Αναζήτηση
Ρόμπερτ Σων Λέοναρντ βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
28/02/1969
Ηλικία
55
Βιογραφικό
Ο Ρόμπερτ Σων Λέοναρντ (αγγλικά: Robert Sean Leonard) είναι Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, βραβευμένος με Βραβείο Τόνυ το 2001.

Γεννημένος ως Ρόμπερτ Λώρενς Λέοναρντ στις 28 Φεβρουαρίου 1969, στο Γουέστγουντ του Νιου Τζέρσεϊ, μεγάλωσε στο Ρίτζγουντ, όπου και φοίτησε στο σχολείο.
Αν και δεν έχει σταματήσει να εμφανίζεται στον κινηματογράφο από το ντεμπούτο του το 1988, οι διασημότεροι ως τώρα σταθμοί της καριέρας του παραμένουν οι ηλεκτρισμένες ερμηνείες των νεανικών του χρόνων, με σημαντικότερη την εμφάνισή του στην ταινία του 1989 Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών.
Κατόπιν το 1993 πρωταγωνίστησε πλάι στον Κρίστιαν Μπέιλ στo Τα Παιδιά του Σουίνγκ, ενώ την ίδια χρονιά έκανε ένα πέρασμα στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε Στα Χρόνια της Αθωότητας.
Σήμερα εμφανίζεται στην ιδιαιτέρως επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του δικτύου FOX, με τίτλο House M.D. (ελληνικός τίτλος Ιατρικές Υποθέσεις) στο ρόλο του Δρ. Τζέιμς Ουίλσον.

Για τις εμφανίσεις του στο θέατρο έχει λάβει τρεις φορές υποψηφιότητα στα Βραβεία Τόνυ, το 1993, το 2001 και το 2003. Τη δεύτερη φορά το κέρδισε για την ερμηνεία του ως Α.Ε. Χάουσμαν στο έργο του Τομ Στόπαρντ με τίτλο The Invention of Love.

Είναι αρραβωνιασμένος με την Γκαμπριέλα Σάλικ, μια διεθνή show jumper και λόγια, την οποία και γνώρισε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Διατηρεί στενή φιλία με τον συμπρωταγωνιστή του στο House M.D. Χιου Λώρι, όπως και με τον παιδικό του φίλο και συνεργάτη του στις ταινίες Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών, Tape και Chelsea Walls, Ίθαν Χωκ.

Ο Ρόμπερτ Σων Λέοναρντ έχει παραλάβει Βραβείο Τόνυ το 2001 για την ερμηνεία του ως Α.Ε. Χάουσμαν στο έργο του Τομ Στόπαρντ με τίτλο The Invention of Love.
Ήταν υποψήφιος για το ίδιο βραβείο το 1993 για το έργο Candida του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω και το 2003 για το έργο Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα (Long Days Journey into Night) το οποίο έχει γράψει ο Ευγένιος Ο'Νηλ.
Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551