Αναζήτηση
Ματιέ Κασσοβίτς (Mathieu Kassovitz) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
03/08/1967
Ηλικία
57
Βιογραφικό

Ο Ματιέ Κασσοβίτς είναι Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός. Γεννημένος στο Παρίσι στις 3 Αυγούστου 1967, ο Κασσοβίτς θεωρείται ένα από τα καλύτερα ανερχόμενα ταλέντα του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου, με μεγαλύτερη επιτυχία του τη βραβευμένη στις Κάννες ταινία του με τίτλο Το μίσος (1995).

Ως δημιουργός ταινιών έχει στο βιογραφικό του μια σειρά καλλιτεχνικών και εμπορικών επιτυχιών. Έγραψε και σκηνοθέτησε το Το μίσος (1995), ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο και αμφιλεγόμενο φιλμ στη Γαλλία, το οποίο πραγματεύεται το ρατσισμό και το ταξικό μίσος. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ καλύτερης ταινίας και στον Κασσοβίτς δόθηκε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών. Ο ίδιος είχε ένα μικρό ρόλο στην ταινία, αυτόν του φασίστα που δέρνεται από την ομάδα των πρωταγωνιστών.

Κατόπιν σκηνοθέτησε την ταινία Τα πορφυρά ποτάμια το 2000, ένα αστυνομικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τον Ζαν Ρενό και τον Βενσάν Κασέλ, μια μεγάλη εμπορική επιτυχία εκτός Γαλλίας. Ακόμη, την ταινία Γκόθικα το 2003, ένα θρίλερ φαντασίας, το οποίο παρά το γεγονός ότι απέδωσε τα διπλάσια χρήματα από το μπάτζετ του, θεωρήθηκε εμπορική αποτυχία. Το τελευταίο το σκηνοθέτησε προκειμένου να μαζέψει χρήματα για το προσωπικό του project με τίτλο Babylon A.D. (2008), την διασκευή ενός βιβλίου του Maurice Dantec με τίτλο «Babylon Babies».

Με την ιδιότητα του ηθοποιού είναι γνωστός για το ρόλο του Νινό Κουνκαμπουά στην ταινία του Ζαν  Πιερ Ζενέ Αμελί (2001). Είχε επίσης μικρότερους ρόλους στο Μίσος (1995), στο Κορίτσι των γενεθλίων (2002), στο Café Au Lait και στο Πέμπτο στοιχείο (1997). Είχε επίσης έναν από τους κεντρ... Διαβάστε περισσότερα

ικούς ρόλους στην ταινία του Κώστα Γαβρά με τίτλο Αμήν. το 2003. Πιο πρόσφατος ρόλος του είναι αυτός του Βέλγου ειδήμονα στα εκρηκτικά στην ταινία Μόναχο (2006) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, πλάι στον Έρικ Μπάνα και τον Τζέφρι Ρας. Έχει εξηγήσει σε πολλές περιπτώσεις πως δέχεται ρόλους ηθοποιού περισσότερο για την εμπειρία, για να λειτουργεί καλύτερα ως σκηνοθέτης άλλων ηθοποιών στο μέλλον και για να συνεργαστεί με σκηνοθέτες που θαυμάζει.

Ο Ματιέ Κασσοβίτς είναι παντρεμένος με την Γαλλίδα πρώην ηθοποιό Ζιλί Μοντέκ, την οποία σκηνοθέτησε στο «Café au lait» και η οποία έκανε σύντομο πέρασμα και από το «Μίσος». Η Ζιλί σχεδιάζει πλέον κοστούμια για τον κινηματογράφο. Έχουν μαζί μία κόρη, την Κάρμεν.

Διακρίσεις:
• ‘Το Μίσος’ : Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας – Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας
• ‘Κοίτα τους Άντρες όταν Πέφτουν’: Βραβείο Σεζάρ Πολλά Υποσχόμενου Ηθοποιού
Tαινίες ως σκηνοθέτης: ‘Η Τάξη και το Ηθικό’, ‘Babylon A.D.’, ‘Gothika’, ‘Τα Πορφυρά Ποτάμια’, ‘Δολοφόνοι’, ‘Métisse’, ‘Cauchemar Βlanc’.
Σημαντικότερες ταινίες ως ηθοποιός: ‘Η Τάξη και το Ηθικό’, ‘The Prodigies’, ‘Μόναχο’, ‘Αμήν’, ‘Αστερίξ & Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα’, ‘Το Κορίτσι των Γενεθλίων’, ‘Αμελί’, ‘Jakob le menteur’, ‘Δολοφόνοι’, ‘Ένας Πολύ Διακριτικός Ήρωας’, ‘Το Μίσος’, ‘Το Πέμπτο Στοιχείο’, ‘Η Πόλη των Χαμένων Παιδιών’, ‘Métisse’.

Πρόσφατα (2012):
Τον είδαμε στην ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ ‘Η Τιμωρός’.

Άλλες δραστηριότητες:
Υπογράφει πάντα το σενάριο σε όσες ταινίες σκηνοθετεί. Το 2000 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής MNP Entreprise, που συμμετείχε μεταξύ άλλων στην παραγωγή των ανεξάρτητων έργων ‘Avida’ και ‘Johnny Mad Dog’.

Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551