Αναζήτηση
Νιβ Κάμπελ (Neve Campbell) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
03/10/1973
Ηλικία
51
Βιογραφικό
Η Νιβ Κάμπελ, γεννημένη στις 3 Οκτωβρίου 1973, είναι Καναδή ηθοποιός.
Ξεκίνησε την καριέρα της με τηλεοπτικές διαφημίσεις και θέατρο μέχρι που πρωταγωνίστησε στην καναδική τηλεοπτική σειρά Catwalk.
Έγινε γνωστή με τη βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα σειρά Σπίτι για Πέντε (Party of Five), υποδύοντας τη Τζούλια Σάλιντζερ, έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Έπαιξε το ρόλο από το 1994 μέχρι το φινάλε της σειράς το 2000.

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε με την ταινία Οι Μάγισσες (The Craft) το 1996. Την ίδια χρονιά ήρθε και η απόλυτη αναγνωρισιμότητα με τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην επιτυχημένη ταινία τρόμου Scream σε σκηνοθεσία Γουές Κρέιβεν και στις συνέχειές της. Στη συνέχεια εμφανίστηκε και σε άλλες χολιγουντιανές παραγωγές όπως Wild Things (1998) και Τανγκό για Τρεις (Three to Tango, 1999) αλλά και σε μικρότερες παραγωγές όπως Πανικός (Panic, 2000) και Ο Χορός του Πάθους (The Company, 2003).

Το 2009 επέστρεψε στην τηλεόραση με τη σειρά The Philanthropist και το 2011 υποδύθηκε για τέταρτη φορά το ρόλο της Σίντνεη Πρέσκοτ στο Scream 4.

Η Νιβ Κάμπελ γεννήθηκε στην πόλη Γκελφ του Οντάριο.
Η μητέρα της, Μάρνι, είναι καθηγήτρια της γιόγκα και ψυχολόγος με καταγωγή το Άμστερνταμ.
Ο πατέρας της, Τζέρι Κάμπελ, ένας μετανάστης στον Καναδά από τη Γλασκώβη, είναι εκπαιδευτικός. Έχει τρία αδέρφια, τον Κρίστιαν, τον Άλεξ και τον Ντέμιαν. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν δύο ετών. Αυτή και ο αδερφός της, ο Κρίστιαν, έμειναν με τον πατέρα τους (που έλαβε την επιτήρηση και των δύο) και ανά περιόδους στο σπίτι της μητέρας τους, έως ότου η Νιβ ήταν εννιά χρονών. Εκεί παρακολούθησε σπουδές στην Εθνική Σχολή Μπαλέτου του Καναδά και στην ηλικία των 15 ετών ασχολήθηκε με την υποκριτική.

H πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση έγινε στην καναδική, νεανική σειρά Catwalk, στο ρόλο της Νταίζι, από το 1992 έως το 1994. Αργότερα έκανε γκεστ εμφανίσεις στις τηλεοπτικές σειρές Are You Afraid of the Dark? και Kung Fu: The Legend Continues.
Έγινε ευρέως γνωστή όταν πρωταγωνίστησε στη νεανική δραματική σειρά Σπίτι για Πέντε (Party of Five), υποδύοντας την Τζούλια Σάλιντζερ. Η σειρά εστίαζε στα πέντε αδέρφια της οικογένειας Σάλιντζερ, τα οποία ορφανεύουν όταν οι γονείς τους σκοτώνονται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Το 1996 η σειρά κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής σειράς και προβαλλόταν από το 1994 ως το 2000.[4] Tην ίδια χρονιά η Κάμπελ πραγματοποίησε την πρώτη της κι... Διαβάστε περισσότερα
νηματογραφική εμφάνιση σε μεγάλη ταινία με τίτλο Οι Μάγισσες (The Craft, 1996).
Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Άντριου Φλέμινγκ και η Κάμπελ υποδύθηκε τη Μπόνι, το ένα από τα τέσσερα κορίτσια, που αρχίζουν να ασχολούνται με τη μαγεία και να κάνουν ξόρκια για να διορθώσουν οτιδήποτε πάει στραβά στις ζωές τους.
Tα υπόλοιπα τρία κορίτσια υποδύθηκαν οι Ρόμπιν Τάννεϊ, Φαϊρούζα Μπαλκ και Ρέιτσελ Τρου.
Η ταινία κυκλοφόρησε το Μάιο του 1996 και έγινε η 8η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στο είδος των ταινιών που έχουν ως θέμα τη μαγεία.
Οι συνολικές εισπράξεις της ταινίας στο αμερικανικό box office άγγιξαν τα 24,8 εκατομμύρια δολάρια ενώ παγκοσμίως τα 55,6 εκατομμύρια δολάρια.
To 1996, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορίας της ταινίας Οι Μάγισσες, η Κάμπελ θα γίνει παγκοσμίως γνωστή με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σίντνεη Πρέσκοτ στην ταινία τρόμου Scream, σε σκηνοθεσία Γουές Κρέιβεν.
Στην ταινία υποδύεται, τη Σίντνεη, μια έφηβη κοπέλα, η οποία δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα από έναν δολοφόνο που φοράει μαύρη μπέρτα και μια μάσκα - φάντασμα, γνωστό αργότερα ως Ghostface. Η Κάμπελ δήλωσε ότι "λατρεύει το χαρακτήρα" λέγοντας "Είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας για κάθε είδους ταινία". Η Κάμπελ ενσαρκώνει τη Σίντνεη ως μια έξυπνη, πολυμήχανη νεαρή γυναίκα που σταδικά γίνεται δυνατότερη καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τις απειλές και το θάνατο γύρω της.
Το Scream έγινε τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, φτάνοντας τα 173 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Η Κάμπελ έλαβε πολύ καλά σχόλια από τους κριτικούς ενώ κατέκτησε τον τίτλο της "Scream Queen" της δεκαετίας του '90. Για την ερμηνεία της κέρδισε το Saturn Award α' γυναικείου ρόλου.

Tην επόμενη χρονιά επανέλαβε το ρόλο της στο Scream 2.
Και η δεύτερη ταινία γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, ξεπερνώντας τα 172,3 εκατομμύρια δολάρια.
Για την ερμηνεία της έλαβε υποψηφιότητα για Saturn Award και βραβεύτηκε με το MTV Movie Award καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. Το 2000 κυκλοφόρησε το Scream 3, με την Κάμπελ να επιστρέφει στο ρόλο της Σίντνεη Πρέσκοτ. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ταινίες της σειράς, το Scream 3 έλαβε κυρίως μικτές προς αρνητικές κριτικές ενώ κινήθηκε λιγότερα καλά εισπρακτικά, φτάνοντας τα 161,8 εκ. δολάρια.
Η Κάμπελ έλαβε υποψηφιότητα για MTV Movie Award καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. ενώ ο Ρότζερ Έμπερτ στην κριτική του για την ταινία, έγραψε για αυτήν "Η κάμερα τη λατρεύει. Θα μπορούσε να γίνει πραγματικά ένα μεγάλο αστέρι".

Η Κάμπελ πρωταγωνίστησε μαζί με τους Ματ Ντίλον και Κέβιν Μπέικον στο ερωτικό θρίλερ Wild Things (1998) και στην ταινία Στούντιο 54 (1998). Και οι δύο ταινίες ήταν μέτριες επιτυχίες. Το 1999 πρωταγωνίστησε με το Μάθιου Πέρι στην αισθηματική κομεντί Τανγκό για Τρεις (Three to Tango).
Το 1998, το περιοδικό People τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τους "50 Πιο Όμορφους Ανθρώπους".

Μετά την κυκλοφορία του Scream 3, η Κάμπελ πρωταγωνίστησε σε διάφορες ταινίες, μικρότερων παραγωγών όπως Πανικός (Panic, 2000), στο οποίο συμμετείχαν οι Γουίλιαμ Μέισι και Ντόναλντ Σάδερλαντ, Ποιος Έπνιξε τη Μόνα; (Drowning Mona, 2000) με τους Ντάνι Ντε Βίτο και Μπέτι Μίντλερ και Ο Χορός του Πάθους (The Company, 2003) με τον Τζέιμς Φράνκο, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Άλτμαν και σε παραγωγή και σενάριο της ίδιας. Το 2002 εμφανίστηκε στην ταινία Last Call μαζί με τους Σίσι Σπέισεκ και Τζέρεμι Άιρονς. Το 2004 πρωταγωνίστησε στο δράμα Πότε Θ' Αγαπηθώ (When Will I Be Loved).
Ο κριτικός Ρότζερ Έμπερτ επαίνεσε την ταινία και την ερμηνεία της αλλά κυκλοφόρησε σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών.

Το Μάρτιο του 2006, η Κάμπελ πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, με το θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλερ Resurrection Blues. Στο έργο έπαιζαν επίσης οι Μάθιου Μοντίν και Μαξιμίλιαν Σελλ και έλαβε μικτές κριτικές. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Ρόμπερτ Άλτμαν, με τον οποίο η Κάμπελ είχε συνεργαστεί το 2003 στην ταινία Ο Χορός του Πάθους. Αργότερα, την ίδια χρονιά, πρωταγωνίστησε στην παράσταση Love Song ξανά στο Γουέστ Εντ, με τους Κίλιαν Μέρφι, Μάικλ Μακίν και Κρίστεν Τζόνστον.

Το 2007 πρωταγωνίστησε μαζί με τη Σίρλεϊ Μακ Λέιν στην ταινία Ο Κύκλος Έκλεισε (Closing the Ring) σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Ατένμπορο. Το 2009, επέστρεψε στην τηλεόραση, με έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά The Philanthropist και έκανε μια γκεστ εμφάνιση στη δημοφιλή σειρά The Simpsons.

Τον Iούνιο του 2009, ο σεναριογράφος της σειράς ταινιών Scream, Κέβιν Γουίλιαμσον ανακοίνωσε ότι η Κάμπελ απέρριψε την πρότασή του να επαναλάβει το ρόλο της Σίντνεη Πρέσκοτ στο επερχόμενο Scream 4. Ωστόσο, το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, η ίδια ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην ταινία.
To Scream 4 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 15 Απριλίου 2011.
Έχει ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας The Glass Man, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2012.
Επίσης την ίδια χρονιά θα κυκλοφορήσει και η ταινία Singularity σε σκηνοθεσία Ρόλαντ Τζόφε, στην οποία η Κάμπελ συμπρωταγωνιστεί μαζί με τον Τζος Χάρτνετ.
Επίσης θα εμφανιστεί στη βιογραφική ταινία Vivaldi μαζί με τους Άλφρεντ Μολίνα, Ζακλίν Μπισέτ και Μαξ Άιρονς.

Η Κάμπελ θα πρωταγωνιστήσει στη μίνι σειρά 12 επεισοδίων Titanic: Blood and Steel. Η σειρά θα εστιάζει στο χτίσιμο και στο σχεδιασμό του Τιτανικού την εποχή του Εδουαρδιανού Μπέλφαστ, της Νότιας Ιρλανδίας, όπου οικονομικές πιέσεις οδήγησαν σε θανάσιμους συμβιβασμούς. Τη σειρά σκηνοθετεί ο Κιάραν Ντόνελι και η Κάμπελ υποδύεται μια δημοσιογράφο που καλύπτει το παρθενικό ταξίδι του υπερωκεάνειου.

Η Κάμπελ παντρεύτηκε τον Καναδό ηθοποιό Τζεφ Κολτ στις 3 Απριλίου 1995. Ο γάμος διήρκησε τρία χρόνια και χώρισαν το Μάιο του 1998. Το 2005, είχε δεσμό με τον βρετανό ηθοποιό Τζον Λάιτ. Οι δυό τους αρραβωνιάστηκαν το Δεκέμβριο του 2005 και τα τελευταία πέντε χρόνια ζούσανε μαζί στο Λονδίνο. Ο γάμος τους έγινε το Μάιο του 2007.
Το Δεκέμβριο του 2010 η Κάμπελ έκανε αίτηση διαζυγίου απαιτώντας να μην πληρώσει διατροφή παρά το γεγονός ότι διατηρεί καλή σχέση με τον πρώην σύζυγό της.
Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551