Αναζήτηση
Γιάννης Πάριος βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
1946
Ηλικία
78
Βιογραφικό
Ο Γιάννης Πάριος γεννήθηκε το 1946 στην Πάρο. Ο Γιάννης, ο μικρότερος γιός της της πολύτεκνης (Γιάννης, Γεωργία, Ελένη, Αννα, Νίκος) οικογένειας του Χαράλαμπου Βαρθακούρη και της Μαρουσώς, τελειώνοντας το Γυμνάσιο αποφασίζει να εγκαταλείψει την Πάρο, το νησί που τόσο λάτρεψε και λατρεύει, και να εγκατασταθεί στην Αθήνα για σπουδές στην Ιατρική. Μαζί του όμως παίρνει σαν ανάμνηση το όνομα της Πάρου και το κάνει επώνυμό του. Γιάννης Πάριος.

Προκειμένου να βγάζει τα προς το ζειν, ο Γιάννης Πάριος πιάνει δουλειά στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου "Σαρωνίς", απέναντι από το νυχτερινό κέντρο "Νεράιδα". Εκείνη την εποχή η "Νεράιδα" φιλοξενούσε δύο μεγάλα ονόματα, τον Γιάννη Βογιατζή και την Τζένη Βάνου.

Ο μαέστρος του μαγαζιού, ο Κώστας Κλάββας, τύχαινε να μένει απέναντι, στο ξενοδοχείο που έμενε ο μικρός Γιάννης. Μοιραία γνωρίστηκε μαζί του και τον επόμενο χειμώνα ο Γιάννης Πάριος ξεκινά μαθήμα στη μουσική σχολή του Κλάββα.

Καθηγητής στην ίδια σχολή ήταν και ο Γιώργος Κατσαρός. Μια μέρα άκουσε τον Γιάννη Πάριο και του είπε να πάει από το σπίτι του να κουβεντιάσουν. Τα λίγα χρήματα που είχε τότε ο Γιάννης Πάριος, μοναχά ένα δίφραγκο, τον ανάγκασαν να πάει στο σπίτι του Γιώργου Κατσαρού με τα πόδια. Από την Πλατεία Αμερικής στο Εδέμ. Το δίφραγκο το κράτησε για την επιστροφή.

Στο σπίτι του Γιώργου Κατσαρού ο Γιάννης Πάριος συναντήθηκε με δύο μεγάλες μορφές της ελληνικής μουσικής. Τον Πυθαγόρα και τον Απόστολο Καλδάρα. Η γνωριμίες αυτές βοήθησαν τον μικρό τότε Γιάννη Πάριο να κάνει τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι.

Λίγες μέρες πριν αρχίσει να τραγουδάει στην boite "Odeon", ένα χαρτί έδωσε παράταση στα νεανικά του όνειρα. Ήταν το χαρτί του στρατού που τον καλούσε να υπηρετήσει την πατρίδα.

Απολυόμενος από το στρατό, ο Γιάννης τραγουδά στην "Κατακόμβη" στην Πλάκα. Το νυχτοκάματο τότε δεν ξεπερνούσε τις 25 δραχμές την βραδιά. Επόμενος σταθμός της καριέρας του Πάριου ήταν τα "Ταβάνια" και ακολούθως η "Νεράιδα".

Έτσι πέρασε λοιπόν η εποχή πριν το τέλος της δεκαετίας του ΄70, ηχογραφώντας 45άρια δισκάκια με τραγούδια του Καλδάρα, του Κουγιουμτζή κ.α.

Εκείνη την εποχή προκύπτει και η γνωριμία με τον Γιώργο Μητσάκη. Ο Μητσάκης εμπιστεύεται τον Γιάννη Πάριο και του βγάζει τον πρώτο του δίσκο, με τίτλο "Της Μοίρας το Παιχνίδι". Ένας δίσκος που συστήνει έναν μελωδικό τραγουδιστή, που μέσα από την ερμηνεία του μετατρέπει τον αντρικό καημό σε λύπη. Αυτό το χαρακτηρισ... Διαβάστε περισσότερα
τικό έκανε το Γιάννη Πάριο πρωτοποριακό για την εποχή του και τον εκφραστή των συναισθημάτων μιας Ελλάδας που θεωρείτο ήδη αστικοποιημένη.

Στη συνέχεια κυκλοφορεί με τους δίσκους "Πετροβολούσα τη ζωή μου", "Ράκος", "Με συγχωρείς καρδούλα μου", "Δυο αγάπες" και άλλους.

Το 1972 ο Γιάννης Πάριος γνωρίζει την Ντίνα Μαρκοπούλου και παντρεύονται. Κάνουν δύο παιδιά, τον Χάρη και τον Θανάση.

Το 1974 βρίσκει τον Γιάννη Πάριο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον Γιώργο Νταλάρα, τον Στράτο Διονυσίου, την Χαρούλα Αλεξίου και την Δήμητρα Γαλάνη. Τέσσερις χειμώνες πέρασαν οι τέσσερίς τους, στα "Δειλινά".

Τρία χρόνια αργότερα, έρχεται η στιγμή να κάνει ο Γιάννης Πάριος την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, το "Τώρα Πιά". Διασκευή ενός γαλλικού τραγουδιού του Alain Barriere, το "Tu t'en vas". Ένας δίσκος με τεράστια απήχηση και με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 240.000. Η συγκεκριμένη δουλειά φανέρωσε ακόμα καλύτερα την δημιουργία ενός νέου μουσικού ρεύματος που έφερε μαζί του ο Γιάννης Πάριος, αυτό της συνένωσης του λαϊκού χρώματος με τα μελωδικά στοιχεία της γαλλικής μουσικής.

Αξιοσημείωτες υπήρξαν και οι συνεργασίες του εκείνη τη δεκαετία με τον Λοΐζο, τον Κουγιουμτζή και τον Σπανό.

Η δεκαετία του ΄80 ξεκινά για τον Γιάννη Πάριο με έναν δίσκο που συνέδεσε τον Έλληνα με τις κομμένες ρίζες του. Τα Νησιώτικα, το 1982.

Συνεχίζεται με ιστορικούς δίσκους όπως το "Πιο καλή η μοναξιά" (1984) , τη συνεργασία του με τον Σ. Ξαρχάκο (Ξαρχάκος/Πάριος 1986) , "Τα ερωτικά του ΄50" (1988) , αλλά και τον μαγικό δίσκο του 1989, "Η Παράσταση Αρχίζει". Ένας ζωντανός δίσκος ηχογραφημένος στο ΡΕΞ της Θεσσαλονίκης, από τις παραστάσεις που έδωσαν εκείνο το χειμώνα εκεί ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη.

Η δεκαετία τελειώνει με τη συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα στους δίσκους "Σαν τρελό φορτηγό" (1989) και "Κι εγώ μαζί σου" (1990). Ο Γιάννης Πάριος θεωρείται από όλους πλέον, ο σημαντικότερος ερωτικός τραγουδιστής.

Έτσι ο Γιάννης Πάριος μπαίνει στην τρίτη δεκαετία της παρουσίας του στο χώρο του τραγουδιού. Συνεργάζεται με τον Σταμάτη Σπανουδάκη στον δίσκο "Επαφή" (1992), ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφορεί τα "Νησιώτικα 2". Το 1994 κυκλοφορεί ο "Βίος Ερωτικός" που περιλαμβάνει τραγούδια γραμμένα από τον ίδιο τον Γιάννη Πάριο, τα οποία είχαν ερμηνευθεί στο παρελθόν από άλλες σπουδαίες φωνές.

Το 1995 προκύπτει η δισκογραφική συνεύρεση με τον γιό του, τον Χάρη Βαρθακούρη, ενώ η δεκαετία κλείνει με μια συλλεκτική κασετίνα με τίτλο "Πάριος ΄Ερωτας".

(συνεχίζεται...)
Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Eurovision - Ελπίδα: Eurovision - Ελπίδα: "Όταν άκουσα το τραγούδι της φετινής συμμέτοχης είπα..."  πριν 12 ημέρες
H Σοφία Αλιμπέρτη σε live του Γιάννη Πάριου - Το τραγούδι που της αφιέρωσε μπροστά στο κοινό H Σοφία Αλιμπέρτη σε live του Γιάννη Πάριου - Το τραγούδι που της αφιέρωσε μπροστά στο κοινό  πριν 1 μήνα
Good Job Nicky για Γιάννη Πάριο: «Ο πατέρας μου είναι ένας ψαράς με καλή φωνή» Good Job Nicky για Γιάννη Πάριο: «Ο πατέρας μου είναι ένας ψαράς με καλή φωνή»  πριν 3 μήνες
Cumparsita: H επιστροφή του θρυλικού νυχτερινού κέντρου είναι γεγονός! Cumparsita: H επιστροφή του θρυλικού νυχτερινού κέντρου είναι γεγονός!  πριν 3 μήνες
Αγνώριστος ο Γιάννης Πάριος, επιστρέφει με νέο τραγούδι Αγνώριστος ο Γιάννης Πάριος, επιστρέφει με νέο τραγούδι  πριν 2 χρόνια
Σπίτι με το ΜEGA: Γιάννης Πάριος και Αντώνης Ρέμος Σπίτι με το ΜEGA: Γιάννης Πάριος και Αντώνης Ρέμος "μάγεψαν" μαζί στη σκηνή!  πριν 2 χρόνια
Γιάννης Πάριος για Βοσκόπουλο: Καλό ταξίδι αδερφέ μου Γιάννης Πάριος για Βοσκόπουλο: Καλό ταξίδι αδερφέ μου  πριν 3 χρόνια
Ο Γιάννης Πάριος εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον Τόλη Βοσκόπουλο Ο Γιάννης Πάριος εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον Τόλη Βοσκόπουλο  πριν 3 χρόνια
Γιάννης Πάριος: Αποκάλυψε τι είχε πει στον γιο του για την οδό που έχει πάρει το όνομά του Γιάννης Πάριος: Αποκάλυψε τι είχε πει στον γιο του για την οδό που έχει πάρει το όνομά του  πριν 3 χρόνια
Γ. Πάριος: Πατέρας και γιος... γιορτάζουν μαζί! Γ. Πάριος: Πατέρας και γιος... γιορτάζουν μαζί!   πριν 3 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551