Αναζήτηση
Γιώτα Γιάννα βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Θάνατος
05/07/2023
Βιογραφικό

Η Παναγιώτα Γιαννέλου (Αθήνα ,1928 - Αθήνα, 05 Ιουλίου 2023), γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γιώτα Γιάννα, ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια και δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας.

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, στους Αμπελόκηπους, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Ο πατέρας της είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Η μάνα της ήταν Μικρασιάτισσα και πέθανε σε νεαρή ηλικία και η Γιάννα μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν αυτοκινητιστής. Ο ένας από τους δύο αδελφούς της, ο Δημήτρης, σκοτώθηκε το 1974 κατά τη διάρκεια της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο. Χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις της, κυρίως το ποδήλατο, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ δεν τρώει κρέας παρά μόνο σαλάτες, λαδερά και τυρί.

Απεβίωσε στις 5 Ιουλίου 2023


Σταδιοδρομία

Έχει παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα περισσότερο από εξήντα χρόνια.

Έχει τραγουδήσει σε κέντρα της Αθήνας ερμηνεύοντας κομμάτια που έγιναν γνωστά από άλλους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές, όπως η Μαρινέλλα, ο Πουλόπουλος, ο Νταλάρας, η Δούκισσα, ο Βοσκόπουλος. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες όπως με τους Σοφία Βέμπο, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα, Ρίτα Σακελλαρίου, Άννα Βίσση, Καίτη Γκρέϋ, Γιώτα Λύδια, Μπέμπα Μπλανς και πολλούς άλλους.

Την έχουν χαρακτηρίσει «η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», «η Πασιονάρια της Λαϊκής Πίστας» (κατά τον Μάνο Χατζιδάκι και όχι της «Εθνικής Οδού» όπως λανθασμένα έχει γραφτεί), ερμηνεύτρια που «αρπάζει το τραγούδι απ? τα μαλλιά και το κάνει ολοδικό της» (σύμφωνα με τη Λένα Πλάτωνος).Ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο, συνοδεύοντάς την στο περίφημο τραγούδι "Ο άνθρωπός μου" στο θέατρο Κυβέλης.

Έχει πλούσια δισκογραφία, καθώς ηχογράφησε πολλούς δίσκους 45 στροφών στα χρόνια του '60, αλλά έγινε πολύ γνωστή, κυρίως στο Αθηναϊκό κοινό, και από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής οδού.

Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς την αναφέρει ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Μάλιστα την έκανε μία από τις εφτά ηρωίδες του στο βιβλίο «Το μονόπρακτο της Σεβάς Χανούμ», δίνοντας στο δικό της κεφάλαιο τον τίτλο «Το βελούδινο υπόγειο της Γιώτας Γιάννα».Ο δίσκος της «Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα» κυκλοφόρησε το 2013.Από το 2017, ξεκίνησε τις εμφανίσεις στην μπουάτ Απανεμιά, σε εβδομαδιαία βάση. Το 2019 συνεργάστηκε με την Άννα Βίσση σε ένα τραγούδι καθώς και στην καλοκαιρινή περιοδεία της τραγουδίστριας. Το 2020, συνέχισε τις εμφανίσεις της στην Απανεμιά.

... Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Πέθανε η εμβληματική τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα, Γιώτα Γιάννα Πέθανε η εμβληματική τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα, Γιώτα Γιάννα  πριν 8 μήνες
Γιώτα Γιάννα: Η ανατρεπτική ροκ γιαγιά που τίμησε την Πάολα και προκάλεσε χαμό Γιώτα Γιάννα: Η ανατρεπτική ροκ γιαγιά που τίμησε την Πάολα και προκάλεσε χαμό  πριν 6 χρόνια
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ "ΜΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ ΠΟΥ ΚΛΑΙΕΙ" ΣΤΟ ΧΥΤΗΡΙΟ  πριν 10 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551