη απόπειρα του Λι στον τρισδιάστατο κινηματογράφο, τον οποίο είχε οραματιστεί πολύ πριν τη δημιουργία του “Avatar“, και σ’ αυτή την ταινία χρησιμοποιεί αυτό το εργαλείο για να επεκτείνει το πεδίο δράσης, να μας βυθίσει στο σωματικό ταξίδι του Πι και να μας κρατήσει στο συναισθηματικό κομμάτι της ιστορίας. «Ήθελα η εμπειρία αυτής της ταινίας να είναι τόσο μοναδική, όσο το βιβλίο του Γιαν Μαρτέλ», λέει ο σκηνοθέτης. «Κι αυτό σήμαινε τη δημιουργία μιας επιπλέον διάστασης. Το 3D είναι μια καινούργια κινηματογραφική γλώσσα που στο “Life of Pi” ήταν πολύ σημαντική, προκειμένου να επιτρέψουμε στο κοινό να νιώσει το συναισθηματικό πεδίο των ηρώων, αλλά και την κλίμακα του έπους και της περιπέτειας».

Η ιστορία

Το “Life of Pi” αρχίζει και τελειώνει στο Μόντρεαλ με έναν συγγραφέα που, αναζητώντας την έμπνευση, βρίσκει την απίστευτη ιστορία του Piscine Militor Patel - για συντομία Πι, τον οποίο υποδύεται στα 17 του ο Σούρατζ Σάρμα, ως παιδί ο Αγιούς Ταντόν και στη σύγχρονη εποχή ο Ιρφάν Καν (“Slumdog Millionaire”, “Salaam Bombay”, “The Amazing Spiderman”). Ο Πι μεγαλώνει στο Παντιτσέρι της Ινδίας στη δεκαετία του ’70, σε μια πλούσια ζωή. Ο πατέρας του είναι ιδιοκτήτης ενός ζωολογικού κήπου και ο Πι περνάει τη μέρα του με τίγρεις, ζέβρες, ιπποπόταμους, και άλλα εξωτικά ζώα. Ο Πι αναπτύσσει τις δικές του θεωρίες για την πίστη, τη θρησκεία και την ανθρώπινη και ζωώδη φύση – αφού όμως ο Πι προσπαθήσει να γίνει φίλος με μια τίγρη, τον Ρίτσαρντ Πάρκερ, το αγόρι θα πάρει ένα σκληρό μάθημα από τον πατέρα του γύρω από τις σχέσεις ανθρώπου και κτήνους: «Η τίγρη δεν είναι φίλη σου!» βροντοφωνάζει ο κύριος Πατέλ στο γιο του. «Τα ζώα δε σκέφτονται όπως οι άνθρωποι, και όποιος άνθρωπος το ξεχνάει αυτό, σκοτώνεται!» Ο Πι δεν θα αγνοήσει ποτέ αυτό το μάθημα, το οποίο θα επηρεάσει την αχόρταγη περιέργειά του για τον κόσμο και το ταξίδι που αναγκάζεται τελικά να κάνει.

Η διαφορετικότητα στον κόσμο του Πι θα κλονιστεί από συνταρακτικές αλλαγές που συμβαίνουν στη χώρα του και οι γονείς του αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε μια καλύτερη ζωή. Η μετακίνηση υπόσχεται νέες περιπέτειες σε ένα νέο κόσμο, ταυτόχρονα όμως σημαίνει πως ο Πι θα πρέπει να αφήσει πίσω την πρώτη του αγάπη. Οι γονείς επιλέγουν ως νέο τόπο διαμονής τον Καναδά, κι έτσι κλείνουν το ζωολογικό κήπο, ετοιμάζουν τα υπάρχοντά τους και μαζί κάποια από τα ζώα τους και επιβιβάζονται σε ένα γιαπωνέζικο φορτηγό πλοίο, όπου θα γνωρίσουν έναν σαδιστή γάλλο σεφ που ερμηνεύει ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Στη μέση της νύχτας, στη μέση του ωκεανού, η υπέροχη φύση που τόση χαρά δίνει στον Πι, μετατρέπεται ξαφνικά σε κατακλυσμό. Το πλοίο βυθίζεται, κι ο Πι σώζεται από θαύμα. Βρίσκεται στη μέση του Ειρηνικού πάνω σε μια σωσίβια λέμβο, παρέα με τον πιο απροσδόκητο συνταξιδιώτη: τον Ρίτσαρντ Πάρκερ.

Και καθώς ξεκινά η περιπέτειά τους, η θηριώδης τίγρη, της οποίας η πραγματική φύση εντυπώθηκε στη μνήμη του Πι στον οικογενειακό ζωολογικό, είναι αρχικά ο θανάσιμος εχθρός του Πι. Καθώς όμως μαθαίνουν να συνυπάρχουν, ο Ρίτσαρντ Πάρκερ μετατρέπεται στη μοναδική ελπίδα του Πι να βρει το δρόμο της επιστροφής. Ο δεσμός τους ενισχύεται από εμπειρίες που μοιράζονται: ούτε ο Πι ούτε η τίγρης πριν το ατύχημα γνώριζαν τον πραγματικό κόσμο, και οι δυο τους μεγάλωσαν με τον ίδιο δάσκαλο-αφέντη, τον πατέρα του Πι. Τώρα το μόνο που τους απομένει από το παρελθόν, είναι ο ένας για τον άλλον.

Οι δύο ναυαγοί αντιμετωπίσουν απίστευτες προκλήσεις, όπως την οργή και το μεγαλείο της φύσης, που χτυπά ανελέητα τη μικρή τους βάρκα. Μια τρομακτική θύελλα γίνεται σχεδόν πνευματική εμπειρία για τον Πι, και τον κάνει να αναρωτηθεί για τα σχέδια του Θεού: «Τα έχασα όλα! Παραδίνομαι! Τι άλλο θέλεις;» φωνάζει ο Πι στον ουρανό. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, δε χάνει ποτέ την ελπίδα του. Βρίσκει ευχαρίστηση και στα πιο απλά πράγματα, όπως ένα παλιό εγχειρίδιο επιβίωσης, και παρηγοριά στην ομορφιά του ωκεανού: τις φωσφορίζουσες, ιριδίζουσες αποχρώσεις των χελιδονόψαρων, τα γαλάζια λαμπυρίσματα των κυμάτων, και τον λαμπρό όγκο μιας μεγάπτερης φάλαινας που αναδύεται στην επιφάνεια του ωκεανού.

Μέσω της χρήσης του 3D, όπως θέλησε ο Ανγκ Λι, βρισκόμαστε κι εμείς μαζί με τον Πι και τον Ρίτσαρντ Πάρκερ, και βιώνουμε αυτές τις εκπληκτικές και οπτικά θαυμάσιες στιγμές, βυθισμένοι όπως ποτέ πριν σε μια επική περιπέτεια, που είναι ταυτόχρονα ένα σπουδαίο συγκινησιακό και πνευματικό ταξίδι. Η παραγωγός Ελίζαμπεθ Γκάμπλερ λέει: «Το πεδίο αυτής της ταινίας είναι τεράστιο , και ο Λι είναι ένας οραματιστής που δεν θα σκεφτόταν ποτέ να αναλάβει ένα πρότζεκτ αν δεν τον φόβιζε και δεν του έδινε τη δυνατότητα να πρωτοπορήσει. Ακριβώς όπως ο Πι και ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, ο αρχικός φόβος του Λι εξελίχθηκε σε θρίαμβο απέναντι σε ανυπέρβλητες προκλήσεις».

Ένας ακόμα θαυμαστής του Λι, ο Γιαν Μαρτέλ, προσθέτει, «Ο Ανγκ ήταν ο τέλειος σκηνοθέτης για αυτή την ιστορία γιατί κάνει πολύ δυνατές συγκινησιακές ταινίες. Τα πρότζεκτ του πιάνουν μια ευρεία κλίμακα, από το μικρό και το ενδόμυχο μέχρι το θεαματικό. Η δουλειά του είναι απίστευτα ποικίλη: από το “Sense and Sensibility”, και το “Brokeback Mountain”, στο “Ice Storm” και το “Crouching Tiger, Hidden Dragon”. Και είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται στο “Life of Pi”, γιατί πρόκειται για το ενδόμυχο δράμα ενός νέου άντρα που χάνει την οικογένειά του και χρειάζεται να αντιμετωπίσει αφάνταστες δυσκολίες σε ένα θεαματικό περιβάλλον. Για να καταφέρει κανείς να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη διατηρώντας ταυτόχρονα το συναισθηματικό κομμάτι είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, αλλά η αποφασιστικότητα, η δημιουργικότητα και οι γνώσεις του Ανγκ και της ομάδας του το κατόρθωσαν».

«Το “Life of Pi” έχει μεταφραστεί σε 42 γλώσσες, αλλά το να το δω γυρισμένο σε ταινία, είναι σαν να μεταφράζεται στην 43η. Μόνο που η γλώσσα του κινηματογράφου είναι παγκόσμια, και το να βλέπω την ταινία είναι μια μεγάλη συγκίνηση», καταλήγει ο συγγραφέας.

Η προετοιμασία του Πι
Έπειτα από ένα εξαντλητικό κάστινγκ σε όλη την Ινδία, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 3.000 νεαροί, ο Ανγκ Λι, η casting director Έιβι Κάουφμαν και η ομάδα της επέλεξαν τον 17χρονο Σούρατζ Σάρμα για το ρόλο του Πι Πατέλ. Αρχικά ο Σούρατζ δεν είχε καν σκεφτεί να κάνει οντισιόν για το ρόλο: ήταν ο αδελφός του που ήθελε να κάνει δοκιμαστικό. Στη διάρκεια των επόμενων 6 μηνών, ο Σούρατζ πέρασε από 4 στάδια δοκιμαστικών. Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, γιατί μέχρι τότε ζούσε σαν φυσιολογικός έφηβος. «Ήμουν πολύ νευρικός, ειδικά στην τελευταία οντισιόν», θυμάται ο νέος ηθοποιός. «Κυριολεκτικά έτρεμα. Μίλησα πέντε λεπτά με τον Ανγκ, ο οποίος έχει το χάρισμα να ηρεμεί οποιονδήποτε βρίσκεται γύρω του. Έτσι ο Ανγκ με καθησύχασε και κάναμε τη σκηνή. Ήμουν ακόμη νευρικός όμως, και δεν έμεινα πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Ο Ανγκ μου ξαναμίλησε για άλλα 10 λεπτά και ξαναπήγαμε τη σκηνή. Δεν ξέρω τι πραγματικά συνέβη, γεγονός όμως είναι ότι έκανα την καλύτερη οντισιόν απ’ όλες, και όλοι στο δωμάτιο έδειχναν πολύ χαρούμενοι». Στη τελευταία του οντισιόν ο Σούρατζ διάβασε έναν συγκινητικό μονόλογο από το σενάριο, και η ψυχή του, η ζεστασιά του και το έμφυτο ταλέντο του κέρδισαν τον Λι και το στούντιο.

«Ψάχναμε έναν νεαρό που είχε την αθωότητα ώστε να κρατήσει την προσοχή μας, το βάθος χαρακτήρα να λυγίσει την καρδιά μας, και το σωματικό σθένος για να ενσαρκώσει τον Πι στο ταξίδι του», εξηγεί ο Λι. «Στην οντισιόν του, ο Σούρατζ γέμισε το δωμάτιο με συγκίνηση, που μετέδιδε κυρίως με τα μάτια. Η φυσική του ικανότητα να πιστεύει την ιστορία και να μένει μέσα της είναι ένα σπάνιο χάρισμα. Στο συνεργείο είμαστε όλοι έμπειροι και ίσως και λίγο βαριεστημένοι. Ο Σούρατζ μας θύμισε γιατί κάνουμε ταινίες: κάθε μέρα ήταν ένα θαύμα».

Ανάμεσα στα πολλά που χρειάστηκε να διδαχθεί, περιλαμβάνονταν και εξαντλητικά μαθήματα κολύμβησης. Κάτω από το άγρυπνο μάτι του σκηνοθέτη, και μέσα από την πειθαρχία και τη σκληρή δουλειά με δάσκαλο τον Τσάρλι Κρόφγουελ, ο Σούρατζ μεταμορφώθηκε σε έξοχο κολυμβητή και έκανε ο ίδιος τις δύσκολες σκηνές χωρίς τη βοήθεια stunt. Επίσης, προκειμένου να ταιριάζει με τη σωματική μεταμόρφωση του Πι, ο Σούρατζ χρειάστηκε να πάει βάρος κι έπειτα να χάσει τα επιπλέον κιλά και τους μυς, σε αληθινό χρόνο και χωρίς χρονικά κενά. Μέσα από ένα αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας και γυμναστικής, ο Κρόφγουελ μεταμόρφωσε τον Σούρατζ από τα λεπτά 68 κιλά στα μυώδη 76. Έπειτα, στη διάρκεια των γυρισμάτων μείωσαν το βάρος στα 59 κιλά, ώστε να αποδώσουν τον ψυχικό και σωματικό αγώνα του Πι.

Ο Σούρατζ επίσης πήρε μαθήματα επιβίωσης στον ωκεανό. Ο παραγωγός Ντέιβιντ Γούμαρκ αναφέρει: «Ο Στιβ Κάλαχαν έγραψε το βιβλίο Adrift γύρω από την εμπειρία επιβίωσης στη θάλασσα επί 77 ημέρες. Μαζί με τον Ανγκ έφτιαξαν ένα πρόγραμμα κατά το οποίο έμαθαν στον Σούρατζ να ψαρεύει, να φτιάχνει πανί, να μαζεύει φρέσκο νερό. Γι’ αυτό και όλα αυτά τα στοιχεία που θα δείτε στην ταινία είναι πράγματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ως προκλήσεις, και έγιναν μέρος της ερμηνείας του». Ο Σούρατζ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στη μεγαλύτερη δεξαμενή τεχνητών κυμάτων του κόσμου που σχεδιάστηκε ποτέ για ταινία, και βρίσκεται στην Ταϊβάν, σ’ ένα παλιό αεροδρόμιο. Η δεξαμενή έχει μήκος 70 μέτρα, πλάτος 30 μέτρα και βάθος 4, ενώ η χωρητικότητά της είναι 6,5 εκ. λίτρα, επιτρέποντας στους δημιουργούς να παράγουν διαφόρων ειδών κύματα. «Άρχισα να νιώθω σαν στο σπίτι μου στη δεξαμενή», λέει ο Σούρατζ. «Όπως θα δείτε και στην ταινία, ο ωκεανός έχει τις δικές του διαθέσεις. Κάποιες φορές είναι ένα τέρας, άλλες ένας καθρέφτης. Δολοφόνος και σωτήρας. Ο ωκεανός είναι πανέμορφος».

Ο σύντροφος του Πι στη θαλάσσια οδύσσειά του, ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, είναι κατά μεγάλο ποσοστό δημιούργημα της ψηφιακής μαγείας, και βασίστηκε στην επαναστατική δουλειά του “Rise of the Planet of the Apes”. Έτσι φτιάχτηκε ένα πλάσμα που αισθητικά μοιάζει τόσο αληθινό όσο οι 4 πραγματικές βασιλικές τίγρεις της Βεγγάλης, που χρησίμευσαν ως σημεία αναφοράς για την εμφάνιση και τη συμπεριφορά. Η ομάδα των ειδικών εφέ έβαλε τα δυνατά της για να διατηρήσει όλες τις λεπτές αποχρώσεις, αποφεύγοντας όμως τον ανθρωπομορφισμό. Ο εκπαιδευτής ζώων Τιερί Λε Πορτιέ βρήκε 3 από τα 4 ζώα στη Γαλλία και 1 στον Καναδά: τον Κινγκ, τον Μιν, τον Θίμους και τον Τζόνας. Ο Κινγκ ήταν αυτός που ταίριαζε περισσότερο στην οπτικοποίηση του Ρίτσαρντ Πάρκερ σύμφωνα με τον Λι, και έγινε το βασικό μοντέλο για τον χαρακτήρα.

Λίγα λόγια για την Παραγωγή
To “Life of Pi” γυρίστηκε κυρίως στην Ινδία και την Ταϊβάν. «Η Ινδία είναι ένα μέρος, όπου τόσα πράγματα είναι πιθανά», λέει ο Γιαν Μαρτέλ. «Είναι ένα μέρος ατελείωτων ιστοριών, μαγικών και ρεαλιστικών. Η Ινδία είναι μια ανεξάντλητη πηγή ιστοριών».
Η γαλλική αποικία Παντιτσέρι ήταν το μοναδικό μέρος στο οποίο ο Λι θα μπορούσε να γυρίσει την ταινία: «Όσο δουλεύαμε το σενάριο ταυτόχρονα ψάχναμε και τοποθεσίες, και πραγματικά δεν υπάρχει μέρος που να συγκρίνεται με τις Γαλλικές αποικίες στην Ινδία. Είναι μοναδικό και διαφορετικό από τον υπόλοιπο κόσμο. Όπου και να τοποθετήσεις την κάμερα και την ανάψεις, η εικόνα θα είναι πανέμορφη», λέει ο σκηνοθέτης.
Η παραγωγή εγκαταστάθηκε στην περιοχή της ιστορική μουσουλμανικής συνοικίας. Τα γυρίσματα έγιναν σε 18 διαφορετικά σημεία, και ένα συνεργείο 600 ατόμων, οι μισοί από τους οποίους ντόπιοι, δούλεψαν στις αρχικές σκηνές της ταινίας. Όσο για τα μεγαλειώδη εξωτερικά γυρίσματα, 5.500 κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν ως κομπάρσοι.
Η παραγωγή επίσης μετέτρεψε τον Βοτανικό κήπο της πόλης στο (φανταστικό) ζωολογικό κήπο του Παντιτσέρι. «Το πρώτο πράγμα που έψαξε ο Ανγκ φτάνοντας στην πόλη ήταν ο ζωολογικός κήπος, έτσι όπως τον περιέγραφε ο Γιαν Μαρτέλ στο βιβλίο. Στην πραγματικότητα όμως ο ζωολογικός δεν υπήρχε – κι ούτε είχε υπάρξει ποτέ», εξηγεί ο σκηνογράφος Ντέιβιντ Γκρόπμαν. «Υπήρχε όμως αυτός ο βοτανικός κήπος που τον είχαν χτίσει οι Γάλλοι στις αρχές του 20ου αιώνα, κι έτσι ο Ανγκ σκέφτηκε ότι η ιστορία του ζωολογικού ήταν η ιστορία του βοτανικού κήπου, που ανακάλυψε ο πατέρας του Πι και θέλησε να μετατρέψει σε ιδιωτικό ζωολογικό. Και η υπέροχη αυτή ιδέα μας έκανε να προσθέσουμε την επιρροή της γαλλικής αρχιτεκτονικής και τους γαλλικούς βοτανικούς και να ανακατέψουμε τα στοιχεία αυτά με την ινδική αισθητική. Κι έτσι, με τις σημειώσεις του Ανγκ ανά χείρας, δημιουργήσαμε το ζωολογικό κήπο».
Επίσης η παραγωγή εξασφάλισε άδεια για να κάνει γυρίσματα στο χιλιετή ναό Villanur του Παντιτσέρι, όπου 2.000 κομπάρσοι, ενδεδυμένοι με αυθεντικά κουστούμια, δούλεψαν όλη τη νύχτα ανάμεσα σε 20.000 παραδοσιακά κεριά diya, τα οποία επέβλεπε το συνεργείο για να παραμείνουν αναμμένα.
Όσο για το μυστηριώδες και σουρεαλιστικό νησί το οποίο κατοικείται από αμέτρητες σουρικάτες (τα μικρά τρωκτικά που στέκονται όρθια), τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε μια πραγματική αποικία τροπικών δέντρων μπάνιαν σε μια περιοχή προφυλασσόμενης χλωρίδας στην Ταϊβάν. «Ήμουν πεπεισμένος ότι δε θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε το νησί αρκετά πειστικά, αν δεν παίρναμε λίγη έμπνευση από τη Μητέρα Φύση. Ο Ανγκ ήξερε ότι υπήρχε μια κρυμμένη περιοχή με δέντρα μπάνιαν στο Εθνικό Δάσος Κέντινγκ της Ταϊβάν και μας πήγε εκεί να ρίξουμε μια ματιά», λέει ο Γκρόπμαν. «Η προστατευόμενη περιοχή λοιπόν μας ενέπνευσε για το πώς έπρεπε να μοιάζει το μυστηριώδες νησί, καθώς το μέρος αυτό και τα συγκεκριμένα δέντρα αποτελούν μαζί έναν τεράστιο ολιστικό οργανισμό – τα οποία μπάνιαν, εντελώς συμπτωματικά, είναι τα τυπικά δέντρα της Ινδίας. Γι’ αυτό, το γεγονός ότι ο Πι θα αντίκριζε κάτι που μπορούσε να αναγνωρίσει αμέσως, ήταν τέλειο». Μετά το τέλος των γυρισμάτων, ξεκίνησε μια μακρά περίοδος post-production, κατά την οποία ο σκηνοθέτης επέβλεπε τη δουλειά του μοντέρ Τιμ Σκουάιρς, των ειδικών εφέ και του συνθέτη Μάικλ Ντάνα.
Όσο για τον πρωταγωνιστή: «Είναι απερίγραπτο πόσα πολλά κέρδισα από αυτή την ταινία. Ακριβώς όπως ο Πι, νιώθω ότι βίωσα κάτι μοναδικό συναισθηματικά, σωματικά, εγκεφαλικά και πνευματικά. Το ότι δούλεψα στο “Life of Pi” με έκανε να βλέπω τα πράγματα από μια άλλη οπτική. Είμαι πολύ πιο δυνατός και ξέρω τώρα ότι είμαι ικανός για πολλά περισσότερα απ’ όσα θεωρούσα δυνατά».
Συμμετέχουν
Suraj Σάρμα
Pi Patel
Ίρφαν Καν
Adult Pi Patel
Adil Hussain
Santosh Patel
Ταμπού
Gita Patel
Ρέιφ Σπολ
Writer
Ζεράρ Ντεπαρτιέ
Cook
Τζέιμς Saito
Older Insurance Investigator
Jun Naito
Younger Insurance Investigator
Αντρέα Di Stefano
Priest
Karthika
Science Teacher (ως Tim Karthik)
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551